Onderzoek SP Utrecht: huurders sociale huurwoningen trekken woonlasten niet meer | De Utrechtse Internet Courant Onderzoek SP Utrecht: huurders sociale huurwoningen trekken woonlasten niet meer | De Utrechtse Internet Courant

Onderzoek SP Utrecht: huurders sociale huurwoningen trekken woonlasten niet meer

Onderzoek SP Utrecht: huurders sociale huurwoningen trekken woonlasten niet meer
Steeds meer huurders van sociale huurwoningen trekken hun woonlasten niet meer. Dat blijkt uit een onderzoek van SP Utrecht. “Voor een steeds grotere groep is het gewoon overleven, iedere maand weer”, aldus SP-fractievoorzitter Tim Schipper.

Steeds meer huurders van sociale huurwoningen trekken hun woonlasten niet meer. Dat blijkt uit een onderzoek van SP Utrecht. “Voor een steeds grotere groep is het gewoon overleven, iedere maand weer”, aldus SP-fractievoorzitter Tim Schipper.

Vanwege het huurbeleid dat Rutte II in 2013 heeft ingesteld, zijn de huren de afgelopen twee jaar fors gestegen. Met dit huurbeleid is het voor verhuurders mogelijk om hogere huurstijgingen door te voeren. Middels een huis-aan-huis-enquete en een meldpunt op de website van SP Utrecht heeft de partij onderzocht wat de consequenties van dit huurbeleid zijn voor huurders van sociale woningen. In totaal zijn 110 reacties verzameld en staan de bevindingen in het rapport ‘Huur te duur’ dat dinsdag werd overgedragen aan wethouder Paulus Jansen.

Met dit rapport hoopt de SP Utrecht de regeringspartijen tot inkeer te brengen. “Je hebt er als SP al jaren voor gewaarschuwd, geprobeerd de PvdA recht te schoppen en wat al niet, maar als je dan de verhalen van de huurders hoort word je er stil van”, aldus Schipper.

De SP schrijft in het rapport dat verhuurders vaak de maximale huurstijging toepassen en dat dit bij bewonerswisseling zelfs meer is. De huurstijgingen bedragen in 2015 tussen de 2,5 procent en 5 procent. De SP roept op tot een stop op huurverhogingen voor gezinnen met een minimuminkomen en een huurmatiging over de hele lijn.

De huurverhogingen zijn niet verplicht, maar verhuurders passen deze toch toe. Dit doen ze, vanwege de zogenaamde verhuurderheffing die ze vanaf 2013 aan de overheid dienen te betalen. Verhuurders die meer dan tien sociale huurwoningen verhuren, betalen een heffing over de waarde van de huurwoningen. Mede door deze verhuurderheffing stijgen de huren steeds forser en bovendien leidt dit ertoe dat woningen niet of erg slecht worden onderhouden. De SP ziet liever dat deze verhuurdersheffing wordt omgezet in een investeringsplicht voor de corporaties, zodat nieuwbouw en renovatie gestimuleerd worden.

Uit het rapport zijn vier conclusies getrokken. Zo bestaat het inkomen voor een te groot deel uit woonlasten: “Ons inkomen ligt beneden de bijstandsnorm, maar omdat er van de belastinggegevens van vorig jaar wordt uitgegaan en ik toen nog WW had (nu niks meer) worden wij aangemerkt als ‘scheefwoners’ en ging de huur weer met 4,5% omhoog. Elke maand moeten we zien hoe we het redden, maar met gespaarde statiegeldbonnetjes lukt het net. Nog wel…De maandelijkse energielasten van ongeveer 130 euro kunnen we overigens nu al jaren niet meer betalen en zitten dus als 2,5 jaar zonder warmte en warm water. Als ik die 130 euro mee tel, zitten we zeker boven de 50% aan woonlasten”, aldus een respondent.

Daarnaast is gebleken dat mensen minder te besteden hebben: “Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een 1 week over. Of anders gezegd: ik sta élke maand rood en de laatste week van de maand staat de hele week een blik bruine bonen zonder iets op het menu. Tandarts, dokter en ziekenhuis mijd ik. Anders kom ik er helemaal niet uit”, aldus een respondent. Ook is uit het onderzoek gebleken dat huurders een onzekere toekomst tegemoet gaan en is er huurverhoging voor sloop genomineerde woningen en bij het uitblijven van onderhoud.

