Zo ziet het nieuwe ontwerp van de Centrale Bibliotheek aan de Kroonstraat eruit | De Utrechtse Internet Courant Zo ziet het nieuwe ontwerp van de Centrale Bibliotheek aan de Kroonstraat eruit | De Utrechtse Internet Courant

Zo ziet het nieuwe ontwerp van de Centrale Bibliotheek aan de Kroonstraat eruit

Zo ziet het nieuwe ontwerp van de Centrale Bibliotheek aan de Kroonstraat eruit
Er ligt een ontwerp klaar voor de huisvestiging van de Centrale Bibliotheek in het gebouw Trappenburch, het voormalige Kamer van Koophandel-gebouw. Vastgoedondernemer PingProperties heeft het ontwerp gemaakt na overleg met de Bibliotheek en de gemeente Utrecht en aangeboden aan de partijen.

Er ligt een ontwerp klaar voor de huisvestiging van de Centrale Bibliotheek in het gebouw Trappenburch, het voormalige Kamer van Koophandel-gebouw. Vastgoedondernemer PingProperties heeft het ontwerp gemaakt na overleg met de Bibliotheek en de gemeente Utrecht en aangeboden aan de partijen.

Het gebouw aan de Kroonstraat, dat in 1974 gebouwd is voor de Nederlandsche Bank, blijkt volgens het ontwerp de gehele Centrale Bibliotheek te kunnen huisvesten. Het pand is zo’n 9.500m2 groot.

Het gebouw moet volledig gerenoveerd worden, zo is de gevel in het ontwerp volledig wit gemaakt voor een ‘noodzakelijke frisse uitstraling’. De begane grond moet een brasserie, de hoogtepunten uit de collectie en verschillende collegezalen en een auditorium huisvesten. De volledige collectie zal te vinden zijn op de verschillende etages. De balkons moeten in de zomer open zijn voor bezoekers.

Locatie Centrale Bibliotheek

Sinds de gemeenteraad het plan wegstemde om het multifunctionele gebouw de Bieb++ op Smakkelaarsveld te bouwen wordt er gezocht naar een passende oplossing voor een toekomstbestendige locatie voor de Centrale Bibliotheek. Een mogelijke locatie die ook nog steeds besproken wordt is het oude postkantoor op de Neude, een discussiepunt hierbij is of het plan past binnen de financiële kaders die de gemeente stelt. Een andere optie is de verbouwing van het huidige pand aan de Oudegracht.

Bibliotheek 2e verdieping
2e verdieping
Bibliotheek beganegrond
Begane grond
Bibliotheek doorsnede 1e + 2e verdieping vanaf Kroonstraat
1e + 2e verdieping vanaf Kroonstraat
Bibliotheek leesterrassen met uitzicht over historische binnenstad
Leesterrassen met uitzicht over historische binnenstad
Bibliotheek leestrappen
Zogeheten leestrappen
Bibliotheek opengewerkte 2e verdieping
Opengewerkte 2e verdieping
Bibliotheek vanaf Kroonstraat met opengetrokken plint
Bibliotheek vanaf Kroonstraat met opengetrokken plint
Bibliotheek vanaf St. Jacobstraat (avond)
Bibliotheek vanaf St. Jacobstraat (avond)

94 Reacties

Reageren
  1. Lekkage

    oeps…Dat is schrikken voor ASR.

  2. Kuch....

    Wat blijkt? Het is alweer in kannen en kruiken. Mooi in de achterkamertjes besloten, anders weer geldverspilling voor met maken van de ontwerpen.

    Helaas laat men de kans op verbouw huidige locatie liggen (prachtig pand) of een bieb in het postkantoor aan zich voorbij gaan.

    Het erge is dat de mensen die het voor het zeggen zo erg de plank misslaan, terwijl in Utrecht van onderuit zoveel hippe initiatieven opgestart worden die de stad echt uniek aan het maken zijn.

  3. Nadine

    Wauw ziet wel gaaf uit hoor. Mooi als zo’n oud gebouw weer helemaal vernieuwd word

  4. Bill

    Ziet er prima uit..! En nou niet gaan zeuren, iedereen is voor hergebruik van oude panden.. Dit is al met al veel goedkoper voor de gemeente dan het oude postkantoor, en zorgt tevens voor een upgrade van dit gedeelte van de binnenstad..!

  5. Robert

    Een fris en toegankelijk ontwerp aan de St. Jacobsstraat richting het Centrum, een eigen gebouw!
    Dit is een goed alternatief voor de huidige locatie!!

  6. Harry

    Wat een prachtig gevouw op een geweldige locatie!! Ziet er fantastisch uit. Men e-reader gaat weer de kast in, de bieb op loopafstand!

  7. David

    Ik vind het een behoorlijk middelmatig en ongeïnspireerd ontwerp eigenlijk. Het blijft een opgeknapt kantoor, met saaie kantoortuinen zoals je die op elk industrieterrein aan de rand van de stad ziet. Dit gebouw gaat echt geen mensen trekken voor een ’21e eeuwse bibliotheekervaring’. Daarnaast moet zo’n ontwerp een jaar of twintig-dertig fris blijven. Dit beton-met-likje-verf-en-nieuwe-meubels gaat dat niet redden. Zonde van het geld!

  8. Sjaak

    Weinig indrukwekkend. Alleen doen als het budget niets beters toestaat. Een opgeknapt jaren ’70 gebouw zal binnen enkele decennia weer gedateerd zijn.

    Ik blijf erbij dat het postkantoor op de Neude de best mogelijke plek is.

  9. Klaas

    Mooi als men op deze manier leegstaande kantoorruimte wegneemt en een maatschappelijke functie geeft aan een markant gebouw.

    Enige jaren geleden ben ik in dit kantoorgebouw geweest, de huidige uitstraling wordt zo te zien flink verbeterd en wat ik mij kan herinneren is de indruk van binnen dat er veel mogelijk is op de langgerekte vloeren. Een goede toevoeging in Wijk C met een mogelijke theater voor Paardenveld, de Kamer van Koophandel en parkeergarage Paardenveld.

  10. Jos

    Hoe lang blijft dat wit die ‘noodzakelijke frisse uitstraling’ hebben? Na twee jaar is de gevel zwart en bruin van het roet en ziet het er desolaat uit. Beetje praktisch denken.

  11. Y

    Foeilelijk gebouw, bieb ++ was pas een mooie aanwinst geweest boor Utrecht. Maar helaas

  12. Bram

    Een heel mooi voorstel.
    Een goed gebruik van dit gebouw en een opsteker voor de buurt.

  13. Bram de Goede

    Dit zal een veel goedkopere locatie zijn dan in de binnenstad aan de Oudegracht of aan De Neude. Het is voor Wijk C ook een verbetering met een centrale bibliotheek in hun wijk en kan de boekhandel Broese ook mee of ergens vlak er naast? De straat wordt dan echt mooi met de nieuwe etalages van De Bijenkorf, De kunstuitleen, een meubelzaak en dus de bibliotheek. heel mooi.

