Gemeenteraad Utrecht stemt definitief tegen windmolens Lage Weide | De Utrechtse Internet Courant Gemeenteraad Utrecht stemt definitief tegen windmolens Lage Weide | De Utrechtse Internet Courant

Gemeenteraad Utrecht stemt definitief tegen windmolens Lage Weide

Gemeenteraad Utrecht stemt definitief tegen windmolens Lage Weide

De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteren tijdens een raadsvergadering definitief tegen het plan gestemd om windmolens te plaatsen op Lage Weide. Al in oktober bleek dat er geen breed draagvlak was voor het plan; maar vier van de zeven leden van het Utrechtse college stemde voor het plan. Toen gaf een meerderheid van de partijen in de raad ook al aan tegen het plan te zijn. Gisteren werd er officieel gestemd.

Jaren is er gesproken over de komst van een mogelijk windmolenpark op Lage Weide. Het windmolenpark was een initiatief van het lokale energiebedrijf Energie-U, een vereniging van Utrechtse bedrijven en burgers. Na verloop van tijd nam echter de kritiek op het plan toe, het plan werd aangepast, er zouden minder windmolens gebouwd gaan worden. Deze aanpassingen waren echter niet voldoende.

Tegenstanders hadden zich onder andere georganiseerd onder de noemer Buren van Lage Weide. “Het is ons gelukt. Met elkaar hebben wij de Utrechtse gemeenteraad kunnen overtuigen: Windturbines op Lage Weide – windmolens tussen woonwijken – is een slecht plan”, laat deze buurtbewonersorganisatie weten nadat gisteravond bekend werd dat de gemeenteraad tegen het voorstel had gestemd. Alleen GroenLinks en ChristenUnie stemde voor.

D66 kwam tijdens het debat met een ander plan voor duurzame energie. De partij laat weten dat ze voor duurzame energie zijn maar tegen het plan stemde omdat er niet genoeg draagvlak zou zijn onder bewoners. De democraten kwamen met een rapport waar een alternatief plan met zonne-energie werd besproken, een zogeheten zonneweide zou stroom moeten gaan leveren voor Utrechtse huishoudens. Een deel van de financiering zou moeten worden opbracht door crowdfunding.

Een ander plan van GroenLinks behelst de bouw van windmolens in polder Rijnenburg. Eerder liet GroenLinks-raadslid Steven de Vries weten:  “De economische terugverdientijd van een windmolen is minder dan tien jaar, dus de bouw van de windmolens zit een eventuele toekomstige ontwikkeling van Rijnenburg dus niet in de weg.”

3 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Heel verstandig dat dit onzinproject is afgeblazen. Koop voor dit geld op zeer grote schaal zonnepanelensetjes voor de Utrechters waardoor de energiekosten voor de burger omlaag gaan en de koopkracht en WOZ-waarde omhoog, dus iedereen blij !

  2. Geenstijl

    In windmolens zitten zeer zware neodymium magneten en die komen uit China, en daar speelt zich momenteel een ecologische ramp af om die magneten te verkrijgen.
    Is dit nu groenlinks om de wereld te verzieken om hier in Nederland zgn milieu bewust te zijn.
    Wie gelooft nog in GroenLinks met dit soort feiten.

  3. tom

    https://petities.nl/petitie/stop-verbreding-a27

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).