Parkeerleed bij fietsenstalling Vredenburg: “Leg deze situatie maar eens uit” | De Utrechtse Internet Courant Parkeerleed bij fietsenstalling Vredenburg: “Leg deze situatie maar eens uit” | De Utrechtse Internet Courant

Parkeerleed bij fietsenstalling Vredenburg: “Leg deze situatie maar eens uit”

Parkeerleed bij fietsenstalling Vredenburg: “Leg deze situatie maar eens uit”
Bij fietsenstalling Vredenburg kwamen vanmiddag alle problemen met het parkeren van fietsen in Utrecht samen.

Bij fietsenstalling Vredenburg kwamen vanmiddag alle problemen met het parkeren van fietsen in Utrecht samen.

Het is één van de drukste dagen van het jaar in het winkelgebied van Utrecht. De laatste zaterdag voor Sinterklaas, en dan is het ook nog heerlijk zonnig. Veel bezoekers in het centrum dus, en velen komen met de fiets. De fietsenstallingen zitten al snel vol en de straten raken verstopt met gestalde fietsen.

Een flinke rij mensen staat te wachten bij fietsenstalling Vredenburg om hun fiets naar binnen te rijden, plotseling komt er een medewerker met een bord aan: de stalling is vol. Tegelijkertijd komt er een flinke wagen aangereden van Toezicht en Handhaving. Een lading fietsen wordt uit de wagen gehaald en in de fietsenstalling gestald. Voor deze fietsen, die meegenomen zijn omdat ze elders in de stad gevaarlijk geparkeerd stonden, was nog wel plek. Mensen reageren gefrustreerd: “Fout geparkeerde fietsen krijgen een plek in de fietsenstalling waardoor wij onze fietsen weer ergens op straat moeten parkeren.” Ondertussen kunnen voetgangers met de fiets in de hand niet meer over de stoep, de wagen van de gemeente staat in de weg.

Een medewerker van de gemeente legt uit: “Het is inderdaad zo dat sommige verkeerd geparkeerde fietsen naar deze stalling worden gebracht, eigenaren kunnen de fietsen dan hier vandaag ophalen. Als een fietseigenaar dat niet binnen een dag doet gaat de fiets naar het grote depot.” Een vrouw komt echter haar fiets ophalen die op donderdag was meegenomen omdat deze verkeerd gestald zou zijn. Al die tijd hield de fiets dus een plek bezet in deze reguliere fietsenstalling. “Daar moet wat fout zijn gegaan”, vertelt de medewerker van de gemeente.

Ondertussen vragen de mensen die buiten staan te wachten waar zijn dan kunnen parkeren. De rij fietsers blijft groeien. Gefrustreerd parkeren de fietsers hun fiets maar ter plekke. Dat er een boord staat met: “Parkeerplaats brandweer” lijkt niemand te boeien. Ook de heren van Toezicht en Handhaving doen er niks aan.

Enkele tientallen meters verderop staat ook een verkeerd gestalde fiets, lachend kijken mensen naar dit specifieke model. Het is namelijk het rijwiel van een medewerker van Toezicht en Handhaving. Hij haalt hem snel weg en plaatst hem tegen de muur in de stalling. Een andere medewerker van Handhaving snapt dat het eigenlijk gewoon te druk is: “Het is overmacht.” Een jongen die zijn fietst komt ophalen die eerder de dag van straat gehaald was lacht: “Leg deze situatie maar eens uit.”

UPDATE: Gemeente treft maatregelen vanwege drukte

Fietsen 03 IMG_2590 Fietsen 01 Fietsen 02

21 Reacties

Reageren
  1. Tja….

    Lijkt me dat er een boete uitgeschreven gaat worden voor het parkeren van het voertuig van de gemeente pontificaal op de stoep, hetgeen voor gevaarlijke situaties zorgt? Zal wel weer niet. En de ambtenaren die over verkeer gaan in Utrecht lurken lekker door aan hun espresso’s in hun prachtige stadspaleis, terwijl het ene fiasco na het andere in het nieuws komt.

  2. Jack

    Grappig. Echt iets voor de ‘Eurpoese fietsstad van het jaar’. Bericht even doorsturen naar de organisatie van de Tour de France. Die zijn ook zo enthousiast over Utrecht als fietsstad…. 😉

  3. Luc mes

    Bord

  4. Tessa

    En dan te bedenken dat wanneer je je fiets hier plaatst, deze opeens lek eruit kan komen, waarna de medewerkers je heel ‘behulpzaam’ op een fietsenreparatiewinkel van hun neef wijzen…

  5. Michael

    Antwoord, je zei het zelf al: OVERMACHT.
    Wat een nieuws, hier “kampen” we toch al jaren mee. Utrecht op z’n best.

