Cor Jansen, Universiteit Utrecht: “De Tour is een opstap voor een schaalsprong van de stad.” | De Utrechtse Internet Courant Cor Jansen, Universiteit Utrecht: “De Tour is een opstap voor een schaalsprong van de stad.” | De Utrechtse Internet Courant

Cor Jansen, Universiteit Utrecht: “De Tour is een opstap voor een schaalsprong van de stad.”

Cor Jansen, Universiteit Utrecht: “De Tour is een opstap voor een schaalsprong van de stad.”

In aanloop naar de Tour de France bezoekt DUIC verschillende Utrechtse organisaties die hun naam hebben verbonden aan het evenement. Vandaag is het de beurt aan de Universiteit Utrecht. We spreken met Cor Jansen, directeur Communicatie & Marketing; tevens fervent sportliefhebber.

 

Wat is je eerste herinnering aan de Tour de France?

“Dat is het spellen van de namen van wielerploegen. Namen als Goudsmit-Hof, Caballero, TI-Raleigh, Gan-Mercier en BIC spraken tot mijn verbeelding. De achtergrond van die ploegen leerde ik pas later kennen. Caballero was bijvoorbeeld een sigarettenmerk. De reden dat ik die namen wilde spellen, ligt bij mijn fascinatie voor lijstjes. Ik hield van alles bij.

De wielersport heeft me daarin altijd extra geboeid. Van de tweehonderd mensen aan de start, kan er maar één winnen. Hoe kunnen die honderdnegenennegentig anderen dan tevreden zijn? Daarnaast is het een zeer oude prestatiesport waarin constant grenzen worden verlegd en innovatief moet worden gedacht en gehandeld . Wat dat betreft zie ik een sterke parallel met mijn werk hier op de Universiteit Utrecht. Veel historie en jaarlijks nieuwe mensen en ontwikkelingen waarbij competitief gewerkt wordt aan de grenzen van het weten.”

Waarom is de Tour belangrijk voor Utrecht?

“Ik geloof dat het een opstap is voor een schaalsprong van de stad. Ik denk dat we na afloop kunnen spreken van een pre- en een post-Tourtijdperk. Daarmee bedoel ik de invloed op bijvoorbeeld de bezoekersaantallen in de stad. Bij de Giro d’Italia in 2010 merkte ik al dat er enorm veel mensen enthousiast waren. Dat draagvlak is er nog steeds en het is zelfs groter geworden dan toen.”

Welke rol speelt je organisatie bij het evenement?

“In april 2013 heb ik op verzoek van de gemeente de ASO-directie (organisator van de Tour) rondgeleid langs de gebouwen van de Universiteit. Dat gaf hen de realisatie dat Utrecht een fietsstad is. De aanwezigheid van ruim zeventigduizend studenten in de stad, is daarbij, volgens mij, flink van belang geweest. Die studeren natuurlijk niet allemaal aan de Universiteit Utrecht, he. De andere onderwijsinstellingen, zoals de HU en HKU, zijn daar evengoed belangrijk in. De UU is tevens een organisatie met een drive om vooruit te gaan. Zelf, alsook in samenwerkingsverbanden.

De Universiteit is ambitieus; we willen de beste van Nederland zijn, bij de beste tien van Europa zitten en bij de top vijftig van de wereld. Utrecht is verder de meest competitieve regio ter wereld. Dat komt niet puur op het conto van de Universiteit, maar we spelen er wel een belangrijke rol in. Onder andere als kenniscentrum. Dat, en persoonlijk enthousiasme, heeft een stevige steen bijgedragen aan het feit dat de Tour volgend jaar start in Utrecht.“

Hoe leeft het bij de werknemers hier?

“Het leeft zeer sterk. Er is veel animo om aan te sluiten bij het bedrijfsteam van de UU. Binnenkort gaan we met een flinke delegatie meedoen aan de Giro Classico en de Ronde van Midden Nederland.”

En bij de studenten?

“Ook! Vanuit de Studentensportverenigingen komen er geregeld aanvragen op welke manier zij het evenementen kunnen ondersteunen. Een jongen van de Domrenner (de studentenwielerclub) liet me zelfs zien dat hij het parcours van de tijdrit al heeft gereden. ’s Nachts, lekker rustig.”

Voorspelling?

