Utrechter stuurt dreigbrieven met varkensvlees naar moskeeën | De Utrechtse Internet Courant Utrechter stuurt dreigbrieven met varkensvlees naar moskeeën | De Utrechtse Internet Courant

Utrechter stuurt dreigbrieven met varkensvlees naar moskeeën

Utrechter stuurt dreigbrieven met varkensvlees naar moskeeën
Een 42-jarige Utrechter die werkte bij de Douane heeft begint dit jaar aan zeker zes moskeeën in Utrecht en omgeving dreigbrieven gestuurd met daarin stukken varkensvlees. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag naar buiten gebracht.

Een 42-jarige Utrechter die werkte bij de Douane heeft begint dit jaar aan zeker zes moskeeën in Utrecht en omgeving dreigbrieven gestuurd met daarin stukken varkensvlees. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag naar buiten gebracht.

De man wordt verdacht van smaad, laster, oplichting, valsheid in geschrifte, bedreiging en groepsbelediging. Naast de activiteiten tegen de moskeeën richtte hij zijn pijlen vooral op de buurman van zijn moeder. Hij hield de buurman namelijk verantwoordelijk voor een inbraak bij zijn moeder. “Die nieuwe bewoner heeft het gedaan en moet weg uit de flat, vindt hij. Dat is het begin van een reeks van strafbare feiten”, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

Hij begint de buurman het leven zuur te maken, volgens het OM “Hij laat zijn banden leeglopen, spuit pur schuim door zijn brievenbus en schroeft een schroef in het slot van zijn berging. Hij stuurt een brief naar de woningbouwvereniging waarin hij hem beschuldigt van fietsendiefstal en woninginbraak en hangt in de flat een briefje over hem op. Ook stuurt hij brieven uit naam van de buurman naar seksshops dat hij interesse heeft in kinderporno.”

Ten slotte zou de verdachte de brieven naar de moskeeën hebben verzonden. Dit gebeurde kort na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. Bij zes van die brieven sluit hij een stuk varkensvlees bij. Als hiervan aangifte wordt gedaan, wordt in eerste instantie de medeflatbewoner als verdachte gehoord. Al snel komt de politie uit bij de 42-jarige Utrechter. In de woning van de echte verdachte worden brieven naar scholen gevonden, die nog niet zijn verstuurd. Op zijn computer worden de brieven aan de moskeebesturen gevonden. De verdachte bekent de brieven te hebben gestuurd, niet met de opzet op te discrimineren maar met het doel dat men de buurman zou opzoeken en hem iets aan zou doen.

De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zo’n inbreuk heeft gemaakt op het leven van de man. Ook tilt hij zwaar aan de gevoelens van angst die hij de islamitische gemeenschap mogelijk heeft aangejaagd.

Op 6 februari wordt de verdachte aangehouden en stoppen de pesterijen. De deskundigen die hem onderzoeken, komen tot de conclusie dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is en adviseren een behandeling bij een forensisch psychiatrische kliniek.

De officier van justitie neemt dit advies over en vraagt daarbij twee weken celstraf en een werkstraf van 240 uur.

8 Reacties

Reageren
  1. HJ

    Twee weken celstraf??

    Iedereen is gek

  2. Youry

    Nee, iedereen is verminderd toerekeningsvatbaar, zo noemen we dat HJ.

  3. Frank

    @HJ:

    Nee

    – twee weken celstraf
    – 240 uur werkstraf
    – behandeling in een kliniek.

    Wat had je liever gehad. De doodstraf of zo?

  4. Y

    Goeie straf maar wat een triest mannetje.

  5. Marco Knol

    En waarschijnlijk is ie z’n baan ook kwijt. Dus alles bij elkaar opgeteld misschien helemaal geen verkeerde straf. Al kun je daarover van mening verschillen.

  6. Luuk Upuuk

    Heren, heren (of dames dames) dit is slechts de eis. Straks
    gaat de rechter daar nog een kwart of de helft afdoen!

  7. Peet

    Rustig rustig. Het is maar een eis,,,,,straks komt een d 66 rechter ,,dan wordt het strafje minimaal gehalveerd

  8. simpel

    zou mooi zijn als hij zijn taakstraf voor die moskeeën en de buurman van zijn moeder zou moeten uitvoeren, dat zou hem leren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).