  6. Andreas

    Ik zie het nieuwste bedenksel al alleen vergunninghouders mogen nog door de binnenstad fietsen en er verschijnen fiets transferiums bij OV punten zodat je naar de stad kunt.

  7. Utrechter

    @Tessa, welkom in de multiculti shit van Utrecht, is een kennis van mij ook al overkomen, heeft de persoon flink de waarheid vertelt.
    Laat mij raden je moest naar de Kanaalstraat, of was het in jou geval de Damstraat, nee dan is men erg behulpzaam.
    Die gasten van toezicht en handhaving/landwacht kunnen zelf niet denken, en dan krijg je dit soort lachwekkende taferelen in de stad.
    Dat Utrecht duidelijk geen fietsstad is mag nu wel duidelijk zijn, erg goede reclame voor de stad en zijn Marionet Jan van Zaaniken.

  8. Eddy Merks

    Gisteren bekeken de Fransen samen met de Nederlandse organisatie het parcours van de 13,7 kilometer lange proloog. Ook Tourdirecteur Christian Prudhomme is in de stad. Hij sprak gisteren wederom zijn enthousiasme uit over de fietsvoorzieningen in Utrecht.

  9. Eddy

    Sorry hoor….. Maar omdat er geen plek meer is in de ene fietsenstalling dan pleuren we onze fietsen gelijk maar ergens neer. Als we dat met onze auto zouden hebben dan zoeken we toch ook naar een behoorlijke alternatieve parkeerplaats. Ik vind het wel een goede actie dat ze de foute fietsen gelijk opruimen en nog voor je in een stalling zetten. Dat hoef je met je auto niet te verwachten. Ben het wel eens dat de gemeente zelf het goede voorbeeld moet geven!

  10. Tja…..

    Overigens, om even in te gaan op het voorval met de lekke banden.

    De “bewakers” van de gemeentelijke fietsenstallingen deugen voor geen meter. Hoop dat hier mensen van de gemeente meelezen. Mijn fiets is namelijk gestolen uit de bewaakte fietsenstalling Smakkelaarsveld. Reactie van personeel op beschrijving van mijn fiets: ” o jee……”. En een schrikreactie. Alsof ze er iets mee van doen hadden; eerste reactie dan. Zou me niks verbazen als dergelijke gestolen fietsen ook opduiken in fietsenwinkels van bevriende of familie gerelateerde lui.

    Daarnaast lijk het me handig om mensen aan te nemen die EN zowel vriendelijk zijn alsmede de Nederlandse en Engelse taal machtig zijn.

  11. Michel Post

    Utrecht is trots op z’n fietsbeleid. Als individuele fietser ervaar ik echter niet dat het er op vooruit gaat. Dat komt volgens mij omdat de investeringen in fietspaden en fietsenstallingen geen gelijke tred houden met de toename van het aantal fietsers en met stevige toename van het aantal hindernissen voor fietsers als gevolg van de toenemende drukte in de stad. Wat betreft nieuwe fietspaden zie ik vooral investeringen op plekken waar het al heel goed fietsen was, zoals langs het Merwedekanaal en op de route naar de Universiteit via de Platolaan. De investeringen zouden meer moeten zijn gericht op plekken waar de meeste fietsers nu al fietsen, de echte knelpunten. Dat is dikwijls op plekken waar je zeer zeer veel geld kwijt bent per verbeterde meter fietsroute.
    Op het gebied van fietsparkeren in het centrum wordt teveel uitgegaan van concentratie van fietsparkeren in fietsenstallingen. Spreiding van fietsparkeren (op maaiveld) zou beter beantwoorden aan het gedrag en de behoefte van fietsers. Maar ja, gezien de beperkte ruimte in het centrum kan dat alleen bereikt worden als het aantal verspreide autoparkeerplekken wordt teruggedrongen. Bij gebrek aan ruimte moet de overheid telkens voorrang geven aan de minst ruimte gebruikende vervoersmodaliteiten. Dat zijn de fiets en de benenwagen. Dat is niets anders dan een rechtvaardige verdeling van schaarste.

