Utrecht omarmt nijntje en haar nieuwe museum | De Utrechtse Internet Courant Utrecht omarmt nijntje en haar nieuwe museum | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht omarmt nijntje en haar nieuwe museum

Utrecht omarmt nijntje en haar nieuwe museum
Het is inmiddels ruim drie weken geleden dat het nijntje museum zijn deuren opende voor het grote, maar vooral ook het kleine publiek. Door Facebook, Twitter en de vele mailtjes en telefoontjes merkte het museum al snel dat het leefde onder de toekomstige bezoekers en in de stad, maar de daadwerkelijke bezoekersaantallen overtreffen alle verwachtingen. Het museum zit meerdere malen aan het maximumaantal bezoekers en heeft vorige week de tienduizendste bezoeker al verwelkomd.

Het is inmiddels ruim drie weken geleden dat het nijntje museum zijn deuren opende voor het grote, maar vooral ook het kleine publiek. Door Facebook, Twitter en de vele mailtjes en telefoontjes merkte het museum al snel dat het leefde onder de toekomstige bezoekers en in de stad, maar de daadwerkelijke bezoekersaantallen overtreffen alle verwachtingen. Het museum zit meerdere malen aan het maximumaantal bezoekers en heeft vorige week de tienduizendste bezoeker al verwelkomd.

Niet alleen bezoekers zijn enthousiast over het nijntje museum, ook ondernemers in de stad bleken uit te kijken naar de komst van het nijntje museum, vertelt Manou Nonnekes, medewerker Marketing & Communicatie van het museum.

U-OV, verantwoordelijk voor het bus- en tramvervoer in de regio Utrecht, omarmde het idee om van buslijn 2 een ‘nijntje museum’-bus te maken direct. Manou Nonnekes: “U-OV vindt de herkenbaarheid van hun bussen heel belangrijk, dus daarom wordt er niet op hun bussen geadverteerd. Voor het nijntje museum wilden ze graag een uitzondering maken.” Het resultaat: er rijden drie kleurrijke ‘nijntje museum’-bussen tegelijkertijd, die de tekst ‘ik rijd naar het nijntje museum’ dragen.

Er rijden drie nijntje museum-bussen naar het museum. Ze zijn versierd met stickers van nijntje om alvast in de stemming te komen.
Er rijden drie nijntje museum-bussen naar het museum. Ze zijn versierd met stickers van nijntje om alvast in de stemming te komen.

Buslijn 2 is een ringlijn, die vanaf het centraal station in een rondje door de binnenstad rijdt en onder andere langs het nijntje museum komt. “Ook is U-OV zelf een campagne gestart, waarbij zij kinderen t/m 6 jaar – de doelgroep van het nijntje museum dus – (en hun knuffels) t/m 13 maart gratis met buslijn 2 naar het nijntje museum laten rijden. Een heel leuk cadeautje voor bezoekers die met de bus naar het museum komen!”

En nog een greep uit het aantal enthousiaste partners en ondernemers: in samenwerking met JCDecaux staat nog t/m morgen de bushalte op de Neude in het teken van het nijntje museum, dankzij Rederij Schuttevaer vaart er binnenkort een ‘nijntje museum’-rondvaartboot, samen met HKU Conservatorium, HKU theater en MBO Utrecht Dansacademie worden vakantieactiviteiten ontwikkeld en vlak voor de opening werd het team van het nijntje museum getrakteerd op nijntje-muffins gebakken door het Utrechtse The Sweet Cake.

Zadelstraat
Ook de Zadelstraat heeft een speciale band met nijntje. Een aantal betrokken ondernemers uit de straat heeft een van de beelden van de nijntje art parade aangeschaft. Het beeld is aan de voorkant een beeltenis van Dick Bruna en aan de achterkant nijntje zelf. De bedenker en tekenaar van nijntje fietste altijd een aantal keer per week door de Zadelstraat op weg naar zijn atelier.

