Vrees voor langdurige stankoverlast bij schoonmaken vervuilde singelbodem | De Utrechtse Internet Courant Vrees voor langdurige stankoverlast bij schoonmaken vervuilde singelbodem | De Utrechtse Internet Courant

Vrees voor langdurige stankoverlast bij schoonmaken vervuilde singelbodem

Vrees voor langdurige stankoverlast bij schoonmaken vervuilde singelbodem
De verontreinigde grond in de singel ter hoogte van TivoliVredenbrug gaat vanaf dinsdag opgeruimd worden. De werkzaamheden die drie tot vier weken gaan duren, heeft waarschijnlijk stankoverlast tot gevolg.

De verontreinigde grond in de singel ter hoogte van TivoliVredenbrug gaat vanaf dinsdag opgeruimd worden. De werkzaamheden die drie tot vier weken gaan duren, heeft waarschijnlijk stankoverlast tot gevolg.

Bij de opruimactie wordt ook de oude noordwest toren van het eeuwenoude kasteel Vredenburg meegenomen. Deze toren ligt in de bodem voor TivoliVredenburg, op de plek waar volgend jaar de Catharijnesingel stroomt. Het blijkt dat deze zeer broos is geworden en dat het creosoot (een soort teer) in de scheuren getrokken is. Dit maakt schoonmaken en restaureren van de toren onmogelijk. Er wordt nog nagedacht over een goede manier om de noordwest toren te verbeelden en zo zichtbaar te maken in de Catharijnesingel voor TivoliVredenburg.

Tijdens de bouw van TivoliVredenburg in 2010 bleek een deel van de bodem met creosoot vervuild te zijn. Destijds is er al een groot deel van de verontreiniging opgeruimd. Ook de bodem rondom overblijfselen van de noordwest toren van het voormalige kasteel Vredenburg bleken verontreinigd, deze zijn destijds geïsoleerd. Voor het terugbrengen van de Catharijnesingel is het nodig om nu ook deze verontreiniging weg te halen.

Stankoverlast

De vervuiling die wordt opgeruimd bestaat uit creosoot en de uit het teer afkomstige verontreinigingen. Zodra de creosoot wordt blootgelegd kan geurhinder optreden. Creosoot ruikt -net als het beter bekende Carbolineum- naar teer. Om zoveel mogelijk overlast te voorkomen wordt er onder water gegraven en wordt het grondwater in de ontgraving gebruikt om te zuiveren.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
  1. Tom

    Dus ze gaan dat kasteel gewoon uit de weg ruimen en dan hopen dat niemand er meer aan denkt? Eeuwig zonde dit. Zo’n kasteel kun je maar één keer weghalen en dan komt het nooit meer terug. Ben benieuwd hoe ze hier over 50 jaar naar terugkijken.

  2. Willem

    Waar komt die vervuiling met creosoot vandaan..?

  3. Luuk Upuuk

    Stenen replica, net zoals de kademuren op de Oude Gracht zeker waar de gebogen hoeken verdwenen zijn ten faveure van rechthoekige fabrieksgemaakte delen.

  4. Atilla Vigh

    @Tom Er staat echt geen volwaardig kasteel meer. Misschien moet je je er eerst eens in verdiepen. Het kasteel is in de 16e eeuw door de Utrechtse bevolking onder leiding van Trijntje van Leemput gesloopt. Dit vanwege de angst dat eventuele toekomstige heersers weer de Utrechtse bevolking zouden gaan lastigvallen. In de eeuwen daarna is er van alles bovenop gebouwd. Tot begin 1990 deed men echt niet aan grondsanering en weet ik veel. Dus eind 16e eeuw lag er al geen heel kasteel meer. Dit stukje waar het nu over gaat is zwaar verontreinigd. Lijkt me normaal dat we dat uit het gebied gaan halen waar straks water gaat stromen. Anders verontreinigd dat het water ook.

  5. Wilko

    @Tom. Ik snap wat je bedoeld. Eeuwig zonde. Maar als er niets meer aan te doen is, moet je niet de huidige gemeente aankijken, maar degenen die het vervuild hebben. Hoe komt die Creosoot daar eigenlijk?

