Geachte heer van Zanen, maak van Utrecht een volwaardige culturele hoofdstad en geen pluizig knuffelstadje | De Utrechtse Internet Courant Geachte heer van Zanen, maak van Utrecht een volwaardige culturele hoofdstad en geen pluizig knuffelstadje | De Utrechtse Internet Courant

Geachte heer van Zanen, maak van Utrecht een volwaardige culturele hoofdstad en geen pluizig knuffelstadje

Geachte heer van Zanen, maak van Utrecht een volwaardige culturele hoofdstad en geen pluizig knuffelstadje

Geachte heer Van Zanen,

Wie Barcelona zegt, zegt Antoni Gaudí. De beroemde architect, bekend van de Sagrada Família, trekt tienduizenden toeristen per jaar naar de Catalaanse hoofdstad. Andere hoofdsteden, zoals Amsterdam, Berlijn, Parijs en Londen: allemaal hebben ze hun culturele uithangborden, van het Rijksmuseum, het Curry Wurst Museum, het Centre Pompidou tot The National Gallery. Europa is één groot museum, een Walhalla voor toeristen, een Eeuwig Jachtveld voor cultuurvorsers.

En Utrecht? Wie Utrecht zegt, zegt, als je het Utrechtse stadsbestuur mag geloven, Nijntje. En Nijntje is een konijn. Niet eens een echt konijn, nee, een bedacht konijntje, een in een paar lijnen geschetst fictief konijntje, de meisjesachtige hoofdpersoon in een eindeloze reeks boekjes-met-versjes van Dick Bruna. Deze Nijntje moet de stad in de vaart der volkeren opstuwen, zelfs als de Tour de France naar Utrecht komt in 2015. Want 2015 is het jaar waarin Nijntje, oh verrassing, haar zestigste verjaardag viert. Je ziet het er, inderdaad, niet aan af.

In het bericht dat vandaag op DUIC staat lees ik: ‘Om dat te vieren gaat er in februari een nieuwe Nijntje-musical in première in TivoliVredenburg, komt er een grote overzichtstentoonstelling in het Centraal Museum en wil de stad een groot beeld van het konijntje op een opvallende plek in het centrum plaatsen. “Zodat mensen met Nijntje op de foto kunnen”, aldus verantwoordelijk wethouder Mirjam de Rijk in een brief aan de gemeenteraad.’

Wat… erg. Alsof mensen überhaupt per se met een KONIJN op de foto willen. Alsof het al niet erg genoeg is dat generaties ouders, zuchtend van ellende, die versjes hebben moeten voordragen… Alsof het hele cultuurbeleid van de gemeente niet al veel te veel gericht is op details, kleinigheden en zijwegen… Mirjam de Rijk zou zich moeten schamen om die opmerking, maar ik vrees dat ze het vooral allemaal heel leuk en gezellig vindt. Wat het ook is, maar het is niet zo dat je als stad zomaar straffeloos kunt kiezen voor een getekend konijntje als icoon. Dan maak je je belachelijk.

In het ergste geval is rond 2015 de hele stad behangen met beeltenissen van Nijntje. Alle kinderen krijgen Nijntjeboekjes mee naar huis en volwassenen die niet minimaal één boek van de besnorde meester van buiten kennen, worden verbannen, tot ver buiten de stadsgrenzen (maar niet nadat ze bij het beeld van Nijntje, midden in het centrum, zijn gegeseld). En op het nieuwe centrale station? Ook een beeld van Nijntje. In het nieuwe stadskantoor? Schilderijen, voorstellende: Nijntje. Alle stoplichten: Nijntje. Overal, alles, Nijntje. Noord-Korea wordt er een vriendelijk vakantiepark bij.

Is er dan ECHT niets anders of niemand anders waarmee Utrecht kan pronken? Het Centraal Museum? Robbie Cornelissen? Gerrit Rietveld? Jopie Moesman? Pyke Koch? Dirkje Kuik? Rijk de Gooyer desnoods? Suster Bertken? Moeten we in deze bijna-grote stad de komende jaren blijven zuchten onder de toenemende aanwezigheid van Nijntje in het straatbeeld? Burgemeester Van Zanen, ik smeek u: maak van Utrecht een volwaardige culturele hoofdstad en geen pluizig knuffelstadje.

Alvast bedankt en u in in wanhoop groetend,

Chrétien Breukers

Chrétien Breukers (1965) is dichter en publicist. Sinds 2000 woont hij Utrecht, een stad waar hij een grote liefde voor heeft opgevat. Hij schrijft regelmatig een open brief voor DUIC.

