Verbazing over verkoop tientallen sociale huurwoningen Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant Verbazing over verkoop tientallen sociale huurwoningen Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant

Verbazing over verkoop tientallen sociale huurwoningen Kanaleneiland

Verbazing over verkoop tientallen sociale huurwoningen Kanaleneiland
Woningcorporatie Mitros gaat 56 sociale huurwoningen aan de Spaaklaan in Kanaleneiland verkopen. De SP is verbaasd over de instemming van het college met de plannen van de woningbouwcorporatie en heeft om opheldering gevraagd.

Woningcorporatie Mitros gaat 56 sociale huurwoningen aan de Spaaklaan in Kanaleneiland verkopen. De SP is verbaasd over de instemming van het college met de plannen van de woningbouwcorporatie en heeft om opheldering gevraagd.

De woningen in het noorden van de wijk Kanaleneiland worden op dit moment gerenoveerd, de huidige bewoners zullen moeten verhuizen. Fractievoorzitter van de SP Tim Schipper: “Het tekort aan sociale huurwoningen loopt op naar 4000 stuks in 2019, lees ik pas geleden in de Woonvisie. Het is dan wel heel gek om juist deze huizen te verkopen, met als argument een gebiedsplan uit 2009. Dweilen met de kraan open, de tijden zijn veranderd.”

Mitros verkoop jaarlijks zo’n 1 procent van haar woningen. In dit geval gaat het om 56 van de totale 30.000 woningen. Woordvoerder Kim Roetert van Mitros: “Dat is een heel klein percentage, maar het is wel nodig.” Door het toevoegen van marktwoningen komt er meer variatie in een wijk, buurten met alleen maar sociale huurwoningen zijn niet altijd ideaal laat Roetert weten. Ook kost het verbeteren van woningen de woningcorporatie miljoenen, die heeft het bedrijf niet op de plank liggen. Door de verkoop van enkele woningen kunnen meerdere andere sociale huurwoningen aangepakt worden. Ook worden sommige sociale huurwoningen na tientallen jaren ongeschikt voor de verhuur. “We moeten ons woningbezit blijven vernieuwen om zo te zorgen dat we ook over jaren beschikken over woningen die voldoen aan de eisen van de tijd.”

Draagvlak

Toch mag Mitros niet zomaar mensen uit hun huizen zetten en de woningen verkopen. Daar moet een draagvlakmeting voor gedaan worden. Van de 56 woningen worden er enkele tijdelijk bewoond door huurders van wie hun eigen woning op dit moment wordt opgeknapt. Deze tijdelijke bewoners hebben niet meegedaan aan de meting, van alle reguliere bewoners deed 98 procent mee aan het onderzoek. In dit geval heeft 63 procent van de bewoners gestemd voor verkoop.

Volgens de corporatie is dit voldoende. De SP betwist dit echter, volgens de partij moet een percentage van 70 procent worden aangehouden. Beide percentages hebben een wettelijke basis maar dienen in een ander geval. “In dit geval is 60 procent nodig omdat het gaat om een situatie waarin de huurder definitief de woning verlaat en het huurcontract eindigt”, aldus Roetert. SP-fractievoorzitter Schipper: “Ik ben geen jurist, maar in het Burgerlijk Wetboek staat toch echt dat een draagvlak van 70 procent vereist is. Dat lijkt dan toch niet te kloppen.” Schipper heeft daarom om duidelijkheid gevraagd bij de gemeente.

Mitros laat weten dat alle bewoners, ook diegene die tegen hebben gestemd gaan verhuizen. “Dat is heel vervelend voor ze, maar we zijn ervan overtuigd dat het goed is voor de wijk.” De woningcorporatie gaat de bewoners helpen met het vinden van een nieuwe woning, daarbij krijgen ze voorrang op andere reguliere woningzoekenden. Ook krijgen de bewoners een huiskostenvergoeding.

