Utrechts energieplan aangenomen: “0 euro energierekening moet borrelpraat worden” | De Utrechtse Internet Courant Utrechts energieplan aangenomen: “0 euro energierekening moet borrelpraat worden” | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts energieplan aangenomen: “0 euro energierekening moet borrelpraat worden”

Utrechts energieplan aangenomen: “0 euro energierekening moet borrelpraat worden”
Utrecht gaat de komende jaren met verschillende maatregelen ervoor zorgen dat de stad in 2030 tot 90 procent klimaatneutraal is. Gisteravond is het energieplan aangenomen door de gemeenteraad dat naar aanleiding van verschillende stadsgesprekken met 165 inwoners van Utrecht is opgesteld. 

Utrecht gaat de komende jaren met verschillende maatregelen ervoor zorgen dat de stad in 2030 tot 90 procent klimaatneutraal is. Gisteravond is het energieplan aangenomen door de gemeenteraad dat naar aanleiding van verschillende stadsgesprekken met 165 inwoners van Utrecht is opgesteld. 

Het plan bevat veel maatregelen om onafhankelijk te worden van aardgas en andere fossiele brandstoffen. Bedrijven gaan aangespoord worden om duurzame maatregelen te nemen en er kunnen zonneweides gerealiseerd gaan worden.

Utrecht wil 90 procent van de energie die gebruikt wordt in de stad zelf gaan opwekken. De eerste stappen hiervoor zijn de laatste jaren al genomen. Matthijs Sienot, raadslid van D66 legt uit: “Er worden bijvoorbeeld nu al tien keer meer zonnepanelen geïnstalleerd dan in 2011 en Portaal heeft de ambitie om de komende jaren 1000 nul-op-de-meter woningen te realiseren. Dat is echt een gigantisch aantal.”

De gemeente gaat ervoor zorgen dat zowel het eigen vastgoed als dat van bedrijven in de stad 100 procent duurzaam worden. Voor de maatregelen wordt jaarlijks drie miljoen euro uitgetrokken wat naast duurzame woningen en gebouwen ook veel werkgelegenheid moet opleveren. Het uitvoeren van de plannen moeten in totaal tot 5000 nieuwe banen gaan zorgen.

Maar wat merken de inwoners er van? “De gemeente gaat de komende jaren echt per wijk en per buurt bekijken wat de grootste kansen zijn,” zegt Sienot. “Het wordt echt maatwerk. Alle Utrechters krijgen op den duur slimme meters in huis en langzaamaan zal je het straatbeeld zien veranderen door bijvoorbeeld slimme laadpalen en zonnepanelen. Maar het grootste effect zal de energierekening zijn. We hebben hier nu een collega die in een nul-op-de-meter woning woont. Zij loopt elke maand weer naar binnen: Zo, weer geen energierekening hoeven te betalen. Dit soort 0 euro energierekening verhalen moeten borrelpraat gaan worden. Dan kan het ineens heel hard gaan met de verduurzaming in de stad,” besluit Sienot.

Het energieplan is hier te lezen.

10 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Dan moet je zo wie zo stoppen met stadsverwarming,en die slimme meter dat is niet de oplossing voor de inwoners, wel voor de energie reuzen die meer over jou privacy komen te weten, en nog meer medewerkers kunnen ontslaan.
    En nul op de meter woning, betekent wel meer huur, laten we de zaken niet te rooskleurig neerzetten.

  2. paul

    Wat hier staat is borrelpraat en het zal nooit boven dat niveau uitkomen. In de komende jaren worden wel 1000 woningen aangepakt. Wauw! Utrecht heeft wel 80x zo veel woningen, bedrijven nog niet meegeteld. Na die “komende jaren” resteren dus nog maar 10 jaar om de resterende 95% te doen. En het grootste deel is niet geïsoleerd. Het grootste deel kan onvoldoende zonnepanelen op het dak leggen. En laadpalen zorgen niet voor nul op de meter.

    Begrijp me niet verkeerd: ik ben voorstander van energiezuinig werken. Ik heb afgelopen jaar bijna 80m2 zonnepanelen op mijn noord-west 🙁 dak gelegd. Een energieslurpende auto ingeruild voor een hybride. Een slimme meter genomen. En mijn huis was al geïsoleerd. De kosten zijn flink gedaald. Maar de nul is niet in zicht en zal ook niet in zicht komen.

    En daarom heeft Sienot te veel borrels gedronken voordat zijn praat eruit kwam. Jammer.

  3. Chris

    Goed dat hier over nagedacht wordt. De uitwerking van het plan vind ik daarentegen vrij ‘smal’.
    Er wordt bijvoorbeeld gesproken over energieneutralen woningen met zonnecellen. Waarom? Misschien is het veel effectiever om al die investeringen die daarvoor nodig zijn op 1 hoop te gooien en 1 grote zonne-energie centrale te maken op een plek waar wat meer zon-uren zijn.
    Bovendien; het produceren van zonnecellen, windmolens, isolatiemateriaal en energiezuinige apparatuur kost ook energie en grondstoffen (maar dan in andere regio’s of landen). Het is niet zo dat als Utrecht energie neutraal is, dat we dan geen impact meer hebben op het milieu. Verre van zelfs…

  4. Cico

    Haha, succes Utrecht om die gigantische bulk slecht geïsoleerde (voormalige) huurwoningen uit de Wederopbouwtijd te isoleren. We gaat dat betalen voor de sociale huurwoningen trouwens? Toch een groot aandeel in Utrecht en die inwoners hebben helemaal geen geld voor zonnepanelen en slimme meters.

  5. Jaap

    Mitros laat bij diverse woningen nieuwe ramen maken. De ramen zijn nu van enkel glas en wat denk je dat ze worden ? Opnieuw van enkel glas !

  6. Geenstijl@Utrecht

    Misschien is het ook eens goed om dit artikel te lezen over die zogenaamde slimme meter,
    http://gezondheidenvoeding.nl/gezondheid-gezond/de-nadelen-van-de-slimme-meter-en-je-kunt-deze-weigeren/

  7. Mikel

    Wat een luchtballonetjes.
    Alleen maar gelul in de ruimte voor de burgers.
    De gemeente heeft geen euro meer te makken dus wie gaat dit allemaal betalen? De burger zelf?
    Als burgers geld hadden gehad dan had elk dak al volgelegen met panelen.

  8. Marc

    Alle reageerders hebben gelijk. En bijv. Salderen gaat wellicht door de politiek en Brussel sterk veranderen in het nadeel van de burgers met Zonnepanelen.
    Over de veeeel te dure stadsverwarming maar te zwijgen

  9. Truus

    Dit noemen we: luchtfietserij en wensdenken. Een groot deel van de Utrechtse woningmarkt bestaat uit huurwoningen (gebeurt niks), een ander substantieel deel uit monumenten (mag je niks), een ander groot deel uit woningen met meerdere verdiepingen (kan voor minstens de helft van de bewoners niks). En voor die ene verdwaalde huiseigenaar met goede intenties die overblijft ligt een oerwoud aan regels en bureaucratie. En die slimme energiemeters zijn inderdaad alleen handig voor de energie,aatschappijen. Bewoners hebben daar echt niets aan.

  10. Han

    Ik geloof dat energie en klimaat neutraal erg gemakkelijk door elkaar gebruikt worden. Het gaat dus over hele ketens van transport, infrastructuur, voedsel en goederen. En energie is een groot onderdeel. Als ze zeggen dat al het energieverbruik in Utrecht 90% klimaat neutraal wordt, dan ben ik erg onder de indruk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).