  14. Bram

    Ik weet niet of iemand het door heeft, maar het Bieb ++ plan wordt gewoon doorgedrukt. Aan de achterkant van dit gebouw zou de Kade moeten komen namelijk. Zullen vast ook nog gaan verbinden. Vandaar dat men kiest voor dit weinig inspirerende gebouw.

    Kennelijk zijn er al contracten getekend waarbij de partijen die eerst in Bieb ++ zouden komen, die nu hier weer terugkomen, met elkaar MOETEN samenwerken. (Achter de schermen, juridisch niet toegestaan als ik me niet vergis).

    Lijkt me dat dit juridisch uitgezocht zou moeten worden en als ik Jos Stelling was, Jos kom er maar in, zou ik echt een diepgravend onderzoek willen, naar hoe hij de stad uit geconcurreerd wordt op oneigenlijke gronden.

    Met gaat met het voortzetten van Bieb ++ in aangepaste vorm een blunder van jewelste maken, waar de stad nog jaren last van gaat krijgen.

  15. Anneke

    In dit ontwerp ervaar ik vooral een verbouwd kantoor en nauwelijks een inspirerende bibliotheek anno nu, laat staan voor de komende 20 jaar. De bibliotheek zie ik graag aan de Neude ofwel goed verbouwd anno nu op de huidige plek. Misschien is een geïntegreerde combi met de boekhandel een optie….

  16. Tja

    Zo zag de oude bieb in Amersfoort er ongeveer uit.

  17. Hans Versnel

    Met al die herbestemmingen wordt het wel een heel geschuif door de binnenstad. Gaat de bieb naar de Kroonstraat, wat komt er dan in het verlaten pand aan de Oudegracht? De huur van Broese is opgezegd. Kunnen Bieb en Broese niet als BB naar het oude postkantoor want dat moet ook nog een nieuwe bestemming krijgen. Dat moet dan met een overdekte boekenmarkt, literaire/culturele activiteiten en B&B (Bed en Breakfast), horeca met binnenterrassen en andere zaken tot een interessante culturele plek worden. Met appartementen in de Neudeflat extra aantrekkelijk.
    Wat dan in het pand aan de Kroonstraat met die dikke geldkluis er onder van de voormalige vestiging van de Nederlandse Bank. Wijk C verdient een goede bestemming. Op het terrein voor De Kade kunnen dan woningen komen. Sociale huur zal moeilijk worden. Denk ook aan Corio die tegen elke winkelachtige bestemming bezwaar maakt als de machtigste partij in Utrecht en omgeving. De markt op het Vredenburg moet ook nog weg en is dat niet iets in Wijk C.Voor Jos Stelling is de City de juiste plek!

  18. Dennis

    Jammer, maar dit zal het uiteindelijk wel gaan worden. Mooie GVU bus op de artist impression. Misschien ook een vooruitziende blik?

  19. Robb

    1 april

  20. Ton C. Kroon / BiebOpNeude

    PingProperties probeert het nog maar een keer door nog een keer wat artist impressions naar buiten te brengen. Iedereen in Utrecht begrijpt dat de centrale bibliotheek van Utrecht maar op twee plaatsen ‘thuis’ kan zijn: De huidige locatie of het oude postkantoor.

    Huurprijzen Kroonstraat en Postkantoor zijn beiden marktconform. Alle gebouwen moeten door de respectievelijke eigenaren grondig opgeknapt worden. In het geval van de stadhuisbrug zijn dat kosten voor de gemeente in beide andere gevallen voor ASR en PingProperties. Hoewel het kostenaspect in elke argumentatie rond de bieb op de voorgrond wordt geplaatst speelt dit een ondergeschikte rol omdat het hier een verhuizing betreft.

    Kosten spelen wel een rol indien de nieuwe functies die voorzien waren voor Bieb++ gedeeltelijk worden doorgezet. Dit is echter een discussie die los van de huisvestingsplaats gevoerd kan worden, met dien verstande dat de huidige locatie nu al te krap wordt bevonden voor het huidige takenpakket. Door gedwongen vertrek van Broese en Mobach kan hier een begin van een oplossing gemaakt worden, alleen zijn weinig betrokkenen gelukkig met deze oplossing.

    In het oude postkantoor zijn door de gunstige aanwending van het gebouw op middellange termijn groei en krimpmogelijkheden te realiseren en wint de bieb aan status en daardoor aan bestaansrecht. Op de Kroonstraat wordt de bieb ‘weggemoffeld’, verliest zijn publiekstrekkende functie voor de binnenstad, verliest aan zichtbaarheid en status. In overweging moet worden genomen dat dit zou kunnen bijdragen aan een langdurig kwijnend bestaan dat op den duur meer kosten met zich mee brengt.
    De Kroonstraat is geen serieus te nemen alternatief. Wie interesse heeft in de beste oplossing volgt deze link:
    https://www.facebook.com/video.php?v=1543109135933565&set=vb.1409816669262813&type=2&theater

  21. Frank

    @Jos: Dat valt wel mee. Je zult mij niet horen zeggen dat PingProperties de hele wereld wit kleurt, maar ze hebben inmiddels een aantal succesvolle revitaliseringsprojecten achter de rug waar de honden geen brood van lusten. En voor een belangrijk deel wit, zonder dat dat ernstig vervuilt.
    Atlas Amsterdam Arena, Whitepark Delft, het Plus hoofdkantoor aan de Archimedeslaan. Stuk voor stuk gebouwen die zowel exterieur als interieur hun grauwsluier van de zeventiger en tachtiger jaren afgelegd hebben en er na afronding weer tientallen jaren tegenaan kunnen.
    Punt is dat ik ook het liefst de bieb op het Neude zou zien, maar de vraag is dan tegelijkertijd wat men met de Kroonstraat aan moet. Voor de Neude is heel goed een andere, stijlvolle bestemming te vinden. De Kroonstraat kan eigenlijk als alternatief alleen maar kantoorruimte worden. En dat is in het huidige tijdsgewricht niet echt een optie. Hoewel PingProperties ook in die markt behoorlijk succesvol is.

  22. Herman

    Slim plan, oud onverhuurbaar fout jaren 70 pand herbestemmen. Dat is beter dan iets nieuws zoals die Bieb XX, of een prachtig pand op het Neude verbouwen. dat pand op het Neide verdiet een betere bestemming.
    Pand Kvk wel zo sober mogelijk aanpassen. Bieb is/wordt achterhaald concept, dus zuinig aan met de euro’s.

    Daarnaast is het ook nog 1 april, dus hoe serieus dit plan is?

