Vijf winnaars bij Boellaardprijs 2013 | De Utrechtse Internet Courant Vijf winnaars bij Boellaardprijs 2013 | De Utrechtse Internet Courant

Vijf winnaars bij Boellaardprijs 2013

Vijf winnaars bij Boellaardprijs 2013

Er kan er maar één de winnaar zijn. Nou, niet dus. De Utrechtse Boellaardprijs 2013 werd afgelopen vrijdag aan alle vijf genomineerden uitgereikt. De jury, bestaande uit drie prominenten uit de Utrechtse kunstwereld, kon geen keuze maken en besloot alle vijf kunstenaars tot winnaar uit te roepen.

Het was voor het eerst sinds 2009 dat de waarderingsprijs van het Boellaardfonds weer werd uitgereikt, dit keer in de Kapel van het Conservatorium aan de Mariaplaats. Robbie Cornelissen, Frank Halmans, Ienke Kastelein, Couzijn van Leeuwen en Tanja Smeets mogen zich de gelukkige winnaars noemen en krijgen de Boellaardpenning, dit jaar ontworpen door kunstenaar Jan Koen Lomans, een toelage van € 4000,- en een expositie.

De vijf kunstenaars zijn allen 50 jaar of ouder, hebben een Utrechtse achtergrond en zijn een voorbeeld voor de jongere generatie kunstenaars. De voorwaarde van het Boellaardfonds is dan ook dat de winnaars hun kennis en ervaring overdragen aan de jonkies. Dat zullen ze ieder op hun eigen manier gaan doen.

Kennisoverdracht
Cornelissen wil een intensieve masterclass “Monumentaal Tekenen” geven aan de studenten van kunstacademies van Nederland. Halmans heeft het idee om een audiotour te maken die beluisterd kan worden tijdens een wandeling door de stad Utrecht. De luisteraar krijgt onderweg allerlei nuttige en nutteloze bespiegelingen en gedachten te horen uit het privédomein van de kunstenaar. Kastelein wil een interdisciplinair onderzoek doen met studenten van verschillende studierichtingen van de HKU waarbij zij zich laten inspireren door een locatie en thema’s die de individuele deelnemers bezighouden. Van Leeuwen wil zitting nemen in een panel waarbij hij tekst en uitleg geeft over de beroepspraktijk van de kunstenaar en wat je na je het afronden van de kunstacademie kan verwachten. En Smeets wil de Boellaardprijs gebruiken om, in samenwerking met studenten van de kunstacademie, een aantal aspecten van haar werk uit te bouwen en te versterken.

Achtergrond
Het Boellaardfonds is in 1872 opgericht uit de nalatenschap van Margaretha Boellaard. Het fonds verstrekte destijds jaarlijkse toelagen aan kunstenaars die op 50-jarige leeftijd niet meer in hun onderhoud konden voorzien.
De Boellaardprijs is in 1984 in het leven geroepen door het Boellaardfonds. De prijs werd op de jaarlijkse najaarstentoonstelling van Kunstliefde toegekend aan de kunstenaar met het beste werk. Vanaf 2013 is de opzet veranderd en wordt de prijs iedere twee jaar uitgereikt aan een beeldend kunstenaar van tenminste 50 jaar met een Utrechtse achtergrond.

Wie denkt in 2015 simpelweg te winnen door genomineerd te worden komt bedrogen uit. De volgende keer zal er weer ‘gewoon’ één kunstenaar de winnaar zijn.

1 Reactie

Reageren
  1. Marcel Gieling

    Een leuke bijeenkomst, aaneen gepraat door Jeroen Wieleart.
    De Boellaartprijs is eindelijk een echte prijs geworden, genomineerden worden objectief gekozen door een deskundige jury. Ik wil de eerdere prijswinnaars natuurlijk niet te na komen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).