Utrecht leert het: een beetje trots zijn mag | De Utrechtse Internet Courant Utrecht leert het: een beetje trots zijn mag | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht leert het: een beetje trots zijn mag

Utrecht leert het: een beetje trots zijn mag
Utrecht heeft altijd iets bescheidens gehad. Gaf vaak ruimte aan steden met een ietsje grotere mond. Op zich geen slechte eigenschap trouwens, die bescheidenheid. Toch laten we langzamerhand iets van die schroom achter ons. Niet luidruchtig en ronkend. Maar met gepaste trots op zaken die wij hier belangrijk vinden en waarvan we ontdekken dat Utrecht er eigenlijk “best goed” in is.

Utrecht heeft altijd iets bescheidens gehad. Gaf vaak ruimte aan steden met een ietsje grotere mond. Op zich geen slechte eigenschap trouwens, die bescheidenheid. Toch laten we langzamerhand iets van die schroom achter ons. Niet luidruchtig en ronkend. Maar met gepaste trots op zaken die wij hier belangrijk vinden en waarvan we ontdekken dat Utrecht er eigenlijk “best goed” in is.

TivoliVredenburg slaat aan

Neem TivoliVredenburg. Onder gekrakeel gebouwd, en nog steeds onderwerp van discussie. Het geluidslek enzo. (Beetje minder versterken misschien? Scheelt ook weer wat van die oordopjes).

We beginnen intussen te zien dat we er een hele bijzondere plek bij hebben gekregen. Waar vele soorten muziek en publiek door elkaar heen lopen. En velen genieten van hun eigen ding. Een gebouw waar grote bands, die voorheen hier in de stad geen kind aan huis waren, inmiddels graag komen. Een plek met meer betekenis en ambitie dan voor de stad alleen. TivoliVredenburg begint internationaal een goed figuur te slaan. Tja, en wij durven gewoon trots te zijn.

Vergroening van de stad

Een ander voorbeeld van gepaste trots: de vergroening van de stad. Het gemor over fijnstof en de noodzakelijke maatregelen gaat gelukkig gewoon door. Heeft zeker een functie. Maar intussen rijden pizzakoeriers elektrisch, kun je op afstand zien waar je je fiets nog kwijt kunt, en gaan we de batterijen van elektrische auto’s aan laadpalen inzetten om de fluctuaties in het elektriciteitsgebruik op te vangen. En we hangen dat gewoon aan de grote klok als wereldprimeurs. Dat zouden we een paar jaar geleden als on-Utrechts ervaren hebben. Nu niet meer.

Voldoende stages eisen

Een derde onderwerp dat wij in Utrecht snel zien groeien is het Sociaal Ondernemen. De stad is wellicht niet de bakermat ervan, maar we maken inmiddels wel het hoogste tempo. De gemeente gaat nu een Social Impact Factory opzetten. Daar kunnen verschillende partijen met elkaar in contact komen, out-of-the-box leren denken. Oude denkpatronen worden doorbroken, en nieuwe slimme samenwerkingsvormen ontstaan. Het moet mogelijk zijn om met creatieve en ondernemende partijen projecten te maken die zichzelf bedruipen en daarmee mensen en/of milieu nieuwe kansen geven.
De gemeente zelf neemt zich daarbij voor het eigen inkoopgedrag goed tegen het licht te houden. Want de gemeente kan als grote klant – namens ons allemaal- immers gewoon vragen of een leverancier wel voldoende stages beschikbaar stelt bijvoorbeeld. Voorlopig zijn we nog de eerste en enige stad met zo’n initiatief.

Wereldster Nijntje en fietsfestijn

Bescheidenheid en ambitie kunnen dus heel goed samen gaan. Daarom past Nijntje ook zo goed bij ons. Een lief konijn, maar ook een echte wereldster. Nog even en we laten zien dat we -op een onorthodoxe manier samenwerkend- een prachtig wielerfestijn kunnen neerzetten. Daar mogen we best een beetje trots op zijn. Voor Utrecht zelf eigenlijk ook een soort Grand Départ naar een ambitieniveau dat we voorheen niet kenden. En dat hopelijk niet voorbij is als de karavaan verder trekt richting Mont Ventoux.

17 Reacties

Reageren
  1. thijs

    Op zich niks mis met bescheidenheid…Iemand nog vipkaarten voor Trude?

  2. Ronald

    Ik help te hopen!
    Maar mensen die in Utrecht gaan wonen vanwege het ‘provinciale sfeertje’ zullen nog lang een obstakel vormen voor trotsheid en ambitie.

  3. jurre

    Wel een beetje jammer dat de Tour dit jaar niet over de Ventoux komt…

  4. kees van oosten

    Met veel moeite heeft voorzitter Trudy Maas van de zelfbenoemde “onafhankelijke” Utrecht Development Board (UDB) een paar dingen bedacht waar Utrecht trots op zou kunnen zijn: Nijntje, de Pizzakoerier, het geluidsgat in het nieuwe muziekcentrum en de zgn. vergroening van de stad.

    Over dat laatste: waar haalt Trudy Maas dat eigenlijk vandaan? Nergens worden voortdurend zoveel mooie bomen gekapt als in Utrecht. De gemiddelde leeftijd van de Utrechtse boom is inmiddels gedaald tot 27 jaar (was 10 jaar geleden nog 32 jaar, ook niet veel).