  23. Bram de Goede

    ik neem aan dat een vierkante meter huur en energie in de Jacobstraat lager is dan aan de Oudegracht of de Neude. Als de prijzen gelijk zijn gaat mijn voorkeur uit naar het voormalige Postkantoor.

  24. Frank

    @Herman: Je suggestie ‘zo sober mogelijk aanpassen’ is totaal irrelevant. Haat gaat hier om ontwikkelaar/investeerder waar geen Euro gemeenschapsgeld in zit en die gewoon een goeie vierkantemeterprijs neer moet leggen. Doen ze dat niet, dan gaat het gewoon niet door.

  25. Bram de Goede

    een sober gebouw kost minder en de huur kan dan lager zijn per meter. De huur kan ook lager zijn als de grond goedkoper is dan in de binnenstad of geen monumentale status heeft. Ook de energie lasten of de isolatiekosten zijn vaak hoger van monumentale panden. Het lijkt mij dan ook dat het pand aan de Jacobstraat veel goedkoper zal zijn per vierkante meter dan het postkantoor. De hoeveelheid vierkante meters is een andere discussie.

  26. Ton C. Kroon / BiebOpNeude

    @Bram de Goede Uiteraard is te verwachten, dat ook na strakke onderhandelingen, een minder aansprekend en centraal liggend pand als in de Kroonstraat een licht lagere huur zal hebben dan het gebouw op de Neude. Feit is dat alle gebouwen momenteel slecht invulbaar zijn en Utrecht nog hard aan het bouwen is in het stationsgebied.
    Maar er speelt veel meer mee waar niemand het over heeft. Een eenvoudig voorbeeld: Een sterk hokkerig of gesegmenteerd gebouw vraagt extra toezicht/personeel. Een extra personeelslid kost op jaarbasis meer dan het huurverschil tussen pand a en pand b. De keuze voor een minder gunstig gebouw kan al snel 5 tot 10 extra personeelsleden vergen. Huurprijs is dus maar een klein aspect in de financiële besluitvorming terwijl het in de openbare discussies doorlopend terugkomt als het enige en belangrijkste aspect.

  27. Rob Hoveling

    Welke keuze er ook gemaakt wordt, het afblazen van het Bieb++ gebouw zorgt in ieder geval voor reuring en een hoop nieuwe ideeën / initiatieven. Persoonlijk vind ik dit ook een goed idee. Vooral ook om die hoek van de stad weer bij het Centrum te trekken. Het is ook makkelijker bereikbaar met OV en fiets, dan de huidige Bieb.

    Met dit, de herontwikkeling van City krijg je ook een mooie verspreiding van activiteiten in de stad en zoals hierboven al eerder gesteld.: het pand op het Neude verdient een betere bestemming. En het huidige biebpand kan weer in oude glorie hersteld worden.

  28. Mona

    Doen! Prima plek voor de bieb.

    Wellicht een beetje saai misschien? Van mij zou de ‘nieuwe bieb’ qua gevel/verlichting wel meer een eye-catcher mogen worden, komt de straat ten goede.

  29. Mona

    Edit: de Neude verdient beter; een versmarkt bijvoorbeeld? Met goede restaurants en café (a la de Hallen in Amsterdam). En knal in het oude Broese-pand een prachtige Apple Store (die maken de weer wat fatsoenlijks van). De Oude Gracht kan wel wat allure gebruiken. Daarbij ontkom je d’r (helaas) niet aan dat dit (grote) winkelketens zullen worden. Nespresso. Mini. Gucci etc.

  30. Ton C. Kroon / BiebOpNeude

    @Mona Verdiep je even in de plannen voor de Neude. Versmakrt, hotel etc is allemaal voorzien. Het wordt niet alleen een bieb, daar is het pand veel een veel te groot voor…
    @Bram de Goede We kunnen de bieb ook in een garage op een industrieterrein huisvesten. Spotgoedkoop 😉 Gebouwen die vernieuwd worden moeten voldoen aan de laatste normen. Al deze gebouwen kunnen niet in aanmerking komen als de eigenaren niet eerst optimaal aan de normen voldoen.

  31. Louise

    Is dit een 1-april-grap>

  32. Bork

    @Mona, het is misschien praktischer om in Amsterdam te gaan wonen?

  33. Herman

    @Ton van de Bieb
    Eindelijk een goed plan vanuit de bieb kant, die nog spotgoedkoop is ook.

    Een of andere loods in Utrecht, das een prima locatie voor de nieuwe bieb! Er staan genoeg loodsen leeg, ook relatie fcentraal zoals op Kanaleneiland of rond Zuilen. Wat lampen en een warmtekanon erin en hoppa een nieuwe toekomstvaste en vooral goedkope locatie!

    Hulde voor jullie zelfinzicht!

  34. Mona

    @Bork, zou je denken. Toch denk ik dat het in Utrecht niet zou misstaan. Just face it. Oh, en een bieb op de Neude is hetzelfde als een bieb op de Dam. Die hoort daar niet.

  35. Frank

    @Mona: “hoort daar niet”? Van wie niet? Waarom zou d’r op de Dam geen bieb mogen zijn en wel een kerk en een paleis?
    Aan de Neude ‘hoort’ een postkantoor, maar zoals zelfs jij ongetwijfeld zult weten is wat daar ‘hoort’ nu enmaal een beetje verleden tijd.

  36. Jacco

    Goed plan! Dat pand is anders onverkoop- of verhuurbaar. En laten we eerlijk zijn, de huidige centrale bieb is ook niet zo’n mooi gebouw (zit alleen op een mooie plek).

    Plus, alle nieuwe initiatieven in dit deel van Wijk C zijn mooi meegenomen. Nu heb je er alleen maar het politiebureau en een parkeergarage.

  37. Ronald

    Ziet er goed uit. En realistisch!
    Voeg een cafe toe bij dat terras en je kunt zelfs een stukje omzet genereren.

  38. @ Jacco

    Jij loopt zeker met je ogen naar de straat gericht. De huidige bieb zit in een prachtgebouw, het is alleen ooit, vele malen, verkeerd vertimmerd. Renovatie en in oude staat hersteld en je bent er! Daar zijn zelfs fondsen voor, zoals de Bank Giro Loterij!

  39. Bram

    Eindelijk een goed en realistisch initiatief voor de Bieb!

  40. Viktor Fedora

    @Louise: zeker, 1 april én stoelendans!

  41. Mona

    @Frank, persoonlijk vind ik niet dat dat ‘hoort’ nee, evenals een postkantoor trouwens. Los van het feit dat het ons een enorm mooi gebouw heeft gebracht. De Neude is van oudsher een marktplein, een plein waar handel werd gedreven (ook executies, maar dat terzijde). Een plek waar het bruist. Geroezemoes en gezelligheid. Een bieb past daar in mijn ogen niet tussen. Hoewel ik graag in de bieb kom blijft dit toch een plek waar vanaf 17.00 uur -op een enkele dag na- de lampjes braaf uitgaan. Wat resulteert in het huidige effect; een markant gebouw zonder ziel en zaligheid. Zonde.

