UMC Utrecht en Harvard vinden mogelijk geneesmiddel tegen beenmergkanker | De Utrechtse Internet Courant UMC Utrecht en Harvard vinden mogelijk geneesmiddel tegen beenmergkanker | De Utrechtse Internet Courant

UMC Utrecht en Harvard vinden mogelijk geneesmiddel tegen beenmergkanker

UMC Utrecht en Harvard vinden mogelijk geneesmiddel tegen beenmergkanker
Het UMC Utrecht heeft in samenwerking met onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Harvard mogelijk een geneesmiddel gevonden tegen beenmergkanker. Het nieuwe geneesmiddel daratumumab is waarschijnlijk de nieuwe oplossing voor patiënten met deze ziekte.

Het UMC Utrecht heeft in samenwerking met onderzoekers van de Amerikaanse universiteit Harvard mogelijk een geneesmiddel gevonden tegen beenmergkanker. Het nieuwe geneesmiddel daratumumab is waarschijnlijk de nieuwe oplossing voor patiënten met deze ziekte.

Patiënten met multipel myeloom, de belangrijkste vorm van beenmergkanker, hebben mogelijk baat bij behandeling met het nieuwe geneesmiddel daratumumab. De kankercellen in het beenmerg verdwijnen grotendeels bij 40 procent van de patiënten die dit middel kregen. Het effect op deze ongeneeslijke ziekte houdt langere tijd aan. De resultaten van dit onderzoek staan vandaag in het New England Journal of Medicine.

Het middel werd in deze gecombineerde fase I/II-studie voor het eerst bij patiënten getest. Het gaat hierbij om patiënten met multipel myeloom die al meerdere behandelingen achter de rug hebben. “Deze patiënten moeten we steeds agressiever behandelen, waarbij we steeds meer middelen met elkaar combineren”, vertelt hematoloog Monique Minnema. “Ondanks deze intensieve behandeling keert de kanker bij alle patiënten na een tijdje weer terug”.

De onderzoekers gaven het experimentele geneesmiddel daratumumab in verschillende doses aan 50 uitbehandelde patiënten. Bij 8 van de 20 patiënten die de hoogste dosis kregen, namelijk 16 mg per kg lichaamsgewicht, nam het aantal tumorcellen in het beenmerg af of verdwenen ze zelfs helemaal. De patiënten hadden geen of nauwelijks last van bijwerkingen. Het effect hield enkele maanden tot wel een jaar aan. Minnema: “Dat we dit effect kunnen bereiken met één middel is absoluut een verbetering voor de patiëntenzorg. Zeker omdat daratumumab zo weinig bijwerkingen heeft.”

Direct na diagnose

Behandelaars hopen dat daratumumab snel in Nederland op de markt komt voor deze groep uitbehandelde patiënten. Minnema: “Daarnaast is de verwachting dat het ook beschikbaar komt voor patiënten direct na diagnose of bij het eerste of tweede recidief van hun ziekte, en niet pas nadat allerlei andere middelen geprobeerd zijn.” Vandaar dat inmiddels diverse andere onderzoeken zijn opgestart, zoals een directe vergelijking tussen daratumumab combinaties en de nu gebruikelijke behandelingen zoals bortezomib en lenalidomide.

6 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht.

    Dit zijn fantastische berichten, echt super voor de patiënten.

  2. T.L.F. Beerends

    Echt super! Voor iedereen die dit heeft natuurlijk waaronder
    Rick Davies van Supertramp waar ik direct aan moest denken.
    Het zou goed zijn als hij hiervan op de hoogte gebracht word.
    Ik kan dit helaas niet zelf maar misschien iemand anders?
    Veel sterkte gewenst voor een ieder die deze vreselijke ziekte heeft! Hiermee word misschien verlichting gebracht.

  3. TS

    Prachtig nieuws, respect voor de onderzoekers! Nu graag zsm op de markt brengen. Kanker moet de wereld uit!

  4. Geenstijl@Utrecht.

    Voor de mensen die geïnteresseerd zijn;
    https://www.youtube.com/watch?v=gWLrfNJICeM&feature=youtu.be

  5. Van Pimpelen

    … ja, met het voortschrijden van de medische wetenschap blijven steeds vaker mensen in leven die niet kunnen participeren in de prestatiemaatschappij…

  6. Bernardinho Waarde

    Ik wil niets zeggen slechts een vraag.
    Werkt u samen met het AMC Amsterdam ???
    Want mijn dochter is daar voor en soortgelijke-kanker geval onder behandeling.
    Ik zie uw reactie gaarne tegemoet .
    B.V.D. Bernardinho

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).