Uittips: Culturele Zondag maakt er een grensverleggend weekend van | De Utrechtse Internet Courant Uittips: Culturele Zondag maakt er een grensverleggend weekend van | De Utrechtse Internet Courant

Uittips: Culturele Zondag maakt er een grensverleggend weekend van

Uittips: Culturele Zondag maakt er een grensverleggend weekend van

Culturele Zondag gaat de paden op en de lanen in, In de rups op het Maliebaan Festival, Jongerenfeestje Time Out Prison Break, Tour de Frans, Film op het dak Hoog Catharijne, avontuurlijke guerrilla lunch van Circus Citroen en zomerse muziekreeks van museum Catharijneconvent. Dit weekend is er weer veel te beleven in Utrecht.

 

hoogcatharijne

Bijzondere vertoning film Mall ’R Us.


In samenwerking met het Architectuur Rotterdams Film Festival organiseert AORTA een zeer bijzondere voorstelling van de film Mall ’R Us. Deze film over de desastreuze ruimtelijke impact van winkelcentra in grote steden wordt namelijk donderdag heel toepasselijk vertoond op het dak van Hoog Catharijne. Bij slecht weer wijken ze uit naar het Mirliton Theater. Voor de film kun je mee op een nostalgische tour door Hoog Catharijne of met de rondleiding met een blik op de toekomst van het Stationsgebied. Kijk hier voor meer informatie. Donderdag, wandeling 20:30 en film vanaf 22:00, dak HC of Mirliton Theater.

 

Oost Route - Fort Rijnauwen. Foto: Marco van Wijnbergen
Oost Route – Fort Rijnauwen. Foto: Marco van Wijnbergen

Culturele Zondag On Tour

De Culturele Zondag is toe aan een change of scenery en gaat dit weekend de hort op. In plaats van de gebruikelijk binnenstad neemt CZ je zondag mee naar prachtige bekende en onbekende plekjes aan de rand van Utrecht. Hop on the bus, (hard)loop, wandel, vaar, step, skate of fiets één van de vijf routes naar Noord, Oost, Zuid, West en Leidsche Rijn. Elke route heeft een uitgebreid programma met muziek, theater, dans, speurtochten en culturele en historische hotspots. Bijvoorbeeld de Botanische Tuinen, Fort Lunetten, Houtzaagmolen De Ster en Brouwerij Maximus. Binnen de routes kun je zelf je programma samenstellen en op eigen gelegenheid (boot, kano, fiets etc.) op pad gaan. Even relaxen of een blaar verzorgen kan op elke route bij een pleisterplaats. Daar kun je ook genieten van een hapje en een drankje en op sommige plaatsen zelfs van een knapzak of een bbq. Ook kun je daar terecht bij het CZ Reisbureau voor meer informatie over de route.
De Tour wordt vrijdag al afgetrapt met twee speciale routes. Op skates, tijdens de Utrechtse Skate Parade, langs de Utrechtse Forten en per waterfiets langs Trajectum Lumen.
Zaterdag is er op het Domplein een routemarkt waar route-aanbieders informatie geven over routes die je het hele jaar door kan volgen. Kijk hier voor meer informatie. Vrijdag t/m zondag, verschillende tijden en locaties.

 

De_jaarlijkse_Piekenkermis_viert_haar_25jarig_jubileum

Maliebaan Festival

Wat ooit begon als een feestje voor de voltooiing van de restauratie van vijf historische kerken in 1988 is nu beter bekend als de Piekenkermis of het Maliebaanfestival. Zo’n vijftig kermisattracties strijken deze vrijdag neer op de Maliebaan. Elke rit, spel of suikerspin is een euro. Griezelen in het spookhuis, racen in de rups en kriebels in je buik bij de grootse mobiele achtbaan van Europa. Daarnaast zijn er ook diverse attracties voor de kleintjes. Zondag kun je tussendoor ook nog wat koopjes scoren tijdens de jaarlijkse braderie op de Nachtegaalstraat en Burg. Reigerstraat. Vrijdag t/m woensdag, van 12:00 tot 23:00, Maliebaan.