  42. Bram

    Hopelijk wordt de inrichting dusdanig dat het gebouw als de bibliotheek-functie over een paar jaar op z’n gat ligt, makkelijk voor wat anders gebruikt kan worden.

  43. Thomas

    Uitstekende locatie en zo op het oog ook een prima ontwerp. Hoewel er hierboven veel over huurprijs e.d. gesproken wordt mis ik een belangrijk bij effect van een (waarschijnlijk) lagere huur: meer middelen voor taken die direct gerelateerd zijn aan de bieb-functie. Als ik me niet vergis krijgt de bieb jaarlijks een bedrag waar ze het voor moeten doen. Hoe minder daarvan op gaat aan huur des te meer er over blijft voor andere belangrijke taken/onderwerpen: laaggeletterdheid, voorlichting, kennisdeling etc.

  44. Fab

    Te dom voor woorden! Wat n gemiste kans t.a.v. het Neude. Het is en blijft n spuuglelijk gebouw. De Gemeente utrecht mist opnieuw visie met dit plan.

  45. Frank

    @Mona: Ik denk dat je de bieb nog steeds in z’n traditionele, nogal verouderde rol ziet.
    Grappig genoeg komt de visie op de toekomstige rol van bibliotheken grotendeels wat je beschrijft. Misschien minus de marktfunctie, maar die komt wel in de vorm van de geplande zaken aan de achterzijde. Maar de functie van ontmoetingsplaats wordt in feite volledig beschreven in de visie op de maatschappelijke rol van bibliotheken, waarin informatie, kennis en debat gezien worden als de spil waarom die ontmoetingsfunctie draait:
    http://www.siob.nl/thema/visie-maatschappelijke-functie-bibliotheek/item1569

  46. Frank

    “grotendeels wat” hierboven had moeten zijn: “grotendeels overeen met wat”

  47. Pieter

    De bibliotheek ontvangt jaarlijks al meer dan >11 miljoen euro subsidie; dat is >35 euro per Utrechter! Het verhuizen naar het postkantoor zal dan naar alle waarschijnlijkheid niet goedkoper maken terwijl alle technologische ontwikkelingen erop wijzen dat de functie van een bieb alleen maar afneemt. Er wordt al voldoende geld verkwist in Utrecht, ik vind het een goed initiatief om een oud lelijk en onverhuurbaar kantoorpand (mits in eigendom van de gemeente) op die manier te herbestemmen.

    Als we uberhaupt een bibliotheek nodig hebben…

  48. Marianne

    Mijn eerste – en tweede – en derde – reactie is toch echt, dat dit een 1 aprilgrap is.

  49. Pieter

    Of wacht! Verdeel die 11 miljoen onder hobbyprojecten zoals het Wijk C Volksbuurtmuseum; dat ieder jaar zo’n 7.500 bezoekers ontvangt en daarvoor 120K subsidie en gratis pandhuur ontvangt… Houdt de ouderen ook weer van de straat.

  50. Kees

    Logisch alternatief voor het absurde Bieb++ plan.

    -Dit pand is goedkoop. Dure nieuwbouw is niet op de toekomst gericht, want door technologische ontwikkeling is het onwaarschijnlijk dat we over veertig jaar nog op deze manier boeken lezen.

    – Een verbetering van een onooglijk gebouw in een sfeerloos deel van Wijk C.

    – Een bieb is voor alle Utrechters en dus is centrale ligging vanzelfsprekend. Een toplocatie als de Oudegracht of Neude is niet slecht, maar niet noodzakelijk. Een pand als het postkantoor kan ook een maatschappelijke functie krijgen die voor mensen van buiten de stad aantrekkelijk kan zijn (kunst/cultuur/horeca/evenementen)

  51. Fred

    Dat ziet er prachtig uit!! Een aanwinst voor wijk C. Ben alleen bang dat het uiteindelijk een 1april blijkt te zijn….

  52. Suzan

    @fab: laten we nu toch ns een keer ophouden met dat gezeur over de Neude!!

  53. Fab

    @suzan gezeur over t Neude? Pracht pand geschikt voor vernieuwende functies juist met zoiets essentieels als een voor iedereen toegankelijke bieb. Het kvk gebouw is een ronduit lelijk gebouw want in z’n wit geplamuurde jasje bepaald nog steeds geen aanwinst is. Niet voor de jacobistraat en niet voor de Waterstraat. Jammer dat je enige input gezeur is.

  54. Bram de Goede

    Ik heb het gebouw aan de Jacobstraat nog eens bekeken, alles wordt wit en begane grond krijgt meer glas is wel aardig, ik stel voor om over de terrassen boven, een rond extra dak te maken, er ontslaat dan boven een mooie open ruimte over meer verdiepingen die beter zijn te overzien en te bewaken, de ruimte beneden daar kan dan weer Broese in en horeca.

  55. ACTK

    @Pieter Als we de 11 miljoen waar je het over hebt omslaan over de 1,5 miljoen bezoekers die de Utrechtse bibliotheken jaarlijks krijgt is dat 7,3 euro per bezoeker. Als we hetzelfde sommetje maken voor het Wijk-C museum komen we op 16 euro per bezoeker. En dan hebben we de ‘gratis pandhuur’ nog maar niet in die berekening meegenomen.
    Als je die subsidie wilt behouden zou ik deze cijfers niet te hard van de daken schreeuwen… 😉

  56. Bill

    @Bram, dat is geen slecht plan…!! Het is inderdaad wat duurder maar zeker het overwegen waard, de terrassen met glas “inkapselen”, en in de zomer de optie om met uiteenschuivende dakdelen een terras in de open lucht te creëren. Zo heb je er in elk jaargetijde wat aan. Het zou echt zonde zijn als deze ruimte in de winter niet te gebruiken is…

  57. Martin

    Goeie plek voor de bieb aan die nieuwe Jacobsstraat in wijk C.

    Moet mi naast de bieb functie wel veel diversiteit in komen, horeca, studentenfaciliteiten, optredens!

  58. Jaap

    Ik lees niets over duurzaamheid. Het pand, ontworpen net voor de eerste energiecrisis, vreet momenteel energie. Wordt daar ook iets aan gedaan of gaat het hier alleen maar om de mooie plaatjes. De energierekening moet straks wel van die 11 miljoen betaald worden.

  59. Bob

    Wat een geweldig plan is dit! De bieb van de toekomst, in het hart van wijk C. De publieke begane grond en de herwaardering van het gebouw zijn aansprekende keuzes voor deze tijd, met perspectief voor de toekomst. Participatie en duurzaamheid. Een interactief, cultureel gebouw.

  60. 1 April !

