‘Ergens kunnen eten voor één euro’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Ergens kunnen eten voor één euro’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Ergens kunnen eten voor één euro’

‘Ergens kunnen eten voor één euro’

Sociaal ondernemen staat hoog op de agenda van studenten anno 2014. De landelijke Social Enterprise Day, met een congres in Utrecht op 19 juni waar 350 jongeren kwamen, bevestigt zonneklaar het onderzoek dat het Utrecht Development Board (UDB) vorig jaar liet uitvoeren. Het gaat om ondernemen waarbij de maatschappelijke toegevoegde waarde het hoofddoel is, en een gezonde financiële huishouding het middel. Focus op iets nuttigs doen, en niet op snel en veel geld verdienen.

Die belangstelling was en is aanwezig in alle groepen studenten die we in deze stad kunnen onderscheiden: van MBO via HKU en HU tot aan de universiteit. In een workshop met een aantal van hen en hun studiebegeleiders bleek bovendien dat ze graag zulke projecten dwars door de onderwijsinstellingen zouden willen oppakken, in gemixte teams. Gemixt naar onderwijstype, maar ook naar studievak. Ook de gemeente toonde zich meteen geïnteresseerd. Daar heeft men de ambitie om Utrecht op dit vlak een voortrekkersrol te laten spelen.

Platform “In de Maak”

Als je projecten zoekt die je op deze manier wilt uitvoeren, ligt de lat hoog. Vandaar dat het ook even duurde eer we de zaak in beweging kregen. Waarbij “we” een verkeerd woord, is want het is met name de vasthoudendheid van medewerkers van het Utrecht Science Park die gemaakt heeft dat er nu een project op gang komt: het samenwerkingsplatform “In de Maak”.

Praktisch als men daar is, is men eerst op zoek gegaan naar een opdrachtgever die een project kon formuleren waarin de studenten konden gaan oefenen op sociaal ondernemen. En die is gevonden. Opdrachtgever is Lennart Pilon. Hij is de initiatiefnemer van eettafelprojecten Diny’s Diner en Belle’s Bistro. Hij wil een tweede Smulhuis initiëren, en daar gaan de studenten bij helpen.

Eten voor een euro

Wat gaan ze doen? De opdracht is: bedenk een eetvoorziening waar een bepaalde groep mensen die nu nergens terecht kan, voor 1 euro kan eten. Het te ontwikkelen business model moet meteen toepasbaar zijn, en zal met wat goede wil uitgevoerd gaan worden.

Tien weken lang zullen de studenten aan dat project werken, begeleid door hun docenten. Verschillende expertise zal nodig zijn. Ook bestaande Sociale Ondernemingen die in The Office zitten op het Science Park, doen mee. Die hebben immers al ervaring.

Nieuwe bedrijvigheid

Het motto “verbinden” dat in het vaandel staat van de UDB is hier wel zeer op zijn plaats. Bij “In de Maak” gaan partijen samen aan de slag die elkaar tot nu toe nauwelijks tegen kwamen. Ze zetten zich ook nog eens in voor de stad. De gemeente zal er blij mee zijn. Niet voor niets was de gemeente Utrecht een belangrijke sponsor van de Social Enterprise Day twee weken geleden.

Studenten zorgen dus niet alleen voor onze inmiddels wereldberoemde fiets files. Ze creëren ook nieuwe bedrijvigheid. Wie wil nu niet in Utrecht studeren?

Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).