Reacties op Voorjaarsnota 2015 van de gemeente Utrecht: Solide beleid of dwaalspoor? | De Utrechtse Internet Courant Reacties op Voorjaarsnota 2015 van de gemeente Utrecht: Solide beleid of dwaalspoor? | De Utrechtse Internet Courant

Reacties op Voorjaarsnota 2015 van de gemeente Utrecht: Solide beleid of dwaalspoor?

Reacties op Voorjaarsnota 2015 van de gemeente Utrecht: Solide beleid of dwaalspoor?
Vanochtend is de Voorjaarsnota 2015 gepresenteerd, over de gehele lijn zijn er geen extra bezuinigingen nodig. In de Voorjaarsnota lost het college verschillende financiële tegenvallers en knelpunten op. Het artikel over de nota, met enkele belangrijke knelpunten en investeringen is hier te lezen.

Vanochtend is de Voorjaarsnota 2015 gepresenteerd, over de gehele lijn zijn er geen extra bezuinigingen nodig. In de Voorjaarsnota lost het college verschillende financiële tegenvallers en knelpunten op. Het artikel over de nota, met enkele belangrijke knelpunten en investeringen is hier te lezen.

De eerste reacties van de Utrechtse fracties:

Student & Starter

“Het college moet meer ruimte bieden aan experiment en het behoud van kennis en talent voor de stad”, dat zegt Steven Menke, fractievoorzitter van Student & Starter in een eerste reactie op de vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota. Daar voegt hij aan toe: “Met zoveel talent, kennis en jonge ondernemers in de stad zou het college de innovatieve plannen voor het oprapen moeten hebben.” Student & Starter is blij met de innovatieve ambitie van het college, maar mist in de uitwerking daadkracht, lef en echte vernieuwing.

CDA

Het CDA is minder te spreken over de nota. “Het college ploetert voort op een dwaalspoor. Belangrijke problemen, zoals de oplopende werkloosheid en stilvallende bouwprojecten, worden niet aangepakt. Tegelijkertijd worden miljoenen extra in cultuursubsidies en het ontwikkelen van een prostitutielocatie gepompt. Het college blijkt in 2014 opnieuw 3 miljoen extra onroerendezaakbelasting (OZB) te hebben opgehaald dan een jaar geleden begroot.” Fractievoorzitter vervolgt Sander van Waveren: “De hardwerkende Utrechter betaalt opnieuw de rekening voor cultuur en prostitutie. Wij vinden dat daar een keer een grens gesteld moet worden!” Van Waveren is wel blij dat: “Onze roep om aanpak van criminaliteit en radicalisering gehoord wordt, maar het is nog ver onder de maat. Toen wij een half jaar geleden om deze investeringen vroegen, gaf het college nog niet thuis. Zo blijven ze achter de feiten aanlopen.”

VVD

Meer geld voor veiligheid, de financiën op orde en investeren in werk en het internationale profiel van de stad. Met deze en andere maatregelen in de Voorjaarsnota is de VVD zeer tevreden. Fractievoorzitter Dimitri Gilissen: “Utrecht werkt verder aan een veilige en schone stad waarin meer banen en de initiatieven van bewoners en ondernemers centraal staan.” De VVD is blij met de extra middelen die het college uittrekt voor de bestrijding van criminaliteit in de stad. Tot en met 2018 is 1,8 miljoen euro extra beschikbaar voor de succesvolle gebiedsgerichte aanpak.

Ook de internationale profilering behoeft volgens de VVD veel aandacht alsmede de bereikbaarheid van de stad. De VVD ziet liever meer projecten in uitvoering dan dikke stapels plannen. De vijf actieplannen, zes gebiedsagenda’s en een nieuw gemeentelijk verkeersplan zal de VVD dan ook kritisch bekijken.

GroenLinks

Fractievoorzitter Heleen de Boer: “Met deze voorjaarsnota kiest het college voor mensen, milieu en duurzaamheid en niet voor kille begrotingspolitiek. Het armoedebeleid blijft overeind, er is zoals afgesproken extra geld vrijgemaakt voor cultuur en op straat zie je steeds duidelijker de keuze voor schone lucht en voor fiets en voetganger. Om deze afspraken uit het coalitieakkoord waar te maken, zijn er scherpe keuzes gemaakt. GroenLinks is blij dat het college kiest voor mensen en niet voor cijfers.”

D66

“Dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Dankzij het financieel solide beleid van dit college kunnen we blijven investeren in meer werk, minder regels en beter onderwijs.” Dat zegt fractievoorzitter Klaas Verschuure in een eerste reactie op de vandaag gepresenteerde Voorjaarsnota. “Financieel gezond beleid blijft voor D66 het uitgangspunt bij de ambities voor de komende jaren. Door de financiën goed onder controle te houden, kan dit college investeren in stadspromotie en citymarketing, wat zorgt voor meer werkgelegenheid. De gemeentelijke bijdrage aan het Ondernemersfonds is in deze Voorjaarsnota structureel gedekt, en met het Lokaal Economisch Fonds creëren we een vliegwiel voor startende ondernemers.” Ook het onderwijs en de culturele sector is belangrijk voor D66: “Door te investeren in kwaliteit en excellentie in het onderwijs zorgen we dat iedereen de kans krijgt om zijn talenten te ontwikkelen.” Ook wordt een lang gekoesterde wens van de partij verwezenlijkt: “Het theater Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn kan van start!”

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).