    Hoop ik… dit aftandse gebouw oplappen gaat totaal niet de gewenst kwaliteit van de BIEB ++ brengen… daar was licht en ruimte en vele cross-overs mogelijk…
    BIEB met appartementen nieuw bouwen op het smakelaars veld blijft de beste optie duidelijk…als neude te duur is.

  61. Frank

    @Jaap: Ga er maar vanuit dat het pand energielabel B of A krijgt, anders krijg je een dergelijk pand vandaag de dag niet snel langjarig verhuurd.

  62. Pieter

    Ik ben zelf een frequent en enthousiast bieb bezoeker, maar voor een instituut dat voor 80% draait op subsidie en steeds slechter bezocht wordt vind ik de bieb erg veeleisend. Gewoon uitvoeren dit plan, en verder niet meer zeuren 🙂

  63. Joost Nicasie

    Ik heb persoonlijk niet een voorkeur voor Neude of Kroonstraat; maar ik heb onlangs in Zwolle tijdens een raadsinformatieavond aan een vergelijkbare discussie deelgenomen. Daar heb ik een idee uit 1961 van de tegenwoordig weer helemaal hippe Jane Jacobs aangehaald: een bibliotheek is een van de weinige ‘schaakstukken’ die een gemeente heeft om de broodnodige diversiteit in een stad te beïnvloeden. Hoezeer ik een publieke functie van het prachtige oude postkantoor ook toejuich, misschien is het effect van een bibliotheek-nieuwe-stijl wel vele malen groter aan de Kroonstraat.

  64. Jaap

    @Frank Iedereen weet dat die energielabels rammelen. Er wordt verschrikkelijk mee gesjoemeld. Dat weet ik uit ervaring. Toezicht is een wassen neus. Dit pand zit vol met koudebruggen.

  65. Frank

    @Jaap: Ja, je vraagt eerst of er aan energiezuinigheid iets gedaan wordt. En als daar iets aan gedaan wordt is het allemaal niet waar. Wat wil je nou eigenlijk?

    Er is maar één bewijs en dat is het energieverbruik na oplevering. Als dat blijkt niet binnen de perken te blijven kan de huurder daarover op z’n poot spelen.
    Overigens hebben koudebruggen op zich niet direct iets met energielabels te maken, maar met bouwkundige fouten. Een koudebrug zorgt door condensatie voor een vochtprobleem. Als er nu koudebruggen zijn heeft dat pand nu vochtproblemen. En ook dat is oplosbaar.

    Wellicht bedoel je eerder dat het pand warmtelekken heeft? Ook dat is dus precies wat er bij zulke projecten geëlimineerd, opgelost of verbeterd wordt.

  66. Pieter

    Het is inderdaad ‘slechts’ 7 euro per bezoek; mijn vermoeden is echter dat de emiddlede bezoeker de bieb >4x per jaar bezoekt; bijvoorbeeld om te studeren. Daarmee gaan de kosten van 35e per jaar per Utrechter omhoog naar misschien wel >140 euro per jaar per gebruiker. Ik vind openbare voorzieningen belangrijk maar vraag me echt af of de kerndoelstelling van de bieb (educatie en lezen?) op deze manier het beste behaald wordt.

  67. Bram de Goede

    Het isoleren van het postkantoor is, wil je het heel mooi doen in dit rijksmonument zeer kostbaar. Een pand uit de zeventiger jaren kun je gewoon inpakken aan de buitenkant, waardoor het mooier wordt en er extra ruimte ontstaat. Ik zou over het hele pand een heel nieuw dak zetten, waardoor de buiten terrassen binnenruimte worden met vides, daardoor ontstaat voor de eigenaar meer verhuurbaar oppervlakte waardoor Broese er misschien ook bij zou kunnen en verdiepingen met elkaar verbonden worden.

  68. ACTK

    @Pieter etc De Utrechtse bibliotheek is de grootste ledenorganisatie van de regio met tussen de 55000 en 60000 leden. Het gemiddelde lid bezoekt de bieb 22 keer per jaar. Daarnaast worden de bibliotheken ook nog eens flink bezocht door niet-leden. Overigens betalen leden ook contributie en leengeld en dragen zo substantieel mee aan de exploitatie van ‘hun’ bibliotheken.

    Ik zal de vergelijkingen niet uitwerken, maar als we puur een financiële vergelijking zouden maken, zouden veel sportverenigingen (ik vermoed zelfs incl FC Utrecht), musea, kerkgebouwen en andere instituten slecht tot zeer slecht afsteken bij de bibliotheek. Zie de vergelijking de we eerder maakten bij het door jou opgevoerde museum. Echter, zo bezien zijn de zaken waar mensen gelukkig en blij van worden niet handhaafbaar. Als geld het enige argument is moet je gewoon alles opheffen. We kunnen dan allemaal een grotere auto kopen, alleen is er dan niets meer om naar toe te rijden, behalve ons werk.

    De kern is dat je geen waardevolle zaken moet weggooien omdat de maatschappij een financieel dipje van een paar jaar doormaakt. Onze achtjarige financiële paniek stelt niets voor op de tijdsschaal van een paar generaties.

    Wat voor de een zijn voetbalcluppie is is voor de ander een bibliotheek. Daarnaast heeft de bieb ook nog een belangrijke functie in educatie, waarborgen van vrije ongestuurde toegang tot informatie, archieffunctie etc etc.

    Je kunt de functie van een dergelijke organisatie proberen te bagatelliseren op grond van vele vermoedens die ook hier weer worden geuit. Drommen mensen hebben de meest fantastische fantasieën waarop ze hun visie baseren zonder veel feiten en achtergronden te kennen. Dat op zich is al heel spijtig, maar tegelijkertijd geeft het aan waarom deze zelfde mensen aangeven dat we bibliotheken kunnen missen of, in het gunstigste geval, wegmoffelen in de Kroonstraat: Ze hebben geen interesse in achtergrondinformatie, ze verdiepen zich niet, en staan al klaar met hun mening nog voordat ze het hele artikel (laat staan de achtergronden) kennen. Wie zo in elkaar zit zal niet vaak een bieb nodig hebben en kan dus eenvoudig zijn eigen waarheid, de zogenaamde zinloosheid ervan, betogen…

  69. Geert Veel

    Wat een optimistisch en realistisch plan is dit. De politiek moet dit omarmen. Dit plan getuigd van visie en daadkracht. Stop nou eens met dat negativisme en cynisme. Er is al genoeg ellende.

  70. Ton C. Kroon / BiebOpNeude

    @Geert Veel Op 27-10-2014 heeft PingProperties een persbericht uitgegeven met de volgende kop: ‘Gemeente Utrecht vindt voormalig KvK-gebouw de optimale locatie voor de Bibliotheek Utrecht’. In dit persbericht werd gesteld dat de Gemeente Utrecht zeer enthousiast zou zijn. Desgevraagd heeft verantwoordelijk wethouder Jeroen Kreijkamp ons laten weten dat de claims in het persbericht niet kloppen. Als het plan ooit omarmt was was het toen gebeurd. De sporen die daarvan bestaan lopen echter allemaal dood.

