Vergunningsaanvraag zou binnen één dag moeten kunnen | De Utrechtse Internet Courant Vergunningsaanvraag zou binnen één dag moeten kunnen | De Utrechtse Internet Courant

Vergunningsaanvraag zou binnen één dag moeten kunnen

Vergunningsaanvraag zou binnen één dag moeten kunnen
Het aanvragen van een vergunning moet in veel gevallen in één dag kunnen, dat vinden de fracties van Student & Starter en VVD. Gisteravond is een motie van de partijen hierover aangenomen. “Het is niet alleen leuk, maar ook een onwijs goede service.”

Het aanvragen van een vergunning moet in veel gevallen in één dag kunnen, dat vinden de fracties van Student & Starter en VVD. Gisteravond is een motie van de partijen hierover aangenomen. “Het is niet alleen leuk, maar ook een onwijs goede service.”

Een snelle behandeling van een vergunningsaanvraag heeft verschillende voordelen, legt VVD-raadslid Queeny Rajkowski uit. “Ten eerste is er natuurlijk snel duidelijkheid voor de aanvrager,” geeft Rajkowski aan. “Daarnaast is het goedkoper en bevordert een vergunningsaanvraag in één dag de samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen de gemeente.”

De partijen wijzen er in hun voorstel op dat het in Rotterdam al lukt om de beantwoording van vergunningsaanvragen binnen één dag te doen. Rajkowski: “In Rotterdam kan je sommige vergunningsaanvragen ‘s ochtends voor 9 uur indienen en dan na 4 uur ‘s middags krijg je te horen of het is goedgekeurd of niet. En dan krijg je er ook nog eens gelijk een toelichting bij voor als het is afgekeurd. Dat is dus niet alleen leuk, maar ook een onwijs goede service.”

Als voorbeeld van een vergunningsaanvraag die snel geregeld moet kunnen worden noemt Rajkowski de aanvraag voor een klein evenement. “Ik denk dat zoiets een goed voorbeeld is van wat snel afgehandeld kan worden. We hebben veel kundige ambtenaren bij de gemeente die in één dag kunnen kijken of een terrein groot genoeg is en of er nooddiensten bij kunnen komen. Nu duren dergelijke aanvragen soms nog maanden. Bij Koningsdag en nacht stonden ondernemers die na maanden wachten nog niet wisten of wat ze deden tijdens die dag nou mocht van de gemeente. Ze hadden nooit antwoord gekregen op hun aanvraag.”

In het voorjaar wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de mogelijkheden van de aangenomen motie van VVD en Student & Starter. “Als het niet kan volgens het college, dan ga ik steigeren.”

1 Reactie

Reageren
  1. Bas

    Dat sommige vergunningen, of eigenlijk ontheffingen want daar hebben we het over, maanden duren is pas een paar jaar beleid.

    Sinds een tijdje is het omgevingsloket operationeel, dwz alle vergunningen door een landelijk loket laten lopen die dan voor jou alle instanties op de hoogte stelt. Helaas duurt dit proces dus maanden en omdat het een dichte pijplijn is kan je niet halverwege nog wijzigingen doorvoeren..

    Waar vroeger een middelgroot evenement een maand van de voren langzaam met potlood ingevuld de ontheffingsmolen inging moet dat nu dus minimaal 13 weken zijn en dan moet ook alles al in kannen en kruiken zijn.

    Kortom: Heel fijn dat dit bureaucratisch wangedrocht nu al onderuit gehaald wordt. Eindelijk komt de VVD door met het Minder-regels mantra!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).