ChristenUnie-raadslid Maarten van Ooijen: “Mijn geloof is mijn kompas” | De Utrechtse Internet Courant ChristenUnie-raadslid Maarten van Ooijen: “Mijn geloof is mijn kompas” | De Utrechtse Internet Courant

ChristenUnie-raadslid Maarten van Ooijen: “Mijn geloof is mijn kompas”

ChristenUnie-raadslid Maarten van Ooijen: “Mijn geloof is mijn kompas”

De afgelopen weken ging DUIC in gesprek met zes jonge politici die in maart in de Utrechtse gemeenteraad zijn gekozen. Vandaag deel 6, slot: Maarten van Ooijen. “Ik vind het belangrijk dat je je eigen mening kunt relativeren.”

Naam: Maarten van Ooijen Leeftijd: 24 jaar Opgegroeid: Kesteren Studie: Sociologie (bachelor), Bestuurskunde (master) Partij: ChristenUnie Politieke voorbeeld: Egbert Schuurman

“Ik bid voor het eten, ook als ik bij vrienden ben die niet christelijk zijn. Ze vragen weleens wat het geloof voor mij betekent. De essentie is dit: ik geloof dat Jezus Christus de zoon van God is en daarmee mens werd. Ik geloof dat God alle mensen heeft gemaakt, dat hij bij ieder individueel leven betrokken, vanaf het begin tot het einde. In die zin zit in ieder mens iets goddelijks. Ik haal zeker kracht uit mijn geloof. Mijn geloof is mijn kompas. En hoe meer ik ‘m als kompas gebruik, hoe meer ik merk dat ik bij de juiste plekken uitkom.”

Bible Belt

“Ik kom uit Kesteren, een dorpje op de Bible Belt. Het ligt in de Betuwe, ten Zuidwesten van Wageningen. Ik ben christelijk opgevoed en zat in Veenendaal op de middelbare school. De leerlingen daar waren afkomstig uit het hele spectrum van de protestantse kerk. Ik behoor tot de stroming die ik eens heb omschreven als ‘prettig gereformeerd’. Dat is natuurlijk geen officiële kerkstroming, maar zo noem ik het maar.  Als bijbaantje werkte ik in een wegrestaurant in Opheusden. Hoe ik het vond in Kesteren? Ach, ik heb daar een prima jeugd gehad. Maar nu zou ik er niet meer willen wonen. Het is mij iets te klein.”

‘Ergens ben ik toch nog steeds

dat kleine jongetje uit Kesteren’

De Dom

“Sinds 2010 woon ik in Utrecht. Echt een geweldige stad. Ik zal niet snel zeggen ‘Ik ga nooit meer weg’, maar ik heb wel die neiging. De sfeer in Utrecht vind ik prachtig. Het is hier bruisend en mooi, echt héél mooi. Het cultuur historisch erfgoed. De Dom bijvoorbeeld. Schitterend. Dat realiseren we ons niet altijd. Utrecht is daarbij een echte stad, maar de wijkjes, dat zijn net kleine dorpjes. Dat vind ik heel leuk eigenlijk. Ergens ben ik toch nog steeds dat kleine jongetje uit Kesteren.”

Maatschappijleer XL

“Mijn ouders zijn redelijke trouwe SGP-stemmers, maar over politiek hadden wij het zelden. Ik was er ook niet geïnteresseerd in. Na mijn eerste studiejaar Sociologie, dat mij redelijk makkelijk was afgegaan, dacht ik: hoe kan ik mijn studie in de praktijk brengen? Eigenlijk is Sociologie een soort maatschappijleer XL. Allemaal leuk en aardig, maar ik wilde met mijn poten in de modder staan. Niet alleen praten over de maatschappij, maar er ook mee bezig zijn. Ik heb bij Perspectief gesolliciteerd als lokale campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.”

Respect

“De ChristenUnie bedrijft politiek met precies dezelfde overtuiging als ik. Ik heb dus nooit overwogen om actief te worden voor een andere politieke partij. Nee, ook niet voor de SGP. Daar hoor ik niet thuis. Natuurlijk is de ChristenUnie een christelijke politieke partij, en daar staan we ook voor. Onze partij heeft wel een open mind. We zijn bereid om met iedereen in gesprek te gaan. Ik vind het daarnaast belangrijk dat je met een bepaalde relativering naar jezelf en je eigen mening kunt kijken. Niet zo van: ik heb de waarheid en wat jij zegt klopt niet. Maar ook luisteren naar wat iemand anders te zeggen heeft en respect hebben voor zijn of haar overtuiging. Oók als die niet de jouwe is.”

 ‘God is er ook voor de mensen die

niet in Hem geloven, absoluut’

Engelengezang

“Hoe mijn toekomst eruit ziet? Ik weet het écht niet. Het leven is vast te plannen, maar niet mijn leven. Veel van de plannen die ik heb gemaakt – ik wilde bijvoorbeeld een jaar naar Amerika – zijn uiteindelijk niet doorgegaan. Ik denk dat God daar een rol in heeft gespeeld. Hij bemoeit zich met ieders leven. Op die manier is Hij aanwezig in ons leven. Niet als iemand die boven op een wolk zit, met een scepter zwaait en naar engelengezang luistert, maar als iemand die er wil zijn voor de mensheid. Ja, ook voor de mensen die niet in Hem geloven. Absoluut.”

Trouwen

“In september ga ik samenwonen met mijn vriendin. Over twee weken gaan we namelijk trouwen. Vorig jaar ben ik op mijn knieën gegaan, op het strand in Scheveningen. Ik ken haar van C.S.F.R, een Christelijke studentenvereniging. Ze was mijn mentor tijdens de introductieweek. Het was meteen raak. Is die studentenvereniging toch nog ergens goed voor geweest, haha. De bruiloft is over twee weken in het gemeentehuis. ’s Middags maken we een rondvaart door de grachten en daarna gaan we naar Doorn, waar de feestlocatie is. Ik heb er ongelofelijk veel zin in. Trouwen is iets fantastisch. Dat je tegen elkaar zegt: ik vind je leuk en blijf bij jou, in rijkdom en armoede, in goede en slechte tijden. Ik vind die belofte heel waardevol.”

Lees hier het interview met Eva van Esch (Partij voor de Dieren). Dit was de laatste aflevering van een zomerserie met Utrechtse gemeenteraadsleden.

Tekst & foto: Quirinus Martijn

6 Reacties

Reageren
  1. Spaghetti monster

    God bestaat niet

  2. Luukupuuk

    @ Spaghetti monster:ben ik met je eens. Harry Potter ook niet en die heeft miljoenen fans, alleen zijn die niet zo eng als gelovigen.

  3. Leo Mesman

    Volgens mij bestaan “Spaghetti monster” en “Luukupuuk” ook niet. En toch ventileren ze hun mening op deze website.

  4. Geenstijl@Utrecht

    Ik vind het bewonderingswaardig dat deze jongeman zich geeft voor het geloof en zich inzet voor iedereen.
    Heb niet echt veel met geloof, geloof ik.

  5. mario

    Als je uit Kesteren komt, in Veenendaal op school zat en in Opheusden een baantje had dan kán je werkelijk niet anders doen dan ik (een) god geloven.. anders heb je daar geen leven. Dat is daar géén vrije keus en zeker niet een bewuste.

  6. Eric

    Mooi artikel.
    Respect voor anderen ook als die anders denken. Wordt zeldzamer

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).