Utrechters kunnen hun eigen WOZ controleren | De Utrechtse Internet Courant Utrechters kunnen hun eigen WOZ controleren | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters kunnen hun eigen WOZ controleren

Utrechters kunnen hun eigen WOZ controleren
Huiseigenaren in de Utrechtse wijken Lunetten, Hoograven en Vleuterweide kunnen deelnemen aan ‘Mijn WOZ’ en krijgen de mogelijkheid de objectgegevens van hun eigen woning te controleren en waar nodig aan te passen. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt.

Huiseigenaren in de Utrechtse wijken Lunetten, Hoograven en Vleuterweide kunnen deelnemen aan ‘Mijn WOZ’ en krijgen de mogelijkheid de objectgegevens van hun eigen woning te controleren en waar nodig aan te passen. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt.

Aan de hand van de objectgegevens wordt de WOZ (Waarde Onroerende Zaken) vastgesteld. Eigenaren hebben daarmee meer inzicht in de wijze waarop de waarde tot stand komt en kunnen gegevens actualiseren. De gemeente verwacht dat het aantal bezwaarschriften omtrent WOZ daardoor af zal nemen.

Financieel-wethouder Jeroen Kreijkamp legt uit waarom de proef die in 2014 al in Hoograven en Lunetten is gestart nu een vervolg krijgt: “Veel mensen vragen zich af hoe de gemeente de WOZ-waarde van hun huis bepaalt. Ze zijn het niet altijd eens met de vastgestelde waarde. Via ‘Mijn WOZ’ (een web-applicatie, red.) krijgen ze hier meer inzicht in en kunnen ze vooraf hun gegevens controleren en waar nodig aanpassen aan de werkelijke situatie. Het mes snijdt aan twee kanten. Ervaring in andere gemeenten als ook bij de pilot van vorig jaar leert dat dit leidt tot meer helderheid voor woningeigenaren en vervolgens tot een daling van het aantal ingediende bezwaarschriften.”

De komende maanden krijgen 8.500 huiseigenaren in de gemeente Utrecht de mogelijkheid om vooraf de gegevens van hun woning te bekijken, te wijzigen en/of aan te vullen.

Verschil in waardes

Afgelopen maart was er nog enige consternatie over WOZ-waardes in Utrecht. D66 constateerde destijds dat voor dezelfde type woningen in een straat soms een verschil van bijna 2 ton kan zijn, wat neerkomt op bijna 50 procent waardeverschil. “In de praktijk blijkt dat de WOZ-waardeontwikkeling een ‘black box’ is met een soms onverklaarbare uitkomst. De berekende WOZ-waarden voor dezelfde huizen in dezelfde straat lopen uiteen van €420.000 tot €607.000. Dit is een verschil van bijna 50% en daarnaast komen individuele waardestijgingen van meer dan 30% voor.”

Het ligt in de planning om vanaf 2016 Mijn WOZ beschikbaar te stellen voor alle deelnemers binnen de BghU. (Belastingsamenwerking gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht)

4 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Ach,ik weet in mijn geval precies hoe mijn WOZ waarde is berekend: Gewoon even in het kadaster kijken waarvoor ik halverwege vorig jaar heb gekocht. Woninkje er bij zoeken dat er 25000 euro onder zit, woninkje er bij zoeken dat er 25000 euro boven zit, en zie daar: Het gemiddelde komt precies uit op het aankoopbedrag, zoals ik ten tijde van aankoop al voorspeld had. Percentuele stijging: +24,3% ten opzichte van de WOZ waarde van het jaar er voor. Bezwaarschrift afgewezen.

  2. Andreas

    Al dat bezwaar tegen de WOZ waarde slaat nergens op want het gaat om effectief een paar tientjes meer of minder belasting als de gemeente er zo’n 20.000 euro naast zit.

  3. Wim

    @Andreas:
    Als dat een reactie op mijn bericht is, stel ik voor dat je het bericht eerst nog eens probeert te begrijpen. En wellicht even na leest hoe de WOZ waarde bepaald wordt.

    Misschien dat je dan ook begrijpt hoe je die 25000 euro moet interpreteren.

  4. Nathalie

    @Wim als jij zijn reactie goed had gelezen had je geweten dat hij helemal niet op jou reageert..
    OT: fijn dat burgers er inzage in kunnen krijgen mochten ze daar behoefte aan hebben.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).