Utrechtse ambtenaren drinken voor miljoenen euro’s koffie en thee | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse ambtenaren drinken voor miljoenen euro’s koffie en thee | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse ambtenaren drinken voor miljoenen euro’s koffie en thee

Utrechtse ambtenaren drinken voor miljoenen euro’s koffie en thee
Ambtenaren van de gemeente Utrecht hebben van 2008 tot en met 2014 voor exact 5.654.685,10 euro koffie en thee tot zich genomen. Dat blijkt uit een Wob-verzoek van een bewoner van de stad waar de Telegraaf over publiceert.

Ambtenaren van de gemeente Utrecht hebben van 2008 tot en met 2014 voor exact 5.654.685,10 euro koffie en thee tot zich genomen. Dat blijkt uit een Wob-verzoek van een bewoner van de stad waar de Telegraaf over publiceert.

De medewerkers van de gemeente dronken overigens niet elk jaar evenveel koffie en thee. In 2008 was de rekening een kwart miljoen euro, maar in 2010 was de rekening flink gestegen naar ruim 1,1 miljoen euro. Ook blijkt uit de vrijgegeven informatie dat de gemeente Utrecht 109 koffie/theeautomaten heeft en dat de warme dranken bij Douwe Egberts vandaan komen.

De bewoner vroeg niet alleen naar het koffiegebruik van de gemeente. Zo blijkt de totale rekening in 2014 voor kopieerkosten ruim 560.000 euro te zijn en werd er de afgelopen 7 jaar in totaal voor ruim vijf miljoen euro uitgegeven aan papier, printers en inkt. Ook werd in 2014 voor 275.000 euro aan personeelsfeesten uitgegeven.

28 Reacties

Reageren
  1. Ronald

    Heb zin in koffie.

  2. Pim

    wat is dit nou weer voor ‘n populistische nonsense?
    Is het de bedoeling dat Henk en Ingrid nu boos worden om het aantal eq. Senseo cups dat voor hen wel niet is op jaarbasis, in de context van het schrale salaris van manlief en die zuurverdiende belastingcenten?
    In de schredder met dit bericht.

  3. stefan

    5,6 miljoen, gedeeld door 7 jaar, gedeeld door 4000 ambtenaren = 200 euro per ambtenaar.

    En dat gedeeld door ca. 200 werkdagen per jaar = 1 euro per dag.

    Dat valt nogal mee.

  4. Pim

    Precies.
    Je wil ook niet weten hoeveel uur daar vergaderd wordt.
    Zitten veel externen aan tafel, die drinken ook geen lucht.

  5. Pim

    Lachen ook, dit soort vragenstellers zadelen de gemeente ook op met werk. Waarschijnlijk is het dezelfde burger die overal tegen in de weer komt. gewoon omdat het kan. Als we eens beginnen met de gemeente niet te pas en te onpas het vuur aan de schenen te leggen, bijvoorbeeld met dit soort irrelevante zaken. Dan gaan de kosten van ons ambtenaren apparaat vanzelf omlaag!
    Verbeter de wereld- …

  6. Bram

    Goed dat dit eens tot de bodem is uitgezocht! Deze oplettende inwoner helpt het journalistengilde om zijn belangrijke democratische taak te vervullen.

    Ik ben trouwens erg teleurgesteld dat hier nog niemand een opmerking heeft gemaakt die refereert aan zijn belastingcenten.

  7. BramKanNietRekenen

    Meen je dat nou Bram? 1 euro per dag? Jochie toch

  8. Vincent

    5,6 miljoen euro gedeeld door, laten we zeggen, 200.000 Utrechtse belastingbetalers. Conservatieve schatting. Maakt 28 euro, oftewel 4 euro per persoon per jaar. Ook wel te bezien als iets meer dan een cent per Utrechter per dag om de gehele ambtenarij van voldoende vocht en cafeïne te voorzien. Dat kan er nog wel uit, lijkt me.