De ondernemers, o.a. Keck & Lisa, postzegelhandel W. van de Bijl en Bakkerij Blom, zien graag dat het beeld uiteindelijk een plek krijgt midden op de Mariaplaats. De gemeente is daarin echter terughoudend. Evert van Sloten, eigenaar van Banketbakkerij Theo Blom, begrijpt daar weinig van. ‘’Ze wilden hem eerst naast de klikocontainers bij het conservatorium zetten. Dat vinden wij heel raar. Een tijdje geleden stonden er enorme billboards voor een foto-expositie op het plein, maar over nijntje, iets puur Utrechts, doen ze moeilijk.” De gemeente is er momenteel mee bezig en neemt een andere plek naast het conservatorium in overweging, maar dat is niet precies wat de ondernemers van de Zadelstraat in gedachte hadden.

foto 4
Evert van Sloten maakt meerdere gebakjes met nijntje als thema. “Vanwege de rechten van nijntje mogen ze alleen in zijn bakkerswinkel verkocht worden.”

Evert van Sloten besloot een tijd geleden nijntje-koeken te maken in zijn bakkerij. Dit deed hij in samenwerking met Dick Bruna zelf. “Hij kwam hier heel vaak. Minstens twee á drie keer per week om iets lekkers te halen. Ik kwam al snel op het idee van de koeken en Dick Bruna was ook enthousiast.’’ De samenwerking ging volgens Van Sloten fantastisch.

‘’Als de hele wereld zo zou zijn als Dick Bruna, dan was de wereld een heel stuk beter. Dat weet ik wel zeker!’’, aldus Van Sloten. ‘’Nu komt hij niet meer vaak. Mede door zijn leeftijd. Ik ga hem nog af en toe iets brengen maar ik zie hem een stuk minder.’’ De nijntje-koeken waren een enorm succes. Bakkerij Blom heeft er al vele malen mee in de krant gestaan en is zelfs op de televisie in Japan gekomen nadat Japanse toeristen de koeken hadden ontdekt.

De opening van het museum doet de handel in de Zadelstraat in ieder geval goed.

6 Reacties

Reageren
  1. Harry

    Niet te geloven dat de gemeente nu weer moeilijk doet over een Nijntje beeld op de Mariaplaats. Er is geen groter exportproduct dan Nijntje wereldwijd in Utrecht. Tienduizenden Japanners en andere toeristen komen alleen naar Utrecht vanwege Nijntje en zien vervolgens hoe mooi de rest van onze stad is.

  2. Esther

    Laten we Utrecht hernoemen tot Miffy City en alle bewoners verplichten als Nijntje verkleed te gaan.

  3. Bernard Tomlow

    Succes Nijntje Museum( zullen we afspreken dat we dit zo schrijven?)is een extra argument voor de ondergrondse garage Ledig Erf als onderdeel van de 3-L.

  4. Zonnewende

    Wat een vrolijkheid in Utrecht :-).

    Ik zeg: hup dat beeld pontificaal op de inmiddels aangenaam geworden Mariaplaats. We mogen als stad blij zijn dat de ondernemers van de Zadelstraat dat beeld gekocht hebben, zodat het niet in een of andere privé collectie van een Japanner is verdwenen :-D.

    En laat die animatie op de muur meteen maar 365 dagen spelen. Wat een leuke verrassing als je er langs fiets. Maakt de dode hoek meteen veilig en prettig.

  5. duskey

    Er is toch al een Nijntje Pleintje in Utrecht, op de hoek van de Oudegracht en de van Asch van Wijckskade?
    Neemt niet weg dat de Mariaplaats een prachtige plek is voor dit beeld.

  6. ACTK

    @Bernard Tomlow: Euh, nee, er is al een afspraak: ‘nijntje museum’ 🙂
    nijntje wordt altijd met een kleine letter geschreven. Dat heeft haar schepper zo bepaald. Naar je mag aannemen ter vervolmaking van het beeld dat hij wenst op te roepen. Dus ‘Nijntje’ voor het nijntje museum zou vloeken in de kerk zijn. En nijntje Museum zou een veel te volwassen museum zijn voor een klein konijntje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).