    Daarnaast is het betreffende persbericht ook nog eens doorspekt van feitelijke onjuistheden ten aanzien van het project op de Neude.

    Ook het bovenstaande artikel lijkt weer een poging te zijn om het pand onder de aandacht te brengen. Het feit dat dit artikel nu verschijnt met deze inhoud doet ons vooral vermoeden dat PingProperties niet in gesprek is. Als dat namelijk wel het geval was zou men heel andere mededelingen doen nu, gezamenlijk met gemeente en/of bieb naar buiten treden, of juist de kaarten nog tegen de borst houden. Een ontwerpje is snel gemaakt, vlot gepresenteerd en levert veel free publicity op. Dat is best handig als je met een gebouw zit zonder echte bestemming.

  71. Vincent

    Wauw! dit plan toont lef. Dit ziet er uit als een onwijs realistisch, haalbaar en goed plan voor het herbestemmen van leegstaande kantoren en het realiseren van meer dan alleen een bibliotheek. Ik ben voor!

  72. Frank

    @Ton: Ik denk dat je aanduiding “als je met een gebouw zit zonder echte bestemming” iets te pessimistisch gedacht is. PingProperties heeft het pand gekocht toen al lang bekend was dat de KVK eruit zou gaan. Dit is hun handel. “Er mee zitten” is voor PingProperties eerder een keuze dan een probleem. Wat hen betreft kan het pand waarschijnlijk net zo goed een hotel worden. Kijk voor de aardigheid eens naar wat ze in die hoek bezitten.

    En even afgezien van allerlei voorkeuren met een emotioneel karakter; wat kan de gemeente tegen dit plan c.q. deze locatie hebben als het volledig voldoet aan alle eisen en (eventueel ruim) binnen de begroting valt? En wat als je dit plan ziet in relatie tot De Kade?

  73. Ton C. Kroon / BiebOpNeude

    @Frank Ik denk dat je beter ingewijd bent dan je doet voorkomen Frank. Dan weet je ook dat het gebouw op de Neude ook is aangekocht zonder bestemming. En ook ASR roept dat ze er wel even een hotel van maken. De werkelijkheid is dat de binnenstad met leegloop kampt. Dat een deel van de winkelvoorraad niet opnieuw zal worden ingevuld en dat vastgoedontwikkelaars van een koude kermis aan het thuiskomen zijn. ASR heeft onlangs nog ettelijke miljoenen afgeschreven op de Neude. Iedereen loopt met gebouwen te leuren.
    Als het klopt dat PingProperties het gebouw zonder problemen en vlot tot een hotel kan omvormen, wat is dan de reden dat dat nog niet gebeurd is…? Zeker als ze daar zo goed in zijn, waarom doen ze dat dan niet? In plaats van op redelijk pathetische wijze telkens weer persberichten uit te sturen om aandacht te krijgen voor dit pand?
    Het telkens in de spotlights zetten van het KvK gebouw kan voor Ping interessant zijn om zichzelf en het pand te profileren. En geheel voor eigen rekening en risico: ik durf de stelling wel aan dat een groot deel van de reacties hierboven waarschijnlijk is ingestoken zijn vanuit Ping (of een door hen ingehuurd reclame/communicatiebrureau oid). De aard en veelheid wijkt significant af van eerdere reacties op openbare stukken. Dat kan niet alleen verklaard worden vanuit de plotseling witte gevels. Ik kan het natuurlijk onmogelijk aantonen, als DUIC dat wil zou die daar eens in moeten duiken (duicen? ;-))

    Tot slot een reactie op je laatste alinea. De gemeenschap (en daarmee de gemeente) heeft vele redenen om de bieb zo veel mogelijk in het centrum van Utrecht te blijven huisvesten. Daarover is al heel veel geschreven hier op DUIC en op onze Facebookpagina. Maar een aspect wat we hier nog wel even kunnen benadrukken is dat het zaak is een levende binnenstad te blijven waarborgen voor de komende 40 jaar. De vestigingsplaats en de publiekstrekkende functie van de bibliotheek speelt daarbij een belangrijke rol. Met de digitalisering zal de rol van wijkbibliotheken in de komende decennia vermoedelijk afnemen en de (ook culturele) rol van de centrale bibliotheek toenemen. Noodzakelijk winkelen wordt funshoppen. De binnenstad migreert de komende 20 jaar naar een uitgaanscentrum/toeristische attractie. Daarop wordt op het moment al hoog ingezet. En gelukkig worden er successen geboekt. Daarbij is het wel zaak dat de kern van de stad leeft en er goed uitziet en veel openbare functies herbergt. De Neude is een van de gebouwen die daarin een heel belangrijke rol kan gaan spelen. Aansprekende bibliotheken in het buitenland trekken drommen buitenlandse bezoekers, zijn soms wereldberoemd. Dat gaan we met een bieb in het KvK gebouw niet bereiken. Dit gebouw ligt bijna letterlijk ‘een brug te ver’.
    Deze toegevoegd waarde kan, icm de aantrekkelijk hal en alle overige functies en toekomstige functies van de bieb een cruciale rol gaan spelen in het toekomstig karakter van de stad. De gemeente hoeft dus niet zoveel tegen het KvK gebouw te hebben. Er zijn vooral veel argumenten vóór de andere locatie…!

  74. Frank

    @Ton: Ik zeg niet “dat PingProperties het gebouw *zonder problemen en vlot* tot een hotel kan omvormen”. Lees maar terug. Ik zeg alleen dat PingProperties ervaring heeft in het revitaliseren en daarna verhuren van vastgoed en daar ook een bewezen track record in heeft. Dus dat het wat hen betreft waarschijnlijk evengoed een hotel zou kunnen worden. Die wedden -net zo min als ASR- echt niet op één paard. Ik kan niet in hun hoofd kijken. Ik kan alleen kijken naar wat ze tot nu toe, ondanks de malaise in het zakelijk vastgoed, voor elkaar hebben weten te boksen, zoals http://pingproperties.com/atlas-arena-amsterdam.html

  75. Ruud

    Ton C. Kroon, u insinueert dat PingProperties een reclame / communicatiebrureau inschakelt maar volgens mij wordt u ingehuurd door ASR met uw faceboekpagina….. 🙂

  76. Ton C. Kroon / BiebOpNeude

    @Ruud Ik begrijp uw achterdocht en deze is in deze tijd terecht. Maar ik kan u verzekeren dat dat niet het geval is. Sterker nog, ik heb helemaal niets met ASR, ik zie ze eerder als een noodzakelijk kwaad dan als een prettige partij binnen onze stadsgrenzen. Als u alles wat ik de afgelopen 1,5 jaar heb geschreven over dit onderwerp even terug leest kunt u de sporen daarvan vast ontwaren… 😉
    Het was beter geweest als de gemeente het Neudegebouw in eigen beheer had genomen. Maar op het moment van verkoop heeft Utrecht deze kans aan de neus voorbij laten gaan. Misschien terecht. ASR heeft teveel betaald voor het pand.

