Wat gaan we merken van de ‘gepimpte’ Dom? | De Utrechtse Internet Courant Wat gaan we merken van de ‘gepimpte’ Dom? | De Utrechtse Internet Courant

Wat gaan we merken van de ‘gepimpte’ Dom?

Wat gaan we merken van de ‘gepimpte’ Dom?

Met een druk op de knop zette Koningin Beatrix gisteren de nieuwe verlichting van de Dom aan en daarmee werd het laatste deel van het project Trajectum Lumen in werking gezet. Wat gaan we van dit nieuwe Utrechtse spektakel merken en waar komt het vandaan?

De Domtoren in 1713
De Domtoren in 1713

“In Lumine Tuo” heet het laatste lichtproject en is geïnspireerd door de Dom dat 300 jaar geleden werd verlicht door meer dan duizend kaarsen en die door meer dan 200 man tegelijk werd aangestoken. Destijds gaf de Portugese ambassadeur in Utrecht een feest ter ere van een nieuw geboren prins in Portugal.

Het bijzondere lichtkunstwerk is ontworpen door het Londense lichtkunstcollectief Speirs + Major. Het is het laatste kunstwerk in de vaste lichtkunstroute door de Utrechtse binnenstad, Trajectum Lumen.

De Dom gisteravond. Foto: Marloes Bos
De Dom gisteravond. Foto: Marloes Bos

Lichtspel

De Dom zal tegenwoordig ’s avonds de glas in loodramen van de Domkerk van binnen naar buiten verlichten. Ieder kwartier vindt een lichtspel plaats waardoor de kerk en toren tot leven lijken te komen.

Het licht klimt als verbeelding van herinneringen uit het verleden uit de grond omhoog en wandelt via de Kerk naar de lantaarn van de Domtoren en veroorzaakt daar op het hele uur een betoverende ontlading van energie.

Muzikale begeleiding

Als aanvulling op het kunstwerk heeft stadsbeiaardier Malgosia Fiebig een speciale compositie gemaakt. Dit werk, dat de titel ‘…Videmibus lumen’ heeft gekregen zal vanaf 11 april elke avond te horen zijn als het lichtspel in de Domtoren start.

De Dom door Merijn van der Vliet van 'Donker Utrecht'
De Dom van gisteravond door Merijn van der Vliet van ‘Donker Utrecht

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).