Slechte riolering dwingt Lombokkers tot kamperen op zolder | De Utrechtse Internet Courant Slechte riolering dwingt Lombokkers tot kamperen op zolder | De Utrechtse Internet Courant

Slechte riolering dwingt Lombokkers tot kamperen op zolder

Slechte riolering dwingt Lombokkers tot kamperen op zolder
De bewonersgroep JPCoenstraat en omgeving heeft gisteravond een petitie over het herstel van de riolering ingediend bij burgemeester Jan van Zanen. De burgemeester laat weten dat de petitie zal worden meegenomen in de collegevergadering van aanstaande dinsdag. “Drollen uit het toilet drijven door de slaapkamers.”

De bewonersgroep JPCoenstraat en omgeving heeft gisteravond een petitie over het herstel van de riolering ingediend bij burgemeester Jan van Zanen. De burgemeester laat weten dat de petitie zal worden meegenomen in de collegevergadering van aanstaande dinsdag. “Drollen uit het toilet drijven door de slaapkamers.”

“Ik ging ervan uit dat het op de lange baan zou worden geschoven dus ik ben blij verrast”, aldus Mark Polman van de bewonersgroep. Bewoners van de Jan Pieterszoon Coenstraat en aangrenzende straten ondervinden steeds vaker overlast van de niet goed functionerende riolering. Het hemelwater en rioolwater stroomt door één rioolbuis en in de ogen van de bewoners kan het riool dit niet aan bij zware regenval.

De gemeente stelt dat een zware regenbui eens in de 250 jaar voorkomt, maar daar gelooft de bewonersgroep niet meer in. In 2010 en afgelopen zomer stonden souterrainwoningen en woningen met een lage tuin blank: “De situatie is slecht voor de gezondheid, omdat alles door de kamer drijft van drollen uit het toilet tot aan blaadjes van de bomen uit de straat waarna zich schimmels ontwikkelen op muren en vloeren”, vertelt Polman.

Ook de emotionele schade is hoog legt Polman uit in de brief aan de burgemeester: “Wij hebben meer dan 2,5 maand onze benedenverdiepingen niet kunnen gebruiken, omdat alles nat, vuil en verwijderd was. Ruim twee maanden boven kamperen in de woonkamer op een matrasje en om nog maar te zwijgen over de stankoverlast die weken in de woningen blijft hangen.”

De laatste bui van juli 2014 heeft een schade aan de woningen veroorzaakt van tussen de €1000 en €14.000 per woning. De verzekeringspartijen geven aan dit niet meer te dekken als er geen verbetering van de riolering komt. Met de petitie, getekend door ruim 110 bewoners, hoopt de bewonersgroep dat de gemeente tot actie overgaat.

Politiek

De bewonersgroep pleit voor een gescheiden riolering. “Het rioolwater gaat dan naar een rioolzuiveringsinstallatie en het hemelwater naar de Leidsche Rijn”, legt Polman uit. Er zijn landelijke richtlijnen voor de riolering en deze liggen vast in het gemeentelijk rioleringsplan. Het is een politieke kwestie om dit beleid op te rekken.

Brechtje Paardekooper, raadslid van GroenLinks vindt dat de gemeente en de bewoners samen naar een duurzame oplossing moeten zoeken. “In de zomer wordt het rioolplan vernieuwd en dat gebeurt eens in de vier jaar. In het rioolplan moet besproken worden wat de gemeente kan doen en wat de bewoners zelf moeten doen. Het is niet meer een probleem van een paar bewoners en het wordt alleen maar erger, omdat ook de buien heftiger worden”, aldus Paardekooper.

PvdA raadslid Bulent Isik houdt zich al een tijd bezig met de afvoerproblematiek van de stad. Zo heeft hij een helpende hand geboden bij de overlast van Leidsekade en doet hij dat nu ook. “De PvdA is van mening dat het huidige rioolsysteem een verborgen gebrek kent bij hoogwaterstand. In normale situaties werkt het systeem, maar dat betekent niet dat de bewoners geen recht hebben op droge voeten. Zolang er een verborgen gebrek is, is de gemeente aansprakelijk. We moeten niet achter de feiten aanlopen”, aldus Isik.

De bewonersgroep hoopt dat de gemeente haast maakt met het verbeteren van het rioleringssysteem en de nodige onderzoeken die er aan vooraf gaan voordat de volgende zware regenbui komt. De gemeente is in gesprek gegaan met de bewoners van de Leidsekade en Laurens Reaalstraat die dezelfde problemen hebben. De gemeente heeft het voornemen dit ook met de bewonersgroep van de JP Coenstraat en omgeving te doen.

Fotos van JPCenstraat 2
Oude foto’s van de overlast

1 Reactie

Reageren
  1. Robbert stam

    En daar zie je het resultaat van de mooi dichtgestraatte tuinen. Beste lievebewoners: begin eens met een buffer in de vorm van een regenton met overloop, dan vang je al een gedeelte van de piek van een grote bui op. Daarna zinkputten in de tuin: kuilen met grind ( kan prima onder tuintegels) en dan zal de mogelijke overlast wschl wel afnemen,ook voor jullie. Het zogenaamd afkoppelen van hemelwaterafvoer van de riolering is een erg duurde excercitie, waarbij de aanleg met veel overlast gepaard gaat ( denk aan maanden straat open. ) daarnaast is het resultaat niet gegarandeerd. Succes in jullie actie en kijk eens of er een civiel ingenieur voor jullie kan spreken/rekenen. Op de HU is er namelijkeen opleiding met docenten en (afstudeer)studenten voor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).