Staatssecretaris Teeven overstag: Rijk gaat meebetalen aan opvang illegalen Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Staatssecretaris Teeven overstag: Rijk gaat meebetalen aan opvang illegalen Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Staatssecretaris Teeven overstag: Rijk gaat meebetalen aan opvang illegalen Utrecht

Staatssecretaris Teeven overstag: Rijk gaat meebetalen aan opvang illegalen Utrecht
Staatssecretaris Fred Teeven is overstag, hij gaat meebetalen aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het is wel een tijdelijke maatregel. De gemeente Utrecht roept het Rijk al langer op om haar verantwoordelijkheid te nemen en bed, bad en brood te bieden aan deze groep vluchtelingen.

Staatssecretaris Fred Teeven is overstag, hij gaat meebetalen aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het is wel een tijdelijke maatregel. De gemeente Utrecht roept het Rijk al langer op om haar verantwoordelijkheid te nemen en bed, bad en brood te bieden aan deze groep vluchtelingen.

De gemeente Utrecht financiert al langere tijd de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Deze groep vluchtelingen valt vaak tussen wal en schip: ze hebben (vooralsnog) geen verblijfsvergunning gekregen, maar uitzetten lukt niet altijd. Het is een grijs gebied. De Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) zei al eerder: “Het gevolg is dat deze mensen ‘op straat belanden’ en gemeenten met de gevolgen hiervan worden geconfronteerd.” De VNG maakt zich al langer hard voor afspraken tussen het Rijk en gemeenten over een gezamenlijke aanpak, ook zou de financiering volgens de VNG landelijk geregeld moeten worden. De gemeente Utrecht is het hier mee eens, wethouder Jongerius heeft ook al vaker aangedrongen op een regeling.

Staatssecretaris Teeven hield echter altijd vast aan de gedachte dat de opvang van deze ongedocumenteerden niet moet gebeuren door de overheid. Volgens Teeven zouden veel vluchtelingen dan niet meer vertrekken en gaat het systeem failliet.

Europa

Niet alleen de gemeenten drongen aan bij de staatssecretaris, het Europees Comité voor Sociale Rechten liet zich ook kritisch uit over Nederland. De overheid zou moeten zorgen voor bed, bad en brood. Deze voorzieningen zouden basisrechten zijn. De uitspraak van het comité is echter niet bindend. Het Comité van ministers van de Raad van Europa moet nog bij elkaar komen om de uitspraak te bespreken. Teeven wacht hier nog op. Ondertussen waren enkele illegale vluchtelingen in Amsterdam naar de rechter gestapt, met succes. De Centrale Raad van Beroep bepaalde dat de stad verplicht is om voorlopig opvang te bieden. Met deze uitspraak in de hand ging de VNG weer in gesprek met Teeven, en deze keer ging hij overstag.

De staatssecretaris gaat nu de gemeenten financieel tegemoetkomen. Dit is echter wel van tijdelijke aard. Op grond van de gerechtelijke uitspraak gaat hij met ingang van 17 december 2014 (terugwerkende kracht) tot twee maanden de gemeenten ondersteunen, nadat het Comité van Ministers van de Raad van Europa een standpunt heeft ingenomen. Om hoeveel geld het gaat is niet bekend. Utrecht financiert 174 opvangplekken en geeft jaarlijks zo’n 1,8 miljoen euro uit aan de opvang en begeleiding van deze groep mensen.

Toevlucht-04Utrecht

Wethouder Jongerius is positief: “Utrecht is een stad waar plaats is voor iedereen en waar mensenrechten voorop staan. Daarom bieden we bed, bad en brood aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit is echter wel een verantwoordelijkheid van het rijk dus we zijn blij dat Teeven zijn verantwoordelijkheid neemt.”

De wethouder benadrukt echter wel dat het een tijdelijke regeling is: “Wij hopen uiteraard dat deze regeling definitief wordt. En dat we in samenwerking met het Rijk kunnen werken aan een oplossing voor deze groep mensen. Want er is natuurlijk meer nodig om uitgeprocedeerde asielzoekers een toekomst en perspectief te bieden.”

“We willen onze middelen, kennis en ervaring daarvoor graag inzetten. De basis is bed,bad en brood, zekerheid hierover en daarna volgt begeleiding naar een oplossing. Dat doen we in Utrecht en dat levert in 90% een oplossing op.” Een oplossing in dit geval is of terugkeer naar het land van herkomst of alsnog een verblijfsvergunning.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).