  9. Frans

    Ik ben bijna genbeigd om te zeggen dat dit zo’n onwaarschijnlijk laag bedrag is, dat de gemeente wel eens mag investeren in betere koffie! Die ambtenaren zijn ook maar mensen…

  10. Marco Knol

    Wat uit dit artikel dan weer niet blijkt, en dat vind ik dan wel wat nalatig van de redactie, is waar die prijsstijging van 2008 naar 2010 vandaan komt. Dat koffie geld kost geloof ik namelijk op zichzelf wel.

  11. Tom

    ‘t is een bijna even zinloze stelling als ‘Utrechtse Ambtenaren verbruiken voor miljoenen euro’s toiletpapier’.

  12. Ot

    Ik ben vooral benieuwd wat dit zinloze wob-verzoek de gemeente (en dus ons allemaal) gekost heeft…

  13. Frank

    Ik vraag me (los van de tijd- en geldverspillende idioterie van het vragen naar dergelijke flauwekul-informatie) sterk af of daarbij in aanmerking genomen wordt dat dat naar alle waarschijnlijk niet alleen de koffie voor ambtenaren is, maar ook de koffie die bezoekers aangeboden krijgen en de koffie die er bij allerlei grootschaliger bijeenkomsten zoals voorlichtings- of inspraakavonden geschonken wordt.

  14. Joris Louwes

    Bovenstaande reacties verheugen me. Nederland (in ieder geval de lezers van deze site) zit in ieder geval nog niet vol met roeptoeterende populisten.

  15. Rolf

    Ach ja het levert ook werk op al die koffie, denk aan de werknemers bij DE, de onderhoudsmonteurs, schoonmakers, etc.. het is geen weggegooid geld, beetje sensatie stuk dit.

  16. Pim

    yes indeed!
    En werk(gelegenheid) levert weer belastinginkomsten op.
    Koffie drinken levert geld op.
    Eind goed/al goed.

  17. Evert

    Toch wel Fair Trade, hè?

  18. Bernard Tomlow

    Kunnen we daar geen leerzame quizz van maken.We nemen een item. Kosten wc-papier 2013. Of verwarming wijkbureau Oost 4e kwartaal 2014. 14dagen inschrijven. Wie het nauwkeurigst schat krijgt 1jaar WOZ vrijdom.Serendipity:Utrechter krijgt goed inzicht bestuurskosten. Ambtenaren uitgesloten. Die komen veelal van buiten Utrecht.

  19. marc

    vind dit nou niet zo intressant , vind het personeelsbeleid bij de gemeente veel intressanter zoals al die dure externe mensen die zich laten inhuren voor gigantische tarieven en de projecten waar ze op zitten lekker lang rekken om de dikke centen binnen te harken….en ondertussen moeten er steeds meer mensen uit die altijd hun werk goed gebben gedaan ! liever een dure externe dan een trouwe hardwerkende ambtenaar !

  20. Frank

    @marc: Tuurlijk zou dat de voorkeur hebben. Maar als over vier jaar die ‘trouwe hardwerkende ambtenaar’ (is dat bedoeld als pleonasme of ga je er vanuit dat er veel zijn die noch trouw, noch hardwerkend zijn?) door veranderde omstandigheden niet meer nodig blijkt, of een blok aan het been blijkt te worden omdat-ie zich verzet tegen (dan wel te gespecialiseerd is voor) herplaatsing, dan kost het vervolgens een godsvermogen om hem kwijt te raken. Maar daar hoor je dan niemand over, want ja, het is toch schandalig dat-ie de laan uitgestuurd wordt, want het was tenslotte een hardwerkende, trouwe…

  21. Wil Coenen

    Zullen we nu het gebruik van toiletpapier bij provinciale zaken onderzoeken. Misschien moeten we dit bij alle provincies gaan doen. Kunnen we verschillen en mogelijke oorzaken achterhalen!

  22. Wim Vreeswijk

    Dat dit item buitegenwoon leeft onder de lezers van DUIC moge duidelijk zijn met 22 reacties in no time.

  23. Tim

    Een ambtenaar betaald net zo veel belasting dan een ”burger” dusja… ze drinken ook van hun eigen centen dus..

  24. VincentDV

    Coffeegate! Hulde aan de klokkenluider!

