Food-y-Market: Margot Sanderse van Het Ciderhuis | De Utrechtse Internet Courant Food-y-Market: Margot Sanderse van Het Ciderhuis | De Utrechtse Internet Courant

Food-y-Market: Margot Sanderse van Het Ciderhuis

Food-y-Market: Margot Sanderse van Het Ciderhuis

Elke week brengen wij een deelnemer van de boerenmarkt ‘Food-y-Market‘ in Hoog Catharijne onder de aandacht. Vandaag het verhaal achter Margot Sanderse van Het Ciderhuis uit Utrecht.

We spreken Margot bij haar uitstalling op een drukke Food-y-Market dag. Bezoekers nemen de tijd om te proeven en meer te weten te komen over haar ciders. Wij ook.

Wat is cider nu precies?

Margot lacht breed: “Cider is een heerlijke, licht-alcoholische appeldrank van ongeveer 4% tot 8% en wordt gemaakt van een mix van gewone en speciale ciderappels. Rond oktober worden de appels geselecteerd, gewassen en tot pulp vermalen. Dat heet ‘scratting’. Deze pulp gaat dan in een speciale ciderpers. Het sap wat hier uit voortkomt wordt gefermenteerd bij een temperatuur van 4-6 °C. Kort voordat de fermentatie alle suikers heeft omgezet wordt de drank geklaard (‘racked’), zodat dode gistcellen en ander ongewenst materiaal achterblijven. Na gisting wordt de cider overgebracht naar een eiken vat voor rijping. De cider is na drie maanden gereed, maar blijft meestal voor de smaak nog langer in de vaten om verder te rijpen.”

Foto_2_hetciderhuisSoorten en smaken

“Cider maken is een traditionele ambacht. Elke producent maakt zijn eigen mix uit de honderden appelsoorten: hun bron en ingrediënten zijn een goed bewaard geheim. De smaak van cider varieert dus enorm, zowel per land, streek als producent”, zegt Margot.

We proeven ons derde glaasje…

“Ciders zijn net zo te classificeren als wijn: complex en met zeer uiteenlopende smaken, van droog naar zoet. Een traditioneel Engelse cider wordt bijvoorbeeld gemaakt van bitterzoete appels met een hoger alcoholpercentage, een droge smaak en een complex gerijpt karakter. De zoetere variant, zoals die jij nu proeft, bevat over het algemeen minder alcohol en is veel fruitiger van smaak.”

Hoe is Het Ciderhuis onstaan?

“Mijn passie voor dit heerlijke drankje werd nog verder aangewakkerd toen ik enkele jaren in London woonde. Bij terugkomst was ik overtuigd: Nederland moet aan de cider en ik ga daarbij helpen.”, zegt Margot lachend. “Dit viel perfect samen met mijn oude wens om een eigen bedrijf te starten, liefst met een trendy product en waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Het Ciderhuis heeft een simpele boodschap: wij bieden eerlijke en heerlijke ciders gemaakt door producenten die van hun producten houden. Ik reis zelf naar het Verenigd Koninkrijk, ik selecteer de producenten en laat de ciders vervolgens toetsen door een groot smaakpanel. De resultaten vertellen mij dat Het Ciderhuis een mooie plek in de Nederlandse markt kan veroveren!”

Foto_3_hetciderhuisWat is een ciderhuis?

“Een ciderhuis is van oorsprong een drankgelegenheid, vaak niet meer dan een kamer in een boerderij of de schuur, die lokale cider verkoopt voor consumptie ter plaatse. Soms verkochten de ciderhuizen ook cider ‘to go‘ om mee naar huis te nemen. Het ciderhuis was een ongedwongen, niet-commerciële ruimte die integraal onderdeel uitmaakte van het dorpsleven en vaak onbekend was voor mensen buiten het dorp”, vertelt Margot.

“Vroeger waren er vele ciderhuizen. Maar als gevolg van het veranderde belastingsysteem voor cider in Engeland in de vroege jaren 1970, en samenvallend met de sociale veranderingen, bestaan de meeste ciderhuizen nu alleen nog in naam en hebben plaatsgemaakt voor pubs en dorpscafe’s.“

En hoe word ik klant?

Margot: “Het Ciderhuis is natuurlijk helemaal van deze tijd, je kunt onze ciders online bestellen en wij bezorgen thuis. En we staan op vele leuke markten waar mensen ook uitgebreid kunnen proeven. Wat ons betreft: it’s always cider o’clock!”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).