8 Reacties

Reageren
  1. Katy

    Goed voor de wijk????
    Waar zijn die mensen in de denkwijze van Mitros.. Is het een idee voor Mitros om wat extra mensen aan te nemen die een breder, sociaal inzicht hebben?!

    Of i.i.g. iemand die een keer de hele organisatie ‘onder de loep neemt’, want de laatste tijd stemt de meeste berichtgeving vanuit deze woonkolos mij zorgelijk …

  2. Haty

    Dat komt omdat positieve berichten vaak geen nieuws zijn. De meeste berichtgeving over alles is negatief, anders is er niks bijzonders te melden.

  3. Laty

    Ik vind het wel een logisch verhaal van Mitros, wat meer variatie kan geen kwaad.
    Bovendien: zo duur zullen die woningen niet zijn, kunnen huidige bewoners toch ook wel kopen misschien..?

  4. Ronald

    Logisch. We weten toch allemaal wel dat wijken als Kanaleneiland en de Bijlmer kapot zijn gegaan aan het feit dat er bijna alleen maar sociale huurwoningen staan.

  5. Rietje

    Woningen verkopen en het geld investeren om bij andere woningen het achterstallig onderhoud te kunnen wegwerken.

    Dit gaat dan ook vaak samen met een forse huurverhoging, zeker voor nieuwe huurders.

    Een win-win-win situatie: Mitros verdient aan de verkoop van woningen, genereert extra inkomsten uit de bestaande woningen én de variatie in de wijk word vergroot.

  6. Jaja

    Het is maar wat je win-win noemt.

    1 op de 6 Nederlanders schijnt financiële problemen te hebben, volgens de geldende definitie (=3 essentiële rekeningen niet kunnen betalen).

    Het huurbestand in de sociale woningbouw is de laatste jaren kleiner geworden, terwijl de groep afhankelijken niet kleiner is geworden.

    Daarnaast zijn wooncoöperaties zich als commerciële spelers gaan gedragen, wat geleid heeft tot enorme zelfverrijking aan de top. Het verkopen van koopwoningen en het verhuren van vrije sectorwoningen wordt een steeds groter deel van de activiteiten terwijl men de eigenlijke taak, betaalbare, goede huizen, steeds minder aandacht geeft. Sociale huurprijzen zijn bijna allemaal aan het stijgen richting maximum grens sociale woningbouw (randje vrije sector) of gaan er zelfs al overheen, waardoor bestaande huurders al in problemen komen.

    Let wel, wonen is een basisrecht. Door de verdere digitalisering en robotisering van de samenleving, zie voorbeeld belastingdienst, zal een steeds grotere groep inwoners (de gemiddelde inwoner is gemiddeld intelligent en dus makkelijk vervangbaar) in financiële problemen komen en niet meer kunnen voorzien in basisonderhoud, met alle gevolgen van dien.

    Denk er van wat u wil denken.

    Het argument van wijken differentiëren middels verkoop van een deel van het bestand is een camouflagetechniek om het eigenlijke doel, meer geld genereren om te investeren in aantrekkelijkere markten (vrije sector huur en verkoop) te verbloemen.

  7. Leo

    mitros verkoopt deze woningen denk ik vooral omdsat ze meer kosten dan opleveren.

  8. @ Leo

    Tja, dat is hun taak he, veel zaken die ten goede komen aan de samenleving kosten geld, vroeger deden we daar niet zo moeilijk over, nu moet alles, maar dan ook werkelijk alles geld opleveren.

    Vroeger accepteerden we gewoon dat zaken als onderwijs, zorg, politie en dus ook woningbouw e.d. geld kosten.

    Het vreemde is dat bepaalde mensen, uit een bepaalde hoek, erg lopen te klagen over deze subsidies, maar dat nu net vaak deze mensen er met de buit vandoor gaan. Het zijn vaak deze mensen die door een commerciële, concurrerende, op winst en bonus beluste cultuur hebben geïntroduceerd in deze sectoren, zelf het meeste profiteren van al deze subsidies, die dus niet geïnvesteerd worden, maar in de eigen broekzak verdwijnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).