Steeds meer mensen verhuizen uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Steeds meer mensen verhuizen uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Steeds meer mensen verhuizen uit Utrecht

Steeds meer mensen verhuizen uit Utrecht
Er zit een stijgende lijn in het aantal mensen dat Utrecht verruilt voor een andere stad. In 2015 besloten ruim 25 duizend mensen om uit de gemeente te verhuizen. Over de laatste vier jaar neemt het aantal mensen dat uit de stad vertrekt gemiddeld met 1000 per jaar toe.

Er zit een stijgende lijn in het aantal mensen dat Utrecht verruilt voor een andere stad. In 2015 besloten ruim 25 duizend mensen om uit de gemeente te verhuizen. Over de laatste vier jaar neemt het aantal mensen dat uit de stad vertrekt gemiddeld met 1000 per jaar toe.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS. Doordat het aantal mensen dat naar Utrecht toe verhuist nog wel meer is dan het aantal dat de stad achter zich laat, steeg de Utrechtse bevolking door binnenlandse verhuizingen nog wel. In 2015 trokken er 25.602 mensen weg uit de stad en kwamen er 27.313 mensen bij.

Populaire vestigingsplekken voor Utrechters zijn omliggende gemeentes of Amsterdam. 5.216 mensen verlieten de stad voor een optrekje in een naastgelegen gemeente, terwijl zo’n 2.000 mensen vertrokken naar de hoofdstad. Zeist en De Bilt zijn onder verhuizende Utrechters de populairste nabijgelegen gemeenten.

10 Reacties

Reageren
  1. Johan

    Dat is het probleem van een stad die zich steeds meer richt op studenten en starters. Starters gaan weer verder op een gegeven moment. Utrecht zou zich meer moeten richten op diversiteit in de bevolkingssamenstelling. Dat leidt tot meer blijvers en meer binding met de stad.

  2. Luuk Upuuk

    Inderdaad Johan, en minder Groenlinks in de raad, dus minder fietsterreur!

  3. @Johan

    Ik ben hier 11 jaar geleden gekomen als student, nu al een tijdje als starter ‘blijven plakken’. Juist dankzij het feit dat Utrecht mij als student en nu als starter bevalt, blijf ik hier wonen.

  4. De vrolijke noot.

    Vind je het gek, hele stadswijken verpauperen, en als oplossing worden de problemen verplaatst, dan wil toch weg uit deze stad.

  5. wimutrecht

    De enige reden dat dit gebeurt is te verklaren:
    LeidscheRijn is aan het vol raken met ruime woningen bedoeld voor gezinnen. Daarnaast barst de gemeente uit haar voegen door de instroom van jonge mensen waarvan blijkt dat die allemaal graag willen blijven. Zij starten echter in appartementen en kleinere woningen in de oude wijken. Het gaat in essentie dus eigenlijk alleen maar om het feit dat de gemeente opgesloten zit in haar eigen succes en in haar eigen grenzen. Daarnaast speelt als belemmerende factor in verdere groei de provincie waarmee bij na op elk terrein strijd om de macht is. Dat is niets nieuws want dat is al sinds de bisschoppen. Utrecht moet haar eigen gang gaan samen met de andere grote steden in uitbreiding van het gebied. En dan nu eindelijk eens in alle windstreken waarbij de grenzen van het voormalige BRU gebied uitgangspunt moeten zijn. Overigens in de verdere toekomst wordt volgens de Atlas der Gemeenten uitgegaan van een veel grotere gemeente Utrecht zonder een feodaal provinciaal bestuur. .

  6. Pieter

    Logisch gezien het feit dat hier te weinig nieuwbouw plaats vind in relatie tot de vraag….daardoor stijgen de huizen prijzen in de gemeente snel. zo ook in Amsterdam. In Rotterdam is dat niet het geval, daar wordt al jaren naar behoefte gebouwd waardoor er maar een heel lage stijging is van de koop prijzen, en derhalve ook geen financieele noodzaak om te verhuizen naar een rand gemeente.

  7. Jacobson

    Je kunt deze cijfers eenvoudig verklaren: de wonigmarkt zat tijdens de crisis op slot en is de afgelopen tijd weer op gang gekomen. Dat betekent meer verhuisbewegingen. Dus meer vetrekkers en meer vestigers. Geen reden voor dramatische verhalen.

    Maar even lekker mopperen over je favoriete onderwerp lucht natuurlijk ook wel lekker op…

  8. Max

    Utrecht stads regio ( U10) is groter dan de gemeente Utrecht, en je kunt ook concluderen dat de grens gemeentes steeds meer als ” buitenwijken” gaan functioneren zoals bij grote steden gebruikelijk is. Daar komt bij… dat de bebouwing van grens gemeente bijna naadloos aansluit op de gemeente Utrecht. Zoals Maarsen, De Bilt, Bunnik, Nieuwegein…Zelfs reistijden vanuit bv. Houten, en zelfs ijsselstijn naar CS zijn korter dan vanuit menig buitenwijk met OV…

  9. Van Dijk

    Opvallend is dat de meeste mensen verhuizen binnen de stads regio of de randstad, dus zelden naar de provincie gebieden oost of zuid.

  10. Utrecht Centraal

    @ redactie; Hoeveel mensen verhuizen van uit Amsterdam naar Utrecht ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).