  77. Frank

    @Ton: Ja, dat is het lastige hè. Hoopjes mensen vinden dat de gemeente allerlei panden in bezit moet hebben, maar als dat vastgoed leeg blijft staan wordt vervolgens de kop afgehakt van de wethouder die daarover beslist heeft, omdat-ie gemeenschapsgeld verkwist heeft. Idem dito met een sterretje als het om grondposities gaat.
    Iedereen weet wat dat betreft de toekomst achteraf prima te voorspellen.

  78. Rob H.

    @Ton Kroon:

    De Kroonstraat IS het centrum / binnenstad en een bieb op die locatie zorgt juist voor een verspreiding van de levendigheid van de binnenstad. De leefbaarheid van het gehele gebied gaat erop vooruit!

  79. Ellen

    Witte gevel zorgt voor een frisse uitstraling? Wat een onzin. Kleurloos is het. Wat een gebrek aan fantasie zeg!

  80. Emma Groot

    De bibliotheek is heel belangrijk voor kinderen om zich te ontwikkelen en boeken te blijven lezen. Goed voorbeeld is de bibliotheek van Amsterdam. Daar is dat goed gelukt, het zit ook vol met studenten die daar studeren, alleen is het heel rustig met mooi weer.

    Ik vind het daarom wel een veel beter plan dan het postkantoor eigenlijk. Eindelijk een bibliotheek met buitenruimte! Dat heb ik nog nooit gezien! Lekker met de kids in de zon een boekje lezen! Lekker koffietentje erbij en je hebt weer een geweldige en leerzame plek om met kinderen heen te gaan!

    Ik zeg doen!

  81. Francien

    @Ellen
    Je hebt helemaal gelijk. Lichtblauw of groen zijn veel vriendelijkere kleuren. Lekker kek.

    Misschien kan er ook wel een leuke prijsvraag voor kinderen worden bedacht die dan de kleur kunnen verzinnen. Of iets lekker speels!

  82. Frank

    @Ellen @Francien
    Ja, laten we er een crea-bea kleurtje aan geven, zodat het ons binnen een jaar of twee lekker mijlenver de keel uit gaathangen, waarna we d’r weer een ander kleurtje tegenaan kunnen mikken.
    Hennes en Maurits maakt z’n entree in de binnenstadsarchitectuur. Waarom niet roze eigenlijk? Het wordt tenslotte wel tijd voor een beetje feminisering in het vastgoed. Een prinsessenbibliotheekje voor de kindjessssssss. Zou dat niet leuk zijn? Jaaaaaahhh! (…)

  83. Francien

    @frank
    Ja misschien heb je ook wel gelijk. Is misschien ook niet zo handig met een gebouw.

    Bedankt voor je duidelijke toelichting!

  84. Thomas

    @Ton C. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar de concrete plannen voor de biebfunctie in het postkantoor. Over hoeveel m2 gaat het? Hoeveel is er totaal beschikbaar? Hoe ziet de exploitatie er dan uit? Heb jij dergelijke info?

  85. Onager Booden

    nou Frank je laat je ware vrouwonvriendelijke kant wel even zien hier meneer de meneer… denigrerend hoor met je crea bea, door het ijs gezakt..

  86. Bram de Goede

    Lees onderstaande tekst over het ontwerp van Jan Bons van de bibliotheek in Kanaleneiland, kan 50 jaar later ook mooi op de centrale bibliotheek toegepast worden, zijn we het wit weer kwijt.
    De kleurige, abstracte gevelschildering was van grafisch ontwerper en kunstenaar Jan Bons, later bekend van het IDFA- en VPRO-logo. In 1952 al maakte Bons een 76 meter lange muurschildering voor een grote Nederland-expositie in Mexico op het paviljoen van Gerrit Rietveld. De schildering op Kanaleneiland uit 1966 leek hier wel wat op, met z’n afwisseling van kleurvlakken en letters. In Mexico vormden de letters echter woorden, terwijl Bons aan de Bernadottelaan schijnbaar willekeurige losse letters koos.

  87. Frank

    @Onager Booden: Wat is er vrouwonvriendelijk aan? Het is hooguit wat scherp geformuleerd, maar dat overkomt me wel vaker. Maar vrouwonvriendelijk? Neuh… geenszins.

  88. Rob van der Hilst

    Mooie tekeningen, maar heeft die prachtarchitect ook maar enig idee hoe het er in pracht- en fietsstad Utrecht aan toe gaat?
    Nee, vrees ik.

    Namelijk door slechts VIJF fietsen voor de bedoelde hoofdingang te projecteren, terwijl het er al gauw HONDERDEN zullen zijn.

    Oftewel wat is fietsparkeeroplossing?

  89. Ruud

    @Ton C:

    http://www.nu.nl/economie/4024047/aangifte-jos-baeten-van-asr.html

    Wat mij betreft pakt ASR haar biezen en gaat low profile te werk want na de blunder van de Bieb met Foruminvest/ASR en eerder ASR is het welletjes geweest! Dit kan men in de politiek nooit en te nimmer meer rechttrekken!

    @ Rob van der Hilst, er is zat plek voor fietsers aan de voorzijde van het pand, oftewel het plein tegenover de ingang van het Politiebureau.

  90. Ton C. Kroon / BiebOpNeude

    @Ruud BiebOpNeude is een betrekkelijk eenvoudig initiatief dat weg wil blijven van de politieke en soms zelfs bijna maffiose vastgoedpraktijken in Utrecht. BiebOpNeude heeft een voorstel in beeld gebracht bij de Utrechtse bevolking. En dat is breed en intens omarmt. Die omarming vond niet plaats omdat het ASR goed uit zou komen, niet omdat een andere ontwikkelaar daarmee een hak kan worden gezet, niet omdat er iets gecompenseerd moet worden, niet omdat iemand een sloot geld moet verdienen, niet omdat… vul maar in..
    Nee, de Utrechtse burger omarmde het idee massaal omdat het goed voelt. De bibliotheek en het oude postkantoor voelen, gezien alle omstandigheden, als voor elkaar gemaakt. Het blijft niet bij een gevoel, wie doordenkt en de inns en outs op een rijtje zet ziet ook dat het een zeer kansrijke combinatie is voor nu en in de toekomst.