7 Reacties

Reageren
  1. Ronald

    2,5 tot 5% maximale verhoging. 25 euro voor een huis van 500. Dat noem ik geen forse verhogingen,

    Ook particulier-huurders en bezitters “trekken” (?) de kosten niet meer. Die mensen zijn niet belangrijk natuurlijk voor de SP.

  2. 25 is veel geld voor arme mensen

    Voor iemand onder die leeft van minimum inkomen is 25 euro heel veel geld.

    In Nederland is de regel dat je 1/3 van je salaris aan huur betaald. Nu sociale woningbouwprijzen al tussen de vijfhonderd euro en 725 euro liggen, zie woningnet, kan je bedenken dat deze regel voor veel mensen niet meer geldt. Zij komen dan in de problemen.

    Voor arme mensen is 25 euro veel geld, dat kan een week eten zijn. Ook leuk als je kinderen hebt. Je komt met die verhoging dus gewoon per maand een week eten tekort.

  3. Jos

    25 euro is veel geld, maar om wonen betaalbaar te houden hebben we in Nederland huurtoeslag bedacht. En dan kom je prima aan die 1/3e.

  4. Jiri

    Stop dan ook met roken, minima! Scheelt je 25 euro. Per dag.

  5. @ Jos

    De eisen voor huurtoeslag zijn aangescherpt, er zijn nauwelijks nog mensen die daarvoor in aanmerking komen. Dat betekent dat mensen die net boven de grens zitten, minder overhouden dan mensen onder de grens, terwijl ze meer verdienen. Door de recentelijke huurverhogingen, die zijn vrijgegeven door het ministerie, zodat de coöperaties hun financiële tekorten kunnen aanvullen, veroorzaakt door risicovol beleggen en hoge salarissen in de bovenlagen, vallen veel sociale huurhuizen net iets boven de norm van huursubsidie, terwijl het nog wel sociale huurhuizen zijn. Erg vreemd.

    Daarmee komen de arme mensen weer feitelijk onder de armoedegrens uit. De huur is misschien wel 1,5 x zoveel dan wanneer men toeslag zou krijgen. Daarnaast moeten mensen zelf inschatten of ze recht hebben op toeslag, men moet zijn inkomen voor dat jaar voorspellen. Verdien je net iets meer, dan moet je de toeslag weer terugbetalen.

    @ Jiri, tuurlijk, alle arme mensen roken. Ken je nog meer dooddoeners, aannames en vooroordelen? Overigens roken veel arme mensen niet, daar hebben ze helemaal geen geld voor.

    Valt me sowieso op dat wanneer men over maatschappelijke problemen praat men van vooroordelen en aannames uitgaat, vaak aangewakkerd door de VVD, zonder van onderzoeken te weten die aannames tegenspreken en zonder van de laatste stand van de wetgeving op de hoogte te zijn. Dat mag de VVD zich ernstig aanrekenen. Een partij waar men vooral bezig is met het onderverdelen van baantjes onder de eigen achterban en waar men nogal van achterkamertjes houdt; en bovendien het niet zo nauw neemt met de regeltjes.

  6. Daan

    Verfrissende bijdrage in een oerwoud van geestelijke armoede, Jos. Top!

  7. Martin van 't Klooster

    Huurverhogen lost scheefwonen niet op
    Het probleem op de woningmarkt is een tekort aan woningen. Des te erger dat er minder wordt gebouwd.
    Huurverhoging treft alle huurders, ook de iets meer verdieners. Een alternatief is voor hen vaak niet beschikbaar.
    Huurverhoging wordt door woningcorporaties ook niet opgelegd om scheef wonen op te lossen. Ze lossen de aanslag op hun financiële positie op. Een aanslag door de verhuurdersheffing van Rutte, bedoeld om het begrotingstekort aan te vullen.
    De woningcorporaties maken er wel een huurdersheffing van.En zoeken ook niet naar mogelijkheden om hun financiële knelpunten anders op te lossen, dan huurders aan te slaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).