Student & Starter wil actie tegen huisjesmelkers na uitzending Kassa | De Utrechtse Internet Courant Student & Starter wil actie tegen huisjesmelkers na uitzending Kassa | De Utrechtse Internet Courant

Student & Starter wil actie tegen huisjesmelkers na uitzending Kassa

Student & Starter wil actie tegen huisjesmelkers na uitzending Kassa
Na het zien van de uitzending over een Utrechtse huisjesmelker in het VARA-programma Kassa zaterdagavond, wil Student & Starter-raadslid Steven Menke indirecte actie van de gemeente: “De enige manier om van huisjesmelkers af te komen zijn meer studentenkamers!”

Na het zien van de uitzending over een Utrechtse huisjesmelker in het VARA-programma Kassa zaterdagavond, wil Student & Starter-raadslid Steven Menke indirecte actie van de gemeente: “De enige manier om van huisjesmelkers af te komen zijn meer studentenkamers!”

In de uitzending van Kassa wordt een ‘schrijnend voorbeeld’ getoond van Nahuys BV die zijn huurders het leven zuur maakt. “Niet alleen rekent deze malafide huisbaas van een pand aan de Zamenhofdreef veel te hoge huren. Ook laat hij het ernstig afweten voor wat betreft onderhoud en brandveiligheid en bedreigt hij zelfs huurders die juridische actie ondernemen.”

Intimidatie

Veel studenten voelen zich geïntimideerd door de verhuurder. Nahuys BV dreigt namelijk met het uitzetten van huurders en het plaatsen van een 40-jarige man waar de studenten niet op zitten te wachten. Uit een brief die Nahuys BV aan de huurders verstuurde blijkt dat de organisatie zijn eigen handelen niet als een dreigement, maar als vrije keuze ziet. “Het is voor Nahuys prettig als u de huurcommissie een brief stuurt namens uw appartementsnummer dat u afziet van de procedure en deze dus wilt annuleren. Dit is geen dreigement, jullie keuze is vrij.”

Ook heeft een huurder aangifte gedaan tegen huisvredebreuk omdat er tot twee keer toe klusjesmannen in haar kamer stonden, terwijl zij hiervoor geen toestemming heeft gegeven.

Juridische instrumenten

Paulus Jansen, wethouder Wonen, maakt zich zorgen om de gezondheid en veiligheid van studenten die in dit soort complexen wonen. “De winstmarges staan bij deze huisjesmelkers voorop. In Utrecht worden nog maar al te vaak krankzinnige prijzen gevraagd.”

Op verzoek van meerdere partijen wordt het ook mogelijk voor huurders van kleine zelfstandige woningen om een beroep te doen op het Huurteam. En vanaf 1 januari 2015 mag de gemeente overtredingen van een huisjesmelker in verschillende panden bij elkaar optellen. Bij elke overtreding volgt een zwaardere sanctie. Bij het vierde pand is het raak: dan neemt de gemeente het beheer en innen van de huur over van de huisbaas, terwijl hij blijft opdraaien voor alle kosten.

“Wij vrezen echter dat het probleem niet alleen met juridische instrumenten kan worden opgelost. Zolang er kamernood is blijft het voor huisbazen mogelijk om misbruik te maken van de zwakke positie waarin studenten zich bevinden. De enige échte manier om van huisjesmelkers af te komen is daarom: meer kamers!”, besluit Menke.

Bekijk de uitzending van Kassa hier terug.

2 Reacties

Reageren
  1. Ronald

    Dreigen met een 40-jarige man, hahaha.

  2. Bülent Isik

    Naar aanleiding van deze uitzending heeft de fractie van de PvdA Utrecht aan het college schriftelijke vragen gesteld om de studenten te beschermen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).