 

StairwayTime Out Prison Break

De speciale dertigers en veertigersplus feestjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Tijd om een nieuwe generatie aan te boren. De ’te groot voor servet, maar te klein voor tafellaken’ generatie. Onlangs lanceerde TivoliVredenburg i.s.m. de Rabobank het jongerenplatform Join The Fissa en deze vrijdag gaat ook Stairway to Heaven de zomervakantie in luiden met een speciaal feest voor jongeren van 14 t/m 17 jaar, Time Out Prison break. En dat is zeker speciaal, want het gebeurt vrijwel nooit dat een uitgaansgelegenheid in de binnenstad van Utrecht toegankelijk is voor 14 jarigen. Kijk hier voor meer informatie. Vrijdag, van 21:00 tot 02:00, Stairway To Heaven.

 

1048_2_DeTourvanFrans_04JetvanZwieten

De Tour de Frans

Bij de wielerliefhebbers begint het al te kriebelen. Nog een jaartje wachten en dan komt De Tour de France naar Utrecht. Dit jaar warmen we vast op met de theatervoorstelling Tour de Frans van Stut Theater. De inspiratiebron van deze tour zijn de wijken waar in 2015 de wielrenners doorheen zullen racen. Tijdens deze theatrale tour trek je door deze wijken en ontmoet je haar bewoners en hun verhalen. Ontdek hoe deze inwoners ooit hun weg naar de wijk vonden. Door hun ogen kijk je op een compleet andere manier naar deze Utrechtse wijken. Dit weekend is het overigens het laatste weekend en dus ook je laatste kans om De Tour de Frans te doen. Het verzamelpunt is het Transformatorhuis bij de Tractieweg en vanaf daar vetrekt een bus langs een geheime route. Kijk hier voor meer informatie. Zaterdag, om 12:30 en 15:30, Transformatorhuis.

 

Circus CitroenCircus Citroen

Utrecht heeft talloze leuke eettentjes. Sjiek in een momentaal pand, een goedkope daghap in een studentikoze toko, een kroketje uit de muur of wat de pot schaft in een huiskamerrestaurant. Die kun je deze zondag links laten liggen, zij staan er over een week ook nog wel. In tegenstelling tot de lunch van Circus Citroen. Deze guerrilla diners kiezen unieke en ongebruikelijke ruimtes om hun eten te serveren. Een 19e eeuwse wasserette of een verborgen spoortunnel. Een plek waar je hoogstwaarschijnlijk nog nooit bent geweest laat staan hebt gegeten. Om het bijzonder te houden is de locatie nog geheim. Het werkt als volgt: via de site koop je een kaartje voor een drie gangen lunch met wijnarrangement, je laat je telefoonnummer achter en op de dag van de lunch ontvang je een sms met de locatie. Kijk hier voor meer informatie. Zondag, tijd en locatie nog onbekend.

 

Catharijn Classique

Catharijn Classique

Naast het bekijken van bijzondere kunst kun je deze zomer bij het Catharijneconvent ook luisteren naar prachtige muziek. Zondag start het museum met de zomerse muziekreeks Catharijn Classique. Deze keer met een linkje naar de huidige tentoonstelling Thuis in de Bijbel’. In sommige delen van de Bijbel worden ook muziekinstrumenten bespeelt, wordt er gezongen en gedanst. De concerten vinden plaats in de sfeervolle kloostertuin van het museum. Het spits wordt deze zondag afgebeten door Paulien van der Werff (zang) en Gert de Vries (luit) en spelen Psaumes de David en Sacred luwte Songs van Nicolas Vallet en John Downland. Kijk hier voor meer informatie. Zondag, vanaf 14:30, Kloostertuin Museum Catharijneconvent.

Zijn we een tip vergeten? Hieronder kan je jouw suggestie voor het weekend plaatsen.

2 Reacties

Reageren
  1. Utrechtse vogel

    HOERA! Oranje ligt eruit dus lekker het hele weekend tijd voor cultuurrrrrrjjjjjj!

  2. Henry Glissenaar

    Utrecht muziekstad 2014.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).