  6. Adje

    Inderdaad Tom. Over 50 jaar kunnen we de singel wellicht opnieuw dempen, of in ieder geval leegpompen en dan geven we Utrecht een vallei waar je door die restanten kunt lopen (of in reconstructies ervan). Dat zou een bouwprojecten van een paar mille moeten zijn, paar decennia voor uittrekken en dan gelijk het binnenstad gebied ook maar ‘even’ onder handen nemen.

  7. Pim

    @Willem, ik vermoed dat de creosoot afkomstig is van de gasfabriek die ooit op het Vredenburg heeft gestaan. Creosoot is een destillatieproduct van steenkoolteer dat weer een afvalproduct is bij de gasproductie.

  8. Atilla Vigh

    Voor zover ik weet heeft hier ooit een verffabriek gestaan. Creosoot blijkt een afvalproduct van die fabriek te zijn. Maar die hazen zijn al lang gelopen.

  9. Gerben

    @Willem, wat ik in het verleden heb gelezen op CU2030, is dat het in een ver verleden gebruikt werd (carboleum/teer) om de houten walkanten “houdbaar’ te maken, werd er ahw ware overheen gegoten.

  10. Elsert

    er heeft een gasfabriek op deze locatie gestaan:
    http://www.zowasutrecht.nl/grolmans-utrecht/283-de-gasfabriek

  11. Willem

    Dank voor de antwoorden op mijn vraag.
    @Luuk Upuuk: inderdaad schandalig wat daar gebeurd is, net als op de Nieuwegracht. Ik snap niet dat daar geen haan naar kraait en dat de gemeente daar mee weg komt…
    Misschien iets voor @Duic om eens in te duiken..?

  12. Atilla Vigh

    Ik weet niet waar sommigen zich nu druk over maken. We leven immers nu in een tijd waarbij bij het aantreffen van vervuiling wettelijk maatregelen getroffen worden. Zo ook voor dit stukje noordwestelijke toren van kasteel Vredenburg. Dat wordt weggehaald (op een verantwoorde manier). Dus alle delen van het kasteel zijn weggehaald voor zover ze er nog stonden (besef dat in de 16e eeuw de Utrechters het grootste deel zelf al hadden gesloopt) In de loop der eeuwen is door vele bouwprojecten en herinrichtingen steeds meer weggehaald. Mijn inschatting is dat er nauwelijks nog meer wat spannends ligt. Bijna alle onderdelen zijn door de huidige bouwactiviteiten weggehaald en weer teruggezet om te bekijken en historisch perspectief gezet. Zo is in de fietsgarage bij de ingang een wand met daarachter een deel van de muur met informatie. In de nieuw te bouwen parkeergarage onder het Entreegebouw van HC is ook zo’n stuk maar teruggezet met informatie.
    Conclusie: vervuiling is weg (voor zover ze die hebben gevonden) en van het kasteel zal nauwelijks meer wat te vinden zijn. Natuurlijk kan er nog wel ergens wat in de grond zitten en vervuild zijn, maar dat is door damwanden en afdichting echt niet meer een gevaar. Besef dat ze op sommigen plekken 36 meter de grond in zijn gegaan. De bouwactiviteiten zijn bedoeld om gebouwen en dergelijke neer te zetten, niet om op die plek alle grond tot 100 meter diep te saneren. Er zijn in de wereld miljoenen plekken waar grond gesaneerd zou moeten worden. Die gronden zouden allemaal gesaneerd moeten worden. Grond saneren kost gruwelijk veel.
    Kijk eens naar een ander stukje Utrecht, het Griftpark. Indertijd (1999) is het gebied eigenlijk ingekapseld. Dat grapje kostte destijds 300 miljoen gulden (een kleine 135 miljoen euro). De grond in zijn geheel compleet saneren zou 1 miljard gulden (450 miljoen euro) hebben gekost. Dat zou de gemeente Utrecht echt niet kunnen betalen.
    Conclusie: je kunt wel ergens induiken, maar om alle plekken in Nederland af te gaan graven en stoer te gaan lopen roepen dat “ze” daar wat aan moeten doen is naïef. Het kost gewoon te veel. En wij betalen dat grapje met zijn allen. En de “schuldigen” liggen allang op het kerkhof. Besef goed, zeker in de gaten houden en zo nu en dan meetonderzoeken doen, maar ik maak mij geen illusie dat we alle te saneren grond wel eventjes gaan opruimen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).