Raadsbrede steun voor komst Prinses Máxima Centrum op de Uithof | De Utrechtse Internet Courant Raadsbrede steun voor komst Prinses Máxima Centrum op de Uithof | De Utrechtse Internet Courant

Raadsbrede steun voor komst Prinses Máxima Centrum op de Uithof

Raadsbrede steun voor komst Prinses Máxima Centrum op de Uithof

De gemeenteraad van Utrecht zal vandaag unaniem steun uitspreken voor de bouw van het nieuwe nationale centrum voor kinderen met kanker, het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie (PMC). Een motie met die strekking van ChristenUnie fractievoorzitter Jan Wijmenga is door alle partijen ondertekend en zal tijdens de raadsvergadering van donderdag 14 maart in stemming komen.

De aanleiding voor de motie is het voornemen van Provinciale Staten van Utrecht om de besluitvorming over de inpassing van het PMC op de Uithof van de gemeenteraad over te nemen, omdat er – volgens het PMC – sprake zou zijn van onwil bij de gemeente Utrecht om het PMC toe te staan op de Uithof te bouwen.

De motie draagt het college op om “voortvarend het planproces te starten”. Tegelijk geeft de gemeenteraad aan dat flexibiliteit van alle betrokkenen gewenst is, ook van de initiatiefnemers.

Rode contour

Jan Wijmenga hierover: “De plek waar het PMC wil bouwen, tegen het Wilhelmina Kinderziekenhuis aan, ligt voor een deel buiten de zogeheten ‘rode contour’. Dat is de grens van het gebied waarop gebouwd mag worden. Overschrijding ervan kan wettelijk alleen maar als er geen andere werkbare oplossing is en moet sowieso gecompenseerd worden door een nieuw natuurgebied aan te wijzen. PMC, gemeente en universiteit moeten hier gezamenlijk uit komen.”

Besluitvorming

Op 13 maart is een vertegenwoordiging van de gemeenteraad door Provinciale Staten gehoord over het voornemen van de provincie Utrecht om de besluitvorming over te nemen. Jan Wijmenga stelde in die hoorzitting, als woordvoerder namens alle fracties, dat dit ongewenst zou zijn, onder meer omdat het gevolgen heeft voor andere plannen van de gemeente op de Uithof, in het bijzonder de Uithoftram.

Nu de gemeenteraad unaniem de boodschap aan Provinciale Staten geeft dat het PMC zeer gewenst is op de Uithof en het college de opdracht geeft het planproces te starten, zal het voornemen van de provincie om de besluitvorming over te nemen waarschijnlijk niet doorgezet worden. Provinciale Staten nemen hierover op maandag 18 maart een besluit.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).