    Navraag bij DE leert dat de ambtenaren gemiddeld 5.7 bekertjes koffie per dag drinken à 17.7 cent per bekertje. Hebben ze niks beters te doen dan de hele dag koffiedrinken voor absurd hoge bedragen? Ze plukken de burger toch al kaal en dan drinken ze daar ook nog eens peperdure koffie bij.

    Ik vind dat iedere ambtenaar die meer dan twee bekertjes koffie per dag drinkt voor de rechter moet komen en per bekertje teveel tenminste vijf dagen naar de gevangenis moet. Streng straffen die cafeïne-junkies!

  25. Frank

    @VincentDV: DE heeft echter benadrukt, dat zij geen statistieken bijhouden van welke en hoeveel bekertjes koffie precies door ambtenaren, door politici, door externe adviseurs en door gasten gedronken worden omdat dat in strijd zou zijn met privacywetgeving.

    Daarnaast maakt DE, vanwege dezelfde privacygegevens en omdat het qua omzet en winst geen andere cijfers oplevert, geen onderscheid tussen ‘thee’ en ‘koffie’. De door machines afgegeven hoeveelheid thee wordt dus uitgedrukt in koppen koffie.

    Na correctie op basis van de hierboven genoemde cijfers, wordt het door verschillende bronnen binnen de gemeente aannemelijk geacht dat de gemiddelde ambtenaar 2 à 3 koppen warme drank per dag tot zich neemt, waarbij naar schatting een kleine 5% van de bekers uiteindelijk niet genuttigd wordt omdat hij naast de machine of op de werkplek koud staat te worden en vervolgens wordt weggegooid.

    Er vinden regelmatig brainstormsessies plaats om tot maatregelen te komen die deze verspilling van 5% op termijn terug kunnen brengen naar onder de 2%.
    Bij deze sessies, die binnen het ambtenarenkorps nogal gevoelig liggen, wordt geen koffie gedronken om de statistische gegevens niet te beïnvloeden.

  26. VincentDV

    @Frank: DE houdt die statistieken niet bij, maar de ambtenaren moeten met hun pas de koffie ‘betalen’. Het systeem daarachter registreert feilloos welke warme drank gekozen is. De gemeente zou hier openheid over kunnen geven maar kiest voor een verdacht zwijgen.

    Dranken voor externen worden met de representatiepas gehaald, dat valt dus ook goed te onderscheiden.

    Ik vind het lovenswaardig dat er gestreefd wordt naar minder verspilling, maar ik zou toch liever zien dat het probleem bij de wortel wordt aangepakt: het ongebreideld tappen uit de automaat door ambtenaren.

    Volgens de WHO is twee kopjes bovendien wel genoeg. De rest van de dag kan dorst beter gestild worden met water.

    Dus ik blijf bij mijn standpunt: de veeldrinkers streng straffen!

  27. VincentDV

    @Frank:

    PS: Van mij mag best koffie worden geschonken tijdens de brainstormsessies. Dan doen ze eindelijk iets nuttigs en krijgen ze niks te drinken, de omgekeerde wereld.

    PPS: Natuurlijk schroeven de “bronnen binnen de gemeente” de consumptie “na schatting” terug tot 2 à 3 kopjes. Lekker laf anoniem leugens de wereld in slingeren is kenmerkend voor de kaalplukkende ambtenaren. Ik denk dat het eerder andersom is en dat de genoemde 5.7 kopjes (bron: DE) misschien nog maar het tipje van de ijsberg is.

    PPS: 164.000 Utrechters hebben een baan. Oftewel 2.5% van hen werkt bij de Gemeente. 1 op de 40. Er zou dus iedere week 1 ambtenaar 1 uur per week exclusief voor mij aan het werk moeten zijn. Nou, daar merk ik helemaal niks van! Ik denk dat we met 1000 ambtenaren ook wel toekunnen. Kun je uitrekenen hoeveel koffie en thee dat scheelt!

  28. Frank

    @VincentDV: En die bespaarde koffie en thee moet natuurlijk meteen aan de burger uitgeschonken worden, want die heeft er tenslotte voor betaald, toch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).