“Dan kom je weer bij de ‘Usual Suspects’. Froome en Wiggins hebben de afgelopen jaren net zo naar de Tour toegeleefd als Armstrong dat deed. Puur focussen op één wedstrijd. Ik gun het daarom, van de topfavorieten, aan Contador. Hij rijdt veel andere koersen, net zoals de mannen vroeger bijna alles reden. Qua Nederlanders, zou ik het leuk vinden als Wilco Kelderman goed rijdt. Niki Terpstra moet voor dagsucces gaan en laat Johnny Hoogerland maar eens een etappe pakken. Die jongen heeft genoeg pech gehad.”

5 Reacties

Reageren
  1. Utrechtse vogel

    “een schaalsprong van de stad”

    Wat een idioot.

  2. Toine Goossens

    De UU heeft nog een heel lange weg te gaan om haar ambities om tot die verschillende toplijstjes door te dringen waar te maken.

    Die ambities gaan zeer zeker niet in vervulling door een eenmalige prestatie, zoals een Nobelprijs voor Gerard ‘t Hooft.

    De tourstart is in het geheel ‘opstap voor een schaalsprong van de stad’. Dat is marketingprietpraat.

    Utrecht maakt geen schaalsprongen door eenmalige evenementen. Een tourstart is een beloning voor jarenlang voor jarenlang gecoördineerd beleid en het samenspel tussen openbaar bestuur, inwoners, zelfstandige professionals, ondernemers en de publieke sector.

    Een tourstart kan de kroon zetten op het imago van ‘fietsstad Utrecht’; aantrekkelijk, snel groeiend, en vooral kleinschalig bereikbaar. De ideale omgeving voor nieuwe bedrijvigheid in de dienstverlenende sector.

    Wonen én werken in een aantrekkelijke omgeving.

  3. Utrecht Tourisme.

    De tour is een evenement van wereld formaat zoals Utrecht nog niet eerder in sportieve zin heeft gehad.
    Dus is zekere zin inderdaad een mooie” schaal sprong” Maar hoe het event wordt verslagen internationaal, en hoe het ” embedded” is een een consequent international city promotie beleid is natuurlijk wel relevant. Dus laten we het niet bij een internationaal event, maar steeds nieuwe events na ons toe trekken zodat Utrecht de internationale toeristisch positie krijgt die het volgens de wereldberoemde “Travel Survival Guide” verdient !

  4. Toine Goossens

    http://localhost/duic/nieuws/66166/kevin-mayne-van-europese-fietsersbond-over-utrecht-een-oceaan-van-fietsen/?utm_source=DUIC&utm_campaign=308de718c4-DUIC+Nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_term=0_ea6618a461-308de718c4-335264129

    Utrecht Tourisme (hebt u geen naam?) uw post is al achterhaald, klik op de bovenstaande link en u krijgt:

    Kevin Mayne van Europese fietsersbond over Utrecht: “Een oceaan van fietsen”

    Veel van deze rimpelingen zijn belangrijker voor het imago van Utrecht, dan welk grootschalige manifestatie dan ook. Ik breng u de Vrede van Utrecht in herinnering.

    Dat was voor Utrecht een evenement van wereld formaat. Doet u daar in de Utrecht promotie nog iets mee?

  5. Ludo Werner

    Ik ben het eens met Toine en vraag met het volgende af.
    Dat de Tour leeft is duidelijk, maar vooral bij het incrowd clubje van mensen, dat de Tour zelf ook naar Utrecht haalde. Voor de rest van de wereld is het gewoon nog 2014 dus komt eerst Yorkshire nog.

    Er zijn al talloze bijeenkomsten geweest voor diezelfde hotemetoten borrelclub, die bijna zonder uitzondering bestaat uit mensen die op de loonlijst staan bij de (semi-)overheid. Ik begrijp dat het spannend en booming is, maar kunnen we gewoon weer aan het werk mensen?

    Kan Jansen aangeven hoeveel uren hij onder werktijd besteedt aan de Tour? Of is het allemaal vrijwilligerswerk en neemt hij vrije dagen op voor dit regelwerk. Want het mag duidelijk zijn dat de universiteit met welgeteld 150 meter parcours in de Uithof geen enkele rol van betekenis heeft gespeeld in de lobby.
    Ik denk dat sponsoring van sportevenementen ook geen rol is voor de universiteit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).