Het weekend van kunstfluiter Henry Glissenaar: “Fluiten is de rode draad in mijn leven” | De Utrechtse Internet Courant Het weekend van kunstfluiter Henry Glissenaar: “Fluiten is de rode draad in mijn leven” | De Utrechtse Internet Courant

Het weekend van kunstfluiter Henry Glissenaar: “Fluiten is de rode draad in mijn leven”

Het weekend van kunstfluiter Henry Glissenaar: “Fluiten is de rode draad in mijn leven”
De eerste keer dat kunstfluiter Henry Glissenaar (52) een liedje floot, is alweer veertig jaar geleden. Dat was tijdens het afscheid van zijn lagere school. Hij is er nooit meer mee opgehouden. “Fluiten is de rode draad in mijn leven.”

De eerste keer dat kunstfluiter Henry Glissenaar (52) een liedje floot, is alweer veertig jaar geleden. Dat was tijdens het afscheid van zijn lagere school. Hij is er nooit meer mee opgehouden. “Fluiten is de rode draad in mijn leven.”

Wat is dat precies: kunstfluiten?

Henry Glissenaar: “Sommige kunstfluiters gebruiken alleen hun mond, ik doe het op mijn vingers. Ik fluit van alles en nog wat: Sinterklaasliedjes, kerstliedjes, filmmuziek. Ennio Morricone bijvoorbeeld, Once Upon A Time In The West. Mijn voorkeur gaat uit naar volksliederen, maar eigenlijk fluit ik alles wat mensen leuk vinden.”

Wat vindt u zo leuk aan fluiten?

“Het leuke aan kunstfluiten is dat je geen instrument nodig hebt, alleen je eigen vingers. Ik gebruik ook vreemde voorwerpen. Van een banaan of de muts van een tuinkabouter, tot achterkant van een steel van een hortensia of een patatje. Je kunt het zo gek niet bedenken. Hoe vaak ik oefen? Eigenlijk nooit. Behalve als ik een belangrijk optreden heb.”

In 2007 was u te gast bij Jochem van Gelder in het televisieprogramma Bijna Beroemd. Wilde u beroemd worden?

“Uh, nou ja, dat zou leuk zijn. Maar wat is beroemd zijn eigenlijk? Ik ben al vaak op de televisie en op de radio geweest: Giel Beelen, Hollands Got Talent. In 1997 was ik te gast in de André van Duin-show. Toen floot ik het nummer  Mien Waar Is M’n Feestneus, zo op de neus van André van Duin.”

Men weet u wel te vinden.

“Zeker. Sinds kort heb ik ook een eigen website. Als mensen geïnteresseerd zijn, kunnen ze mij altijd benaderen. Het kan mij niet gek genoeg zijn. Voor ieder feestje weet ik wel een leuk nummer te fluiten.”

Dan nog even de vraag die bij deze rubriek hoort: wat zijn uw favoriete plekjes van Utrecht?

“Het Julianapark vind ik heel mooi. En daar bij de Maliebaan, hoe heet dat ook alweer? Dat park met dat podium, daar treed ik weleens op. Is dat Park Lepelenburg? Oh, dat zou goed kunnen ja. Ik heb een vergunning als straatmuzikant en ga ook weleens fluiten bij de Stadshuisbrug. Begin dit jaar floot ik daar nog voor de burgemeester.”

Zondag bent u één van de acts tijdens de open dag van FC Utrecht.

“Dat klopt. Om 12 uur word ik verwacht bij de Junior Tigers. Ik ben daar tot 4 uur, maar ik ga natuurlijk niet de hele tijd fluiten. Anders houd ik geen kaken meer over. Ik wandel gewoon tussen de mensen door en zie wel wat er gebeurt. Een droom van mij is om ooit het Wilhelmus te fluiten tijdens een interland van het Nederlands Elftal. Of in de rust bij een wedstrijd van FC Utrecht. Dan zou ik kiezen voor Als Ik Boven Op De Dom Sta.”

Glissenaar wil graag nog iets zeggen. “Fluiten is de rode draad in mijn leven. Ik ben opgegroeid in Vleuten, dat lijkt op ‘fluiten’. Als voetbalscheidsrechter fluit ik ook regelmatig. Ik heb een gehoorapparaat, voor mijn rechteroor. Soms zit die ook te fluiten. Daarbij houd ik op z’n tijd van een lekker biertje in het café. Nou ja, je raad het al. Dan bestel ik dus graag…een fluitje.”

In 1997 trad Henry Glissenaar op in de André van Duin-show. Hieronder een filmpje van die uitzending.

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).