Second opinion Jaarbeurspleingarage: ‘Garage moet voorlopig kleiner’ | De Utrechtse Internet Courant Second opinion Jaarbeurspleingarage: ‘Garage moet voorlopig kleiner’ | De Utrechtse Internet Courant

Second opinion Jaarbeurspleingarage: ‘Garage moet voorlopig kleiner’

Second opinion Jaarbeurspleingarage: ‘Garage moet voorlopig kleiner’
De parkeergarage onder het Jaarbeursplein zou, volgens een second opinion, een derde kleiner kunnen dan in het oorspronkelijke plan. De second opinion werd aangevraagd door verschillende politieke partijen, omdat die zich zorgen maakten om de exploitatie van de grote parkeergarage.

De parkeergarage onder het Jaarbeursplein zou, volgens een second opinion, een derde kleiner kunnen dan in het oorspronkelijke plan. De second opinion werd aangevraagd door verschillende politieke partijen, omdat die zich zorgen maakten om de exploitatie van de grote parkeergarage.

In het rapport van adviesbureau Empaction wordt aanbevolen te onderzoeken of het qua ontwerp en technische uitvoering mogelijk is op dit moment een kleinere garage van ca. 500 plaatsen te bouwen. Op termijn zou dan, als het nodig blijkt te zijn, samen met marktpartijen nog parkeercapaciteit toe te voegen zijn tot 715 plekken.

GroenLinks-raadslid Peter van Corler diende op 4 december tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie in om een second opinion naar de haalbaarheid van de parkeergarage mogelijk te maken. De motie kreeg brede steun in de gemeenteraad en die conclusies zijn nu deels openbaar gemaakt.

Van Corler noemt het een interessant idee om een kleinere jaarbeurspleingarage te realiseren: “Wat GroenLinks betreft is het überhaupt een onlogische keuze om hier een parkeergarage te bouwen op het grootste ov-knooppunt.” Het raadslid erkent echter dat door afspraken gemaakt in het verleden een moeilijkere situatie is ontstaan.

De parkeergarage onder het Jaarbeursplein is onderdeel van het plan voor het nieuwe stationsgebied. De parkeergarage kost bijna 50 miljoen euro en moet plaats gaan bieden aan meer dan 715 auto’s.

Garage belangrijke motor

In het rapport is te lezen dat de noodzaak van een parkeergarage naar het oordeel van Empaction geen discussiepunt is: “De garage is een belangrijke motor voor de ontwikkelingen in het gebied.” Wel zijn er grote onzekerheden met betrekking tot het te realiseren van vastgoed in de omgeving van de garage. “Met name voor de hotel- en horecafuncties, gezamenlijk verantwoordelijk voor ca. 70% van alle nieuwe parkeeruren, is niet duidelijk of deze gerealiseerd worden.“

Het adviesbureau ziet ook geen zekerheid in welke mate de omzet die in het verleden in de oude garage werd gerealiseerd weer terugkomt. De laatste aanbeveling in het rapport is om de capaciteit van 715 plaatsen pas te realiseren als er meer contractuele en daarmee financiële zekerheid is.

Morgen zal er in de gemeente tijdens de commissie- en raadsvergadering verder worden ingegaan op de ontwikkeling van de Jaarbeurspleingarage en de conclusies in het rapport.

Druk van wethouder

Fractievoorzitter van de PvdA Marleen Haage voelt zich onder druk gezet door de wethouder. “Eerst willen we weten of het financieel gunstig is om een kleinere garage te bouwen.” Haage weet niet of een verkleining op lange termijn rendabel is. “Dat zou meer stichtingskosten met zich mee brengen en daardoor zou het misschien veel duurder worden om te parkeren.”

De PvdA vraagt zich af waarom het besluit nu al genomen moet worden en de druk bij de gemeente wordt gelegd. “Leg eerst de druk maar bij de investeerders in het gebied en niet alleen bij de belastingbetaler.”

6 Reacties

Reageren
  1. ACTK

    De bedrijven die profiteren van de garage worden geleidt door dezelfde mensen die zeggen dat de overheid geen belastinggeld mag verspillen. Dit is hun kans om de daad bij het woord te voegen. Zij die er belang bij hebben betalen de garage. Als zij hun belang niet zien. Niet doen! Mooi park of plein maken, fietsenstalling, versmarkt, of verzin iets anders geks. Maar dan iig geen garage…

  2. WS

    Kan me best voorstellen dat er een garage moet komen met de nieuw te bouwen kantoren etc. Doe het dan ook in één keer goed en niet in twee keer. Dan zou je dus ook twee keer in de bouwtroep zitten. Bovendien kan ik toch wel met enige zekerheid stellen dat het echt heel duur gaat worden om de tweede keer de spa in de grond te zetten. Wat eventueel wel zou kunnen is om de constructie al in z’n geheel te bouwen, maar de afbouw voor een gedeelte van de garage (de onderste vloer) in een later stadium te doen. Maar in de afbouw zitten echter niet de grote kosten….

  3. Ronald

    Waar was deze bezinning toen de plannen werden gevormd voor de gigantische èn gigantische lege P+R op de Uithof?

  4. Marcel

    Dit lijkt mij een knap staaltje van politieke manipulatie. Groen Links is tegen deze parkeergarage. De GL wethouders zijn echter gehouden aan het college-akkoord. Wat doe je dan? Nou, dan zet je een mank plan in de markt. Over het aansluitende verkeersplan is nog geen definitief genomen; mogelijk moeten daardoor de in- en uitgang nog verplaatst worden. De vastgoed ontwikkeling, die voor de toestroom van klanten moet zorgen, staat ook nog lang niet vast. Het is dus niet gek, dat geen project-ontwikkelaar of investeerder zich daar nu aan waagt. Door nu de bouw op te knippen, ontstaan dubbele kosten, waar door het plan alleen maar verder over de horizon schuift. Als de druk op de gemeenteraad er toe leidt, dat het plan word afgeschoten, heeft Groen Links zijn zin.

  5. Willem

    Kijk naar Nieuwegein, daar hebben ze zoveel parkeergarages gebouwd (in een bewust autoluwe binnenstad), dat die ruim een jaar na opening al dik in de problemen zitten. Heus, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

  6. kees van oosten

    Geen woord over luchtverontreiniging. Alleen maar over de kosten van de jaarbeurspleingarage.

    In 2015 moest Utrecht aan de norm voldoen. Er zijn echter nog meerdere overschrijdingen.. De lucht is nauwelijks schoner dan in 2000.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).