VJ op de Dom: van barok naar beats | De Utrechtse Internet Courant VJ op de Dom: van barok naar beats | De Utrechtse Internet Courant

VJ op de Dom: van barok naar beats

VJ op de Dom: van barok naar beats

Beats, barok, carillons en visuals. Er wordt flink uitgepakt bij VJ op de Dom 2013 op 31 augustus. Tijdens de laatste editie van VJ op de Dom zal er een brug worden geslagen tussen oude en nieuwe muziek terwijl de Domtoren ondertussen het decor is voor de metershoge projecties van het nieuwe-media collectief Born Digital.

De avond start met een speciale compositie van René Uijlenhoet: een samenspel van carillons uit vijf andere Europese steden en de Utrechtse stadsbeiaardier Malgosia Fiebig. Alleen het Utrechtse carillon zal live worden bespeeld tijdens het concert. “De andere carillons zijn van tevoren opgenomen”, vertelt de uit Polen afkomstige beiaardier.

Muzikale rondreis

Uijlenhoet, Fiebig en emiritus Arie Abbenes maakten, ter inspiratie, een muzikale rondreis langs vijf Europese steden die een rol speelden in de historische Vrede van Utrecht. Hier bespeelden ze carillons van de plaatselijke kathedralen.

Mozaïek van beelden

Ondertussen reisden de VJ’s van nieuwe media collectief Born Digital de Utrechtse beiaardiers achterna. Terwijl het carillon door de steden klonk, schoten de VJ’s hun beeldmateriaal. Martin Boverhof: “We zijn in Gdansk in Polen geweest, Douai in Frankrijk, Alverca in Portugal. Verder bezochten we de St Paul’s in Londen en het Escoriaal in Madrid. We concentreerden ons op beelden van de toren, het uitzicht, de architectuur, de omringende plek. VJ’en is voor een groot deel het illustreren van geluid. In dit geval speelt de barok als periode een belangrijke rol. De overdaad aan versieringen uit die tijd geven we vorm in een groot mozaïek van beelden.”

Van barok naar beats

DJ Francesco Tristano en zesvoudig Nederlands scratchkampioen Kypski nemen het publiek vervolgens mee van barok naar beat. Tristano is een experimentele pianist en componist, zowel bekend in de clubscène als in de klassieke muziekwereld. Tristano speelt met grenzen en conventies door techno vanaf papier te spelen, stijlen en tijdperken te mixen en hiermee geheel eigen composities te maken. Kypski neemt het stokje vervolgens over met een combinatie van electro, trap, bass, hiphop en uiteraard spectaculair scratchwerk. Hiermee sluit hij VJ op de Dom af met een uitbundig feest.

Over VJ op de Dom

VJ op de Dom is een samenwerking tussen Festival Oude Muziek Utrecht (21 t/m 1 september 2013.), Gaudeamus Muziekweek (1 t/m 8 september), Utrechtse Klokkenspel Vereniging, Utrechts Klokkenluiders Gilde, Arie Abbenes, Malgosia Fiebig, Francesco Tristano, Kypski, Born Digital, Concertzender en Vrede van Utrecht. Deze editie is de aftrap van het Utrechtse Uitfeest.

Bekijk voor een impressie van VJ op de Dom de aftermovie van VJ op de Dom 2012

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).