    In tegenstelling tot de uitdrukkelijk wens van de bevolking (referendum over het stationsgebied), wordt het stationsgebied tot de laatste vierkante meter volgestouwd met hoge kantoren en blijft er geen groen meer over..

    Wat Trudy Maas onder “development” verstaat moge duidelijk zijn: dat asfalt- en betonboeren in Utrecht een dikke boterham kunnen verdienen ten koste van het groen, de leefbaarheid en Utrechtse belastingbetaler.

  5. Dinand Woestbeen

    Serieus? Een geluidslek oplossen door minder geluid te maken? Dat is zoiets als een lekkage oplossen door de kraan dicht te draaien. Uit-je-broek-denken!

  6. Jan

    Kinderboekentaal mengen met eufemistische termen als out-of-the-box denken, dat kan deze trude wel. Overigens is het spreekwoord -zich zelf te bedruipen- en dus niet -zichzelf- bedruipen, maar goed trude is niet voor niks gestopt in het onderwijs

  7. utrechtse vogel

    Wat is dat toch met die Utrechtse notabelen en de route van de Tour de France. Eerst al dat heerlijk krakkemige lied dat de tour via de Zeelandbrug wilde laten gaan en nu weer: “En dat hopelijk niet voorbij is als de karavaan verder trekt richting Mont Ventoux.”

    De karavaan trekt niet richting Mont Ventoux. Die zit namelijk niet in het parcours dit jaar.

  8. Robbie

    “Zelfbenoemd en onafhankelijk”. Zeg Kees, it takes one, to know one…

  9. kees van oosten

    Robbie,

    de Utrecht Development Board is een stichting. Dat is per definitie zelf benoemd. En als je naar de samenstelling kijkt is dat bepaald zeer eenzijdig. Laat maar zeggen het gezelschap dat Utrecht (dat wil zeggen de deelnemers van de stichting) economisch op de kaart wil zetten zonder acht te slaan op de leefbaarheid in de stad, laat staan het milieu in de stad.

  10. utrechtse vogel

    de gemiddelde leeftijd van de bomen in de stad is niet een goede manier om kap te meten.

    Stel er staan 100 bomen van 32 jaar oud in de stad. De gemiddelde leeftijd van de bomen is dan natuurlijk 32 jaar. Als je er 50 kapt, is de gemiddelde leeftijd nog steeds 32 jaar.

    Als je er in plaats van kappen 50 nieuwe boompjes van 1 jaar oud bij zet, dan heb je 150 bomen met een gemiddelde leeftijd van ruim 21 jaar.

  11. Robbie

    Kees,

    Zoals de SSLU een stichting is?. Dat is per definitie zelf benoemd. En als je naar de samenstelling kijkt is dat bepaald zeer eenzijdig. Laat maar zeggen het gezelschap dat Utrecht (dat wil zeggen de deelnemers van de stichting) geen acht te slaat op de leefbaarheid in de stad, laat staan het milieu in de stad?

  12. Geenstijl@Utrecht.

    @Robbie, je kan van Kees veel zeggen, en ik ben het niet altijd met hem eens inzake vluchtelingen, maar Kees heeft wel het hart op de juiste plaats zitten als het om het milieu gaat.
    En als mensen zoals Kees niet aan de milieu bel zouden trekken, zou het een grootte asfalt jungle in Utrecht zijn met fijnstof als gevolg.
    Respect hiervoor Kees.

  13. Utrechter

    Respect voor Kees van Oosten? De man die, met milieu als excuus, tegen alles en iedereen procedeert wat nieuw of ambitieus of anders is in de stad. Met als gevolg flinke kosten voor de gemeente en vertraging op allerlei mooie nieuwe initiatieven. Wat een grap!

  14. Geenstijl@Utrecht.

    Nou dat valt ook wel mee, maar dat zeg ik, ben het niet altijd eens met m, maar heb wel respect voor zijn milieu actie, en daar blijf ik bij.

  15. Fredy

    Eens met UTRECHTER, Dhr KEES van OOSTEN kan beter vertrekken naar het oosten ! Hij heeft ons al als belasting betalers miljoenen gekost. Hij heft nog nooit iets constructiefs bedacht, alleen af kraken/blokkeren is makkelijk zat !

  16. Simon

    Bedankt Trude, zelf ben ik hier niet geboren, en verbaas me al jaren waarom Utrecht zo weinig trots durven te zijn. Als je objectief kijkt naar de prestaties heden volgens diverse internationale onderzoeken en de historie ( Vrede van Utrecht, Unie van Utrecht,oprichting KNMI etc, etc ) is het mij een raadsel.
    Een bepaalde categorie bewoners lijkt zelfs een permanente “Calimero denken” er op na te willen houden. Deze hebben weinig historisch besef so wie so, en lijken blind voor de toekomst.
    Gelukkig merk ik ook steeds meer dat het aantal inwoners die heel bewust voor Utrecht gekozen heeft vanwege haar levendige dynamiek, en haar toekomst gerichtheid ook groeit.

  17. Robbie

    @geenstijl@utrecht: Maar wat heeft Kees van Oosten bereikt, met zijn procedures, behalve dat bouwprojecten uitlopen en dat er vele tonnen extra uitgegeven zijn?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).