Voormalig gemeentekantoor aan de Ravellaan maakt plaats voor 180 studentenkamers | De Utrechtse Internet Courant Voormalig gemeentekantoor aan de Ravellaan maakt plaats voor 180 studentenkamers | De Utrechtse Internet Courant

Voormalig gemeentekantoor aan de Ravellaan maakt plaats voor 180 studentenkamers

Voormalig gemeentekantoor aan de Ravellaan maakt plaats voor 180 studentenkamers
Wethouder Paulus Jansen heeft vrijdag samen met twee studenten het startschot gegeven voor de verbouwing van de 180 studentenkamers van het voormalige gemeentekantoor aan de Ravellaan 96. Het project, De Ravel, zal tien jaar jongeren en studenten in de kantoren huisvesten.

Wethouder Paulus Jansen heeft vrijdag samen met twee studenten het startschot gegeven voor de verbouwing van de 180 studentenkamers van het voormalige gemeentekantoor aan de Ravellaan 96. Het project, De Ravel, zal tien jaar jongeren en studenten in de kantoren huisvesten.

De kamers worden gerealiseerd door jongerenhuisvester Socius. Naast de studentenkamers komt er een multifunctioneel restaurant, is er ruimte te huur voor trainingen of workshops, komen er werkplekken en oefenruimten voor bandjes. “Het wordt een mooi project. Ik kom graag nog een keer terug wanneer het klaar is”, aldus wethouder Paulus Jansen. “Het was een leuke middag en hartstikke druk met mensen die in het project geloven. De wethouder heeft een bak puin gestort en drie duurzame ingrepen gedaan”, aldus woordvoerder Socius Bram van der Velde.

Socius 3
Wethouder installeert een ledlamp in de gang Foto: Socius/Milan Workala

Socius investeert in duurzame ingrepen, zodat de servicekosten voor de toekomstige bewoners laag zijn. Zo heeft de wethouder een eco radiator geplaatst: “Deze verwarmt niet de muur, maar juist de ruimtes en daarmee gaat de warmte niet verloren”, aldus Van der Velde. Ook is er een zelfdenkende klok thermostaat geplaatst, waardoor de warmte heel nauwkeurig kan worden ingesteld. Alle kamers zullen worden voorzien van deze zelfdenkende klok. Daarnaast is er een tijdsschakelaar die de verwarming elke drie uur reset op 15 graden: “Soms vergeten studenten op vrijdagavond de verwarming uit te zetten en dan loeit de verwarming het hele weekend. Nu gaat de verwarming automatisch naar 15 graden”, vertelt Van der Velde. Tot slot heeft de wethouder een ledlamp opgehangen.

Financiele bewonersparticipatie

In eerste instantie wilde Socius met een pilot van financiële bewonersparticipatie werken, omdat het moeilijk is om de volledige financiering rond te krijgen voor het pand door de tijdelijke duur van het contract. De financiële bewonersparticipatie hield in dat toekomstige bewoners de gelegenheid hebben om hun huur twee jaar vooruit te betalen. In ruil daarvoor wonen ze twee maanden gratis, wordt de jaarlijkse huurverhoging niet doorgevoerd en zijn ze verzekerd van een kamer. Over dit idee is ophef ontstaan. Zo vond wethouder Paulus Jansen het niet kunnen dat mensen voorrang kunnen afkopen. Socius heeft later aangegeven niet langer voorrang aan de huurder te geven die zijn huur vooruitbetaald, maar juist aan diegene die de handen uit de mouwen willen steken bij de verbouwing. “Er zijn in totaal honderd zelfwerkzaamheid plekken vergeven en met de overige plekken gaan we werken met de vooruitbetaling van de huur. Dat moet wel om de financiering rond te krijgen”, aldus Van der Velde. We hebben overlegd met de wethouder en de constructie is dan ook met hem afgestemd.” Van die honderd mensen gaan we kijken of we een deel kunnen interesseren om vooruit te betalen.”

4 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht.

    Hartstikke goed, het begin is er om meer studenten te huisvesten in onze mooie stad Utrecht.

  2. Utrechtse woonwagen jongeren in actie.

    Zo Paulus Jansen/SP nu nog standplaatsen voor woonwagen jongeren zodat die ook verder in het leven kunnen gaan.
    Kijk op Facebook naar Utrechtse woonwagen jonger in actie.

  3. Piet Verdienen

    Dit is wel goed nieuws. Veel woningen zijn voor studenten tegenwoordig te duur. Er is echt een schaarste. Laat ze meer complexen omzetten naar studentenwoningen!

  4. Huizen prijzen stijgen het sterkst in Amsterdam & Utrecht !

    In de randstad provincie’s Utrecht & Noord Holland hebben een woning prijs stijging van 4,1 % in maart…, en dan vooral door Utrecht stad & Amsterdam. Dit zegt genoeg, Utrecht moet sneller bouwen, het aanbod is bij lange na niet passend bij de vraag…
    Hier zijn de grote kansen, logisch dat men hier wil komen of wil blijven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).