Utrecht gaat meerderjarige loktieners inzetten voor controle alcoholleeftijd | De Utrechtse Internet Courant Utrecht gaat meerderjarige loktieners inzetten voor controle alcoholleeftijd | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht gaat meerderjarige loktieners inzetten voor controle alcoholleeftijd

Utrecht gaat meerderjarige loktieners inzetten voor controle alcoholleeftijd
De gemeente Utrecht gaat weer zogeheten mystery guests inzetten om horecabedrijven te controleren op de handhaving van leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik.

De gemeente Utrecht gaat weer zogeheten mystery guests inzetten om horecabedrijven te controleren op de handhaving van leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik.

De mystery guests zullen echter niet minderjarig zijn maar boven de 18. Officieel mogen zij dus gewoon alcohol kopen en drinken. De gemeente gaat alleen meerderjarigen gebruiken omdat bij het gebruik van minderjarigen de tieners zelf ook strafbaar zijn.

Enige tijd geleden kwam het gebruik van loktieners in het nieuws toen het café Stairway, van Henk Westbroek, een boete had gekregen van 1300 euro omdat er een wijntje was geschonken aan een minderjarige. Dit bleek een loktiener te zijn. Dit lokte reacties uit van politici en horecaondernemers; het bestellen van alcohol zou als minderjarige ook strafbaar zijn en de boete zou disproportioneel hoog zijn. De boete voor Stairway werd na alle commotie kwijtgescholden.

De gemeente heeft door de Universiteit Utrecht een onderzoek laten uitvoeren over het gebruik van mystery guests. Naar aanleiding van de resultaten laat de gemeente weten dat er in de toekomst gewerkt gaat worden met meerderjarige loktieners. Deze mogen officieel gewoon drank kopen en nuttigen, maar in de wet is het zo geregeld dat als iemand er niet ‘onmiskenbaar’ uitziet als 18 dat er dan door de barkeeper om legitimatie moet worden gevraagd. Wanneer de barkeeper dit niet doet dan is deze in overtreding en wordt er eerst een waarschuwing gegeven. Bij een herhaling van de overtreding zal de gemeente een boete uitschrijven.

3 Reacties

Reageren
  1. Krakeling

    Leuke job! Lekker bieren op kosten van … .
    Waar kan ik solliciteren?

  2. Pim

    Betutteling ten top.
    Sancties zijn absurd hoog voor n vergrijp dat relatief klein is. Leg de verantwoordelijk alsjeblieft terug bij de burger en beboet hem of haar en niet de horeca en supermarkten!
    Wat namelijk voor de een ‘overduidelijk minderjarig’ is, kan door de ander heel anders worden geïnterpreteerd. Een fout is dan zo gemaakt, de gevolgen kunnen voor een kleine kroeg niet te overzien zijn.
    Ik zou weleens willen weten of de beleidsmakers niet zelf groot zijn geworden met een biertje of meer.

  3. Geenstijl@Utrecht.

    Waar een klein land, groot in kan zijn, betuttelen van burgers en boetes uitschrijven.
    De gemeente Utrecht is een Democratuur geworden, met een DDR stadsbestuur, die zijn spionnen aanstuurt om de burger nog harder te pakken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).