22 Reacties

Reageren
  1. Erik

    Hád Utrecht maar een volwaardig museum. Ze doen ongetwijfeld hun best bij het Centraal Museum, maar ik heb ze de afgelopen jaren helaas nooit mogen betrappen op echt toonaangevende exposities. Kleinere steden als Eindhoven en Tilburg krijgen dat wél voor elkaar.

    Nijntje is Utrecht’s beste exportproduct, daar kunnen we niet omheen. Maar ik hoef er niet mee doodgegooid te worden.

  2. Honk van Es

    Een tweede Nijntje-standbeeld zou inderdaad niet op zijn plaats zijn, maar om geheel andere redenen dan dhr. Breukgraaf aanvoert.
    Bruna is zonder twijfel de belangrijkste Utrechtse kunstenaars van de 20e eeuw. Dat hij kinderboeken maakt camoufleert zijn genie helaas. Hoog tijd dat ihj op passende wijze wordt geëerd.

  3. Martin

    Voor Nijntje staan de toeristen in de rij. Kinderen vinden het prachtig en voor mij is het jeugdsentiment. Utrecht mag zich best afficheren met Nijntje. Ik ben het zeer oneens met Chretien. Het komt toch niet in de plaats van andere culturele uitingen. De vorige musical stak met koop en schouders uit boven de kindermusicals waar ik met mijn dochtertje met naar toe ging. Utrecht vergelijken met ‘andere hoofdsteden’ lijkt me niet logisch. Utrecht is geen hoofdstad, alleen een provinciehoofdstad. En vol met prachtige cultuur.

  4. TIR

    Wie Barcelona zegt, zegt ook touring car aan touring car bumper aan bumper. Stedentrippers die in draf de gids volgen checklist al afvinkend. Vastgoedprijzen schieten omhoog, fast food ketens en souvenirshops varen er wel bij, terwijl de bewoners en kleine commercie het nakijken hebben. Wie dat ziet zitten kijke de documentaire Bye Bye Barcelona op Youtube.

  5. Geenstijl@Utrecht

    Er zijn zat mensen die voor Utrecht zeer creatieve ideeën hebben, dat aangevuld met het historisch verleden.
    We hebben groot kunst talent in deze stad zoals bv Theo Gok/Mackaay, en beroemde schrijvers zoals Chretien Breukers zijn boeken zijn niet aan te slepen.

  6. helena

    Utrecht moet met meerdere ‘dingen’ pronken, niet alleen met Nijntje maar ook met Kytopia (en dus Kyteman) en de Dom natuurlijk en nog wat dingen.
    Verder vind ik het leuk als er toeristen zijn maar wil geen massa’s hier! Vandaag amper kunnen fietsen langs de Oudegracht behoorlijk druk was het (natuurlijk niet alleen door de toeristen)

  7. Joris

    @Geenstijl@Utrecht: Mooi punt. Gelukkig kunnen de mensen met minder creatieve genen toch nog van zich laten horen door – ik noem maar een dwarsstraat – hun zouteloze mening op de interwebs te gooien. Waarvan akte.

  8. berend huisman

    Ach Nijntje. Leuk konijn maar meer ook niet. Wethouder de Rijk (inwoner van Amsterdam) mag er mee op de foto. Ik vind Kyteman, Kensington, Janine Jansen spannender.

  9. Geenstijl@Utrecht

    @Joris, gelukkig zijn er nog elitaire zielen zoals jij, die zelf niet inhoudelijk reageren, maar een ander graag modereren/censureren.
    Waarvan mijn akte, elitaire snob zonder inhoud.

  10. beestje

    Ik hoef alleen maar te zeggen: Bieb op de Neude”. Prachtig uithanbord toch. Ik waardeer Nijntje, maar ik vind het nu wat eenzijdig worden. En wethouder de Rijk mag gelukkig weer terug naar Amsterdam. Hopelijk krijgen we een wethouder met meer gevoel voor Utrechtse zaken en een bredere culturele blik.

  11. Toine Goossens

    @Chrétien,

    De portefeuille cultuur is in Utrecht van een licht politiek gewicht. Daardoor staat het de afdeling cultuur vrij om maar wat te doen, daarin gesteund door de Utrecht promotion watchers.

    Het ontbreekt Utrecht aan een gedegen studie naar de sterke en zwakke punten van de stad. Daardoor krijgen losse flodders een kans.