    BiebOpNeude stelt: Zou het nou niet mooi zijn als Utrechters, na zoveel debacles, chaos, idiote projecten en megalomaan vastgoedgedoe binnen onze grenzen, eindelijk eens gehoord worden en krijgen waar een grote hoeveelheid mensen zich achter geschaard heeft? Als oppositie zien we vooral door rancune en andere ellende ingegeven redenaties waarom het ene alternatief nog beter zou zijn dan het andere. Heel veel redenaties en beweringen snijden geen hout of zijn pertinent onjuist. Ook onder dit artikel zien we een optocht van argumenten die vrijwel niet terugslaan op wat de bevolking, de klant in geval, wil. En vrijwel zonder uitzondering wordt de financiële kaart gespeeld. Iets wat je niet wilt (om welke reden ook) noem je te duur, iets wat je wel wilt (om welke reden ook) blijkt wonder boven wonder altijd heel slim en gelijk voordelig. Waren rekensommetje rond de exploitatie voorzieningen in specifieke gebouwen echt zo eenvoudig dan waren al onze Utrechtse tegenvallers vast niet zo tegengevallen als ze nu tegenvielen…

    BiebOpNeude heeft meer dan genoeg handtekening onder een petitie gekregen (niet eens heel actief verzameld) om verstandige mensen tot het punt te krijgen dat ze verstandig na gaan denken… Dachten wij… Het aantal mensen dat BiebOpNeude bij de petitie steunde is ruim voldoende om ook een referendum te initiëren. Zouden we ons werkelijk kwaad maken dan is in navolging van de Nederlandse Farao wellicht ook een landelijk burgerinitiatief in het verschiet, maar dat ter zijde. 🙂

    De massale steun voor het initiatief is een opdracht aan de politiek: Vindt een weg om de bieb op de Neude op een verantwoorde wijze te realiseren. (Of kom met een ijzersterk waarom het je niet lukt) Dat lijkt zich tegelijkertijd te vertalen in een opdracht om te breken met de staande vastgoedcultuur in Utrecht. (Waar we eerst iets doen en het dan proberen te verkopen aan de bevolking. Nu deze zaak zo helder ligt willen we dat graag eens omgedraaid zien: realiseer wat de bevolking wil, laat de vastgoedbranche invulling geven aan ons eisenpakket.

    Ja, er zijn mensen die er anders over denken. Ja er zijn overlappende belangen met de vastgoedbranche. Ja er zijn tegengestelde belangen aan die van de vastgoedbranche. Ja, er spelen nog andere belangen. Ja, dat kent ook financiële consequenties. Er zijn dus hobbels te overwinnen. Het is aan de politiek te bewijzen dat zij in staat is haar bevolking te bedienen.

    Deze discussie kent vele kanten. Functionaliteit, financiën, toekomstvisie, locatie, personeelsbelangen, energie, fietsenstallingen, logistieke inrichting rond het gebouw, publiektrekkersfunctie, monumentenzorg, behoud openbaarheid, sloop, huurprijs, toekomst stadhuisbrug, overige invulling gebouw, brandveiligheid en ga zo maar door… Moet allemaal aandacht krijgen. Waar we eens want minder aandacht voor moeten hebben is hoe we de vastgoedknaapjes het beste bediend kunnen worden.

    Dromerig, idealistisch en naïef? Yep, misschien. Maar zonder een blik die neus voorbij keek is nooit iets nieuws ontdekt. Laten we in Utrecht maar eens iets spannends doen… Iets wat breed gedragen wordt…

    PS ik werk niet, zoals wel gesuggereerd, voor ASR of een andere club die het handig vindt als ik dit schrijf. Idealen zijn leuk, maar ze moeten betaalbaar blijven. Er moet brood op de plank… Dat zal mij er van weerhouden om te reageren op alle ongetwijfeld vrolijke opmerkingen die hieronder gaan verschijnen. Het is spijtig… maar niet anders… 😉

  91. Naomi

    Slim om dit gebouw op deze manier nieuw leven in te blazen. Heb zelf een tijd in Wijk C gewoond en het lijkt me een mooie manier om dit vergeten stukje van Utrecht zo meer bij de stad te betrekken.
    Het interieurontwerp is lekker ruim opgezet, een gigantische verbetering ten opzichte van de oude bibliotheek! De daglichttoetreding en de terrassen maken het voor mij een aantrekkelijke plek om te gaan zitten lezen of studeren.

  92. Lisa

    Goed plan! Ziet er mooi uit en zal echt een verrijking zijn voor de buurt. Het is jammer dat ik niet meer in Utrecht woon, anders zou ik er zeker vaak te vinden zijn.

  93. Dirk

    Mooi pragmatisch plan. De bieb krijgt hiermee haar rechtmatige plek: centraal en dicht tegen de binnenstad aan maar niet zo centraal dat het locaties zoals postkantoor neude, smakkelaarsveld en haar huidige locatie bezet houdt voor activiteiten die relevanter zijn voor bredere én grotere groepen. Verder natuurlijk mooie boost voor wijk C.

    De nieuwe visie op wat een bieb moet gaan doen (mensen samenbrengen) is op dit moment enkel dat: een visie. Ik snap best dat die bibliotheken zichzelf opnieuw uit willen vinden want ze zijn er de afgelopen 30 jaar niet in geslaagd om zichzelf maatschappelijk relevant te maken: het internet kwam en mensen zijn hun eigen digitale ontmoetingsplaatsen gaan maken (die vervolgens tot gigantisch veel creativiteit en real-life ontmoetingen leiden).

    We hebben geen informatiespecialisten meer nodig die je in een bibliotheek een vraag kunt stellen want we hebben wikipedia en we hebben google. We hebben geen behoefte aan opleidingsmateriaal in een bieb dat al verouderd is op het moment dat het beschikbaar gesteld wordt, want we hebben coursera. De markt heeft keer op keer bewezen dat het veel beter is in alles wat de biebs er de afgelopen jaren bij bedacht hebben om zichzelf naast hun boeken- en cd-uitleenfunctie relevant te maken.

    Natuurlijk wil je niet volledig op de vrije markt vertrouwen en wil je zo’n instituut behouden (in afgeslankte vorm), maar het instituut moet ook herkennen wanneer het grotendeels maatschappelijk irrelevant is geworden en daarbij past bescheidenheid. Dus geen megalomane bibliotheek met zweverige concepten over ontmoetingsplaatsen maar teruggaan naar je core: ontsluit de informatie die de markt niet wil of kan ontsluiten (bijvoorbeeld wetenschappelijke artikelen, en daar is nog veel te winnen), ontsluit de Nederlandse cultuur die je de moeite waard vindt om te behouden, bied toegang tot het internet en houd het daarbij.

  94. Ellen

    Toch vind ik het jammer dat bijna alle nieuwe gebouwen voornamelijk wit, grijs of zwart zijn, al dan niet met veel glas. Een licht kleurtje zou wel eens mogen, iets in de trant van het Staffhorst-gebouw op de hoek van de Vredenburg of van de WInkel van Sinkel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).