Stadsveeboer Ward: “Ons doel is om de stadsbewoner weer in contact te brengen met de vleesproductie” | De Utrechtse Internet Courant Stadsveeboer Ward: “Ons doel is om de stadsbewoner weer in contact te brengen met de vleesproductie” | De Utrechtse Internet Courant

Stadsveeboer Ward: “Ons doel is om de stadsbewoner weer in contact te brengen met de vleesproductie”

Stadsveeboer Ward: “Ons doel is om de stadsbewoner weer in contact te brengen met de vleesproductie”

“Varkens, varkens”, roept Ward Rennen als we aankomen bij het grote stuk land waar hij elf Mangalitza varkens heeft rondlopen. De dieren komen gelijk toegesneld. Iedere ochtend komt hij deze wollige Hongaarse varkens voeren. Een jaar geleden begonnen de plannen die Ward Rennen en Wikke Kuller hadden vorm aan te nemen. Na lang overleggen besloten ze op zoek te gaan naar een lap grond en samen een nieuw agrarisch duo te vormen: de Stadsveeboeren in Utrecht waren geboren.

Ward, die naast stadsveeboer ook directeur is van Stichting Utrechts Museumkwartier, vertelt: “Als je iets wil doen, dan moet je óf serieus gaan onderzoeken of dat mogelijk is, óf je moet erover ophouden. En ik wilde altijd weer gaan boeren, naar buiten toe en in het land staan.” In Wikke, geschoold als veearts, vond hij een samenwerkingspartner voor het houden van mooi vleesvee, duurzame productie en lekker eten. “Toen we serieus plannen begonnen te maken ging het opeens heel snel”, vertelt Ward.

De stadsveeboeren hebben op dit moment in het Maximapark, Griftsteede, Castellum Hoge Woerd en net over de gemeentegrens bij Nieuwegein runderen, varkens en kippen rondscharrelen. “Ons doel is om de stadsbewoner weer in contact te brengen met de vleesproductie. Stedelingen willen weer weten waar het vlees vandaan komt. Wij staan daarom voor een zogeheten 100% bewust-gedachte, we proberen bijvoorbeeld de buurt te betrekken bij de productie en verzorging, en vinden het ook belangrijk dat de dieren een goed leven hebben.”

Zo gebruiken de stadsveeboeren geen bestrijdingsmiddelen, staat dierenwelzijn voorop en proberen zij lokale voedselverspilling tegen te gaan door lokale voedseloverschotten aan de varkens te voeren. “Wij krijgen brood en andere restpartijen bijvoorbeeld van supermarkten”, vertelt Ward terwijl hij de varkens nog wat ananassen en meloenen voert. “Ook doen wij regelmatig oproepen via sociale media. Zo zouden we nu graag eikels krijgen, de varkens vinden dat heerlijk.”

Mangalitza varkens

De elf Mangalitza varkens hebben een gigantische wei aan de Galecopperdijk: “Terwijl varkens in de biologische veehouderij 7m2 ruimte hebben, beschikken deze varkens over meer dan 1000m2 per varken.” De varkens behoren tot een ras dat bijna uitgestorven was: “Het ras komt oorspronkelijk uit Hongarije en heeft een zeer goede vleeskwaliteit. Doordat het vlees gemarmerd is smaakt het heerlijk mals en het zit ook nog vol met Omega-3.”

Drie varkens uit het Griftpark zullen vandaag al geslacht worden. De elf varkens aan de Galecopperdijk zijn in oktober op gewicht en zullen dan ook geslacht worden. “We bieden graag een gevarieerd vleespakket aan. Van de eerste drie varkens maken we droogvleeswaren en luxe vleeswaren, zoals coppa, paté en gerookte ham. Die hebben tijd nodig om te rijpen en worden daarom eerder geslacht.” Wanneer in oktober ook de andere varkens geslacht zijn zullen er vleespakketten worden samengesteld. Mensen kunnen deze pakketten nu al bestellen: “We vinden het leuk dat mensen die een vleespakket hebben besteld, of gaan bestellen, nu nog langs kunnen komen om de dieren te kunnen zien. Zo weten ze waar het vlees vandaan komt.”

Stadsveeboeren 03

Stadsveeboeren 03

Stadsveeboeren 03

Stadsveeboeren 03

Stadsveeboeren 03

2 Reacties

Reageren
  1. Utrechtse vogel

    prachtige beesten. Ik wil graag een flink stuk buikspek om Utrechtse bacon te maken.

  2. Ward & Wikke stadsveeboeren

    Beste Utrechtse Vogel,

    Neem even contact met ons op, dan kijken we wat mogelijk is. Of kijk even op onze site http://www.wardenwikke.nl

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).