  12. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

    @Chrétien:
    Dat is toch wel wat zurig hoor. Vergis je niet in het aantal mensen wereldwijd dat grote waarde hecht aan dat konijn. Je hebt natuurlijk ook gelijk dat het allemaal wat breder mag. En daarom lijkt het ons een goed idee dat een prachtige grote Nijntje in de jaren dat zij 60, 70, 80 etc wordt in de nieuwe ontvangshal van de nieuwe bibliotheek op de Neude lezer, toeristen en andere geïnteresseerden verwelkomt en kennis laat maken met de prachtige architectuur die Utrecht rijk is. De verbinding is eenvoudig te leggen architectuurtoeristen ontdekken de andere verworvenheid van Utrecht en konijnroeristen ontdekken de architectuur. Daarbij staat dat konijn dan ook droog, dat is wel zo prettig want die beesten gaan stinken als ze nat zijn. Laten we elkaars doelen versterken in plaats van afbranden…

  13. Utrechter

    Het ontbreekt Utrecht inderdaad aan ambitie (wat willen we eigenlijk) en daadkracht. En dat ondanks het feit dat de stad adembenemend mooi is. Niet voor niets noemde Lonely Planet Utrecht één van de minst gekende plaatsen. Zie maar het getreuzel rondom de Herbouw van de Domkerk, het provinciale Dom Under en de grote matigheid van de musea in Utrecht. Daarnaast ontbreekt het aan samenwerking om er iets van te maken. Utrecht blijft een ambtenarenstad.

  14. Thijs Dekker

    Het curry wurst museum in Berlijn versus het Vocking worst museum in Utrecht ?. Dan zijn we in no time een volwaardige culturele hoofdstad. Alhoewel ik voel met uitstekend thuis in dit pluizige knuffelstadje waar het ritselt van de cultuur.

  15. Tante Pluis

    Op een dag zei tante Pluis
    Crétien, zeg jonge man
    Doe jij ‘s lief naar dat konijn
    Het is familie van

    Kom je aan haar, kom je aan mij
    En dan, nou weet je wat
    Dan knuffel ik je pluizig
    Midden in de stad!

  16. Chrétien Breukers

    Beste Tante Pluis, sorry. Maar het moest even. Vandaag heeft de burgemeester me gebeld. Ik moet binnenkort langskomen. Als dat maar goed gaat. Hartelijke groet, Chrétien

  17. Ton C. Kroon (BiebOpNeude)

    Wat Chrétien, heb jij dat BiebOpNeude niet heeft? 😉 Wij wachten al enige tijd op tekens van leven vanuit de raad en het bestuur.
    Het zal toch niet zijn dat het verdedigen van het eigen idee hen beter ligt dan het omarmen van het idee van een ander? Ik wens je graag een vruchtbaar gesprek. Breek en passant nog even een lans voor het openbaar houden van het oude postkantoor. Ligt volgens mij geheel in jouw lijn toch? Mensen die zo snel gebeld worden hebben we graag aan onze zijde… 😉

  18. Wilma

    Waarom maakt men zich zo druk over een konijntje? Toegegeven het zijn leuke verhaaltjes, maar om daar nou over in Europa beroemd te willen worden? Laten we liever zorgen dat ons prachtige oude postkantoor niet onteerd wordt door een of andere horecagelegenheid. We hebben nu de kans om werkelijk iets moois in onze stad te behouden. Of gaat het net als met de hele binnenstad, helemaal naar de knoppen door een winkelcentrum.

  19. Joris

    @Geenstijl@Utrecht: Fijn dat je aan de hand van een paar zinnen meteen zo’n gedegen karakterschets van mij weet te maken. Als ik de naam die je hier gekozen hebt in ogenschouw neem past dat ook wel. Ironisch, gezien je sneer naar mij dat ik niet inhoudelijk reageer. Lees eens goed, mijn beste. Lees een boek. Zonder plaatjes.

  20. Chrétien Breukers

    Ik zal mij de blaren op de tong pleiten voor alles waarvoor gepleit zou moeten worden. En hou jullie op de hoogte.

  21. beestje

    @ChrétienBreukers, bij voorbaat hartelijk dank. prent het vooral goed in je hoofd. BIEBopdeNEUDE, BIEBopdeNEUDE.

  22. Tante Pluis

    Met een héule grote Nijntje voor de deur, asteblief, dankuwel

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).