Stadsbelang Utrecht: “Management TivoliVredenburg moet eruit” | De Utrechtse Internet Courant Stadsbelang Utrecht: “Management TivoliVredenburg moet eruit” | De Utrechtse Internet Courant

Stadsbelang Utrecht: “Management TivoliVredenburg moet eruit”

Stadsbelang Utrecht: “Management TivoliVredenburg moet eruit”
De fractie van Stadsbelang Utrecht wil dat het management van TivoliVredenburg haar conclusies trekt en opstapt. Dat laat fractievoorzitter Cees Bos weten in aanloop naar de commissievergadering vanavond over het kritische Rekenkamer Rapport over het gebouw en de exploitatie ervan.

De fractie van Stadsbelang Utrecht wil dat het management van TivoliVredenburg haar conclusies trekt en opstapt. Dat laat fractievoorzitter Cees Bos weten in aanloop naar de commissievergadering vanavond over het kritische Rekenkamer Rapport over het gebouw en de exploitatie ervan.

De conclusies van de Rekenkamer in het rapport over Muziekpaleis TivoliVredenburg zijn niet mals, zo oordeelt Bos. “Het gemeentebestuur heeft steken laten vallen waardoor de stad Utrecht nu met een miljoenenprobleem is opgezadeld. Wanneer je als college en als wethouder tekort ben geschoten, neem je daar de verantwoordelijkheid voor. Elke partij in het college en voormalige colleges, maar ook de partijen die aan de zijlijn hebben ingestemd met de investeringen zijn er mede verantwoordelijk voor dat dit dossier zo verschrikkelijk uit de klauwen is gelopen.”

Bos vindt dat er opgehouden moet worden met het goed praten van de problemen. “Een betere programmering, een betere bezetting, de verhuur van vergader- of kantoorruimte zullen enigszins zorgen voor verbeteringen van de exploitatie. Maar wat ons betreft is dat onvoldoende; Tivoli Vredenburg blijft op achterstand staan. Want zachte heelmeesters maken stinkende wonden. De basis voor een goede exploitatie en een kleiner financieel subsidiebeslag komt er pas als Utrecht het pand waardeert naar waarde en een exploitatie realiseert die hierop aansluit.”

Stadsbelang Utrecht is van mening dat het pand en de gebruiker gebaat zijn met een juiste vaststelling van de waarde van het pand. Bos: ”Wij zijn er van overtuigd dat de investering van 160 miljoen euro die nu op de balans staat niet de waarde in het economisch verkeer is. Deze waarde moet veel lager worden getaxeerd. Deze lagere waardering moet de grondslag zijn voor een aangepast huurniveau en een lager subsidiebedrag. Dit kost de gemeente een stuk afwaardering. Dat doet pijn, maar alleen dan kan Tivoli-Vredenburg overleven.”

Management er uit

Het management moet er daarom uit volgens de partij. “Het heeft zich niet bewezen en moet zich nu laten bijstaan door een door de gemeente betaalde commissie om de exploitatie te verbeteren,” aldus Bos. “Dit management kan het kennelijk niet, heeft de vaardigheden en mogelijkheden niet om eigenstandig verbeteringen aan te brengen. Wat wij graag willen horen is dat het huidige college er alles aan gaat doen om het tij te keren om te komen tot een duurzaam exploitatiemodel en dat het college de maatregelen die de Rekenkamer voorschrijft overneemt omdat het voor de stad goed is dat het Muziekpaleis een solide basis krijgt.”

Vanavond wordt er in de commissie mens en samenleving gedebatteerd over het rapport.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Jaap

    Enerzijds zegt Stadsbelang dat er afgewaardeerd moet worden. Ok dat is één ding. En dan moet het management weg. Maar het management gaat niet over die afwaardering. Als er afgewaardeerd wordt dan wordt de exploitatie een stuk makkelijker en wie zegt dan dat dit management dat niet zou kunnen.
    VEEL belangrijker is dat de gemeenteraad, college en last but not least, de ambtenarij dit moedwillig zo uit de uit de klauw heeft laten lopen.
    Oa kritsich weblog Utrechtanders had eea al lang voorzien in 2010:
    http://www.utrechtanders.nl/?p=1014
    En als er dan wordt afgewaardeerd laat deze mensen dat dan uit eigen zak gaan betalen ipv de belastingbetaler.

  2. cico

    Wat Jaap zegt. Ik weet er het fijne niet vanaf, maar krijg er een enorm zondebok gevoel bij. Wat was de rol van de gemeente precies?

  3. Koos Saarloos

    De omgekeerde wereld. De politiek heeft dit veroorzaakt en de gemeente moet het gebouw afwaarderen maar het management van Tivoli Vredenburg moet weg.??? Logica is zoek. Politiek moet haar verantwoordelijkheid nemen. Stadbelangen kan beter opstappen.

  4. Peter

    Dit is een drama, natuurlijk, maar kan een onderzoeksjournalist ook eens in de financiën van het stadskantoor duiken?
    Ik lees daar vreemd genoeg nooit iets over terwijl ik sterk de indruk heb dat de financiële missers (foutieve inschattingen, de kosten van leegstand van voormalige gemeentepanden) daar ook wel eens ‘interessant’ zouden kunnen zijn.
    Of dient de TiVre kwestie soms als handig rookgordijn?

  5. Geenstijl@Utrecht

    Alle Utrechtse politieke partijen, uitzonderingen daar gelaten, hebben een enorme boterberg op hun hoofd, het is jammer dat de verantwoordelijke bestuurders en ambtenaren hier niet voor vervolg kunnen worden.
    Exploitatie van dit soort gebouwen moet je dan ook niet door een gemeente laten doen, maar door een commerciële partij die ook de risico’s draagt.
    Maar ach, Utrecht heeft een cultuur paleis en dat op kosten van de belastingbetaler, en de fietselite zijn paleis.

  6. Paul

    Helaas kan het management van mijn huis de exploitatie ook niet rond krijgen.
    Ook maar afwaarderen. Helaas gaat de gemeente daar niet mee akkoord.

  7. Herman

    Utrecht heeft zichzelf een zware last op de hals gehaald. Schuldigen zijn er genoeg, zowel B&W, de Raad maar zeker ook de cultuurpausen hebben dit veroorzaakt.

    Maar dat maakt allemaal niet zoveel meer uit, het is er nu eenmaal.

    Afwaarderen is een optie, daarnaast deel van de zalen sluiten en zoveel mogelijk commercieel programmeren.
    Maximum subsidie bedrag vaststellen en op is op!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).