Westerkerk staat te koop: “De nieuwe eigenaar mag veel aanpassen maar niet het orgel” | De Utrechtse Internet Courant Westerkerk staat te koop: “De nieuwe eigenaar mag veel aanpassen maar niet het orgel” | De Utrechtse Internet Courant

Westerkerk staat te koop: “De nieuwe eigenaar mag veel aanpassen maar niet het orgel”

Westerkerk staat te koop: “De nieuwe eigenaar mag veel aanpassen maar niet het orgel”
De Westerkerk in Wijk C wisselt binnenkort waarschijnlijk van functie. De huidige eigenaar, de Gereformeerde Gemeente Utrecht, heeft het monumentale kerkgebouw namelijk ter koop aangeboden. 

De Westerkerk in Wijk C wisselt binnenkort waarschijnlijk van functie. De huidige eigenaar, de Gereformeerde Gemeente Utrecht, heeft het monumentale kerkgebouw namelijk ter koop aangeboden. 

Het monumentale kerkgebouw kent een bovenwoning en is gelegen aan de Catharijnekade bij de nieuwe Catharijnesingel. Kerkenmakelaar Reliplan noemt het een gebouw met uiteenlopende gebruiksmogelijkheden. Het pand is gebouwd in 1891 en is gelegen op een ruim perceel ingeklemd tussen de Bergstraat en de Catharijnekade. Via de achterzijde aan de Bergstaat heeft men toegang tot de alle bijhorende ruimten en de bovenwoning.

Westerkerk bijzonder geval

DUIC-blogger en monumentenkenner Arjan den Boer weet dat de kerk een rijksmonument is vanwege het orgel. “De nieuwe eigenaar mag dus veel aanpassen maar niet het orgel. De kerkenleegstand is een urgent, actueel probleem. De laatste jaren worden veel Rooms-Katholieke kerken in het bisdom Utrecht gesloten. Herbestemming van deze gebouwen is niet altijd makkelijk. Soms stelt de verkoper eisen dat het bijvoorbeeld geen moskee of disco mag worden. Streng protestantse kerken hebben echter weinig leegloop dus dat maakt de Westerkerk een bijzonder geval.”

oosterkerk maliebaan
Afbeelding van de Oosterkerk uit het symposiumverslag

De Commissie Erfgoed van de vereniging Oud Utrecht hield eind september een symposium over de leegstand van kerken in Utrecht. Hierin kwam onder meer naar voren dat er vanuit de politiek een kerkenvisie dient te komen om te verhinderen dat er op ‘ad hoc basis dingen gebeuren met leegstaande kerken waar we later spijt van krijgen’. Als voorbeeld werd hierbij het lot genoemd dat de Oosterkerk langs de Maliebaan onderging.

6 Reacties

Reageren
  1. Tja

    Afsplitsing Tivoli van TiVre lijkt mij een zeer goede optie, helaas zal het wel een droom blijven.

    Eigenlijk had het bouwproces nog net iets trager moeten zijn en had Tivoli zijn rebelse houding tijdens het vbiuwproces moeten doorzetten en alleen verder moeten gaan, dan was dit echt een prima optie geweest!

  2. andreas

    Volgens mij betreft het hier geen leegstand maar verhuizing naar een ander kerkgebouw omdat deze locatie niet ideaal is voor een kerk

  3. Lucas

    Mooi wonen ! … of 1e KERK HOTEL van Nederland ?

  4. Jeroen

    Als ik het geld had zou ik er wel een hele woning van willen maken. 🙂

  5. Dick

    Dat orgel is inderdaad schitterend. Het prachtige instrument van de Oosterkerk heeft een mooie plek gekregen in de Tuindorpkerk.

  6. Bert

    De Westerkerk is een gemeentelijk monument en het orgel een Rijksmonument. Zomaar een andere bestemming en verbouwen is er niet bij: vergunning van de gemeente is nodig. Pas na toestemming kunnen aanpassingen aan de buitenkant of aan de binnenkant gedaan worden. Bij deze kerk wordt dus al duidelijk: wat is de visie van de gemeente?

    Zoals al gereageerd is: het monumentale orgel kan verplaatst worden naar een andere locatie (bestemming).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).