  12. Jan

    De oplossing is zo simpel. Alleen maar fietsen toelaten in de binnenstad die gebouwd zijn voor 2002 zoals in 2015 ook gaat gelden voor dieselmotoren

  13. Bob

    Utrecht plaatst zich hiermee op de laagste plaats als “winkelvriendelijke” stad. De winkels zijn niet bereikbaar, nog op de zogenoemde “milieuvriendelijke” fiets en al helemaal niet per auto… want die wordt nog meer verafschuwt.
    Gelukkig dat er nog genoeg alternatieven elders voorhanden zijn.
    Dank je, gemeentebestuur.

  14. Pauline

    Geen auto’s meer in het centrum, geen fietsen meer in het centrum, het zal rustig worden in de stad!

  15. Willem

    Natuurlijk niet heel erg slim om met z’n allen op een van de drukste winkeldagen naar de binnenstad te willen. Maar er zal niet alleen bij de fietsenstalling een rij hebben gestaan. Krijgen we van DUIC ook nog zo’n levendig verslag van de kassarijen in bijv Bijenkorf, Hema of V&D. En worden die partijen dan ook zo lekker door het slijk gehaald? Het is altijd weer genieten van het informatieve en objectieve karakter van de berichtgeving van DUIC.

  16. Jiri

    Waarom je zo verzetten tegen fietsers? Eerst die belachelijke boetes op de Maliebaan, toen dat geouwehoer op de Croeselaan en nu dit weer? Stop met het frustreren en tegenwerken van fietsers. Je wint het niet. Het zit in de Nederlandse genen dat je je fiets zo dicht mogelijk bij de plaats van bestemming wil stallen. Dat krijg je er niet uit met ambtelijke flut regeltjes. Datzelfde geldt ook voor Zwarte Piet. Die is zwart. Punt.

  17. Atilla Vigh

    Wat een azijnpissers. Er is een fietsparkeerplek aan het Westplein met 4200 plekken. Rondom het Westplein zijn er nog een aantal. En dan gaan piepen dat een relatief kleine fietsenstalling de Vredenburg met hooguit plek voor 500 fietsen ofzo is kinderachtig.

    Het zal zo nu en dan even slikken zijn. Misschien dat die fietsers met een plaat voor hun hoofd rondfietsen, maar een van de meeste grootschalige bouwactiviteiten van na de oorlog in Utrecht is gaande. Na alle bouwactiviteiten zijn er 10.000 extra fietsplekken bijgekomen. Dan zou Utrecht zo’n 30.000 plekken moeten hebben. Allemaal overdekt en bijna allemaal bewaakt. Vermoedelijk grotendeels klaar 2020.

  18. 's Jean

    Beste mensen,

    Jullie lijken mij vrijwel allemaal zwaar gefrustreerd als het gaat om het parkeren van je fiets in de binnenstad. Ik vraag mij af of jullie in de juiste plaats wonen! Als dat gevoelsmatig zo is, neem dan de situatie zoals die is want op korte termijn is het parkeerprobleem voor de Gemeente onbeheersbaar. Dat is wat het is en niet anders!

  19. Mona

    @’s Jean

    Hierin moet ik je gelijk geven.

    Neemt alleen niet weg dat de Gemeente dit probleem had kunnen zien aankomen en dat het opleveren van de grootste fietsenstalling ter wereld (of van Europa) gewoonweg veel te laat is (los van dat kun je je afvragen of men de fiets daar überhaupt gaat plaatsen als je – bijvoorbeeld – een broodje Rookworst bij de Hema wilt halen).

    En dat, lieve ‘s Jean, mogen wij als Utrechters de gemeente best een beetje aanrekenen. Maar of het helpt is een tweede…

  20. Henny Tielrooy

    Het blijkt nu al hoe incompetent de Bestuurders van deze stad zijn in de uitlening van hun Hobby zonder zich goed te informeren op Fiets en Autogebied ineen grote stad.
    Vooral mevr Lotte van Hooijdonk maakt er een rotzooi van.
    Fietsers zijn lui en willen graag met de Fiets de winkel in en dat gaat niet dus gooi hem maar voor de winkel neer.
    En wat doet de Gemeente (handhaving) dan? Juist niks of toch ja ze plakken er een briefje op dat ze hem over 28 dagen ophalen.
    Gewoon knippen en meenemen dan ben je hem kwijt en denk je de volgende keer na.
    Maar ja Handhaving is toch niet bereikbaar in het weekend.
    Ook zo’n miskleun van de Wethouder.

  21. Hansie

    Gelukkig zijn de fietsenstallingen de 1e dag gratis…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).