Lunetten gaat aan het Nieuwe Inzamelen | De Utrechtse Internet Courant Lunetten gaat aan het Nieuwe Inzamelen | De Utrechtse Internet Courant

Lunetten gaat aan het Nieuwe Inzamelen

Lunetten gaat aan het Nieuwe Inzamelen

In de Utrechtse wijk Lunetten wordt binnenkort een nieuwe manier van afval inzamelen ingevoerd. Vanaf medio september dit jaar gaat de gemeente Utrecht in de wijk gefaseerd het ‘Nieuwe Inzamelen’ invoeren. Het ‘Nieuwe Inzamelen’ is er op gericht om bewoners te helpen zoveel mogelijk afval apart in te leveren. Bewoners krijgen een extra afvalcontainer en de gemeente komt afvalstoffen gescheiden aan huis ophalen. Niet iedereen blijkt daarover onverdeeld enthousiast. 

Bewoners van Lunetten behoren tot de beste afvalscheiders van Utrecht. Dit is gemeten aan de hand van de hoeveelheid restafval die elk huishouden in Lunetten per jaar produceert: dat is aanzienlijk minder dan in de rest van Utrecht. Lunetten is dus milieubewust bezig met afval en dat wil de gemeente Utrecht nog beter faciliteren en ondersteunen. Door de nieuwe manier van inzamelen wordt er volgens de gemeente meer afval gescheiden waardoor meer afvalstoffen hergebruikt kunnen worden en minder afval verbrand hoeft te worden. Op een aparte webpagina op Utrecht.nl worden de voordelen voor wijkbewoners vermeldt. Die kunnen 24/7 gebruik van maken van de ondergrondse container voor restafval in de directe omgeving van hun woning. Doordat er geen huisvuilzakken meer op straat worden aangeboden op de inzameldag blijft de wijk schoner. Klinkt goed, maar het verhaal heeft blijkbaar ook een keerzijde. Dat blijkt uit de weblog van SP’er Paulus Jansen op de website van zijn partij. Om te beginnen is er die extra container, voor veel wijkbewoners niet eenvoudig onder handbereik en uit het zicht op te bergen. Ook rond het 24/7 aanbieden van restafval in containers in de buurt voorziet Jansen problemen als die vol blijken te zitten. En omdat dat restafval in vuilniszakken moet worden aangeboden verwacht de Sp’er tevens, dat veel bewoners daarvoor dan toch ook graag een aparte bak willen om daarmee te voorkomen, dat zij die vuilniszakken niet open en bloot buiten moeten neerzetten waar vogels, katten en/of ratten ermee aan de haal kunnen. Volgens Jansen wordt het ‘Nieuwe Inzamelen’ gebracht als uitkomst voor bewoners, maar biedt het slechts voordelen voor de gemeente.

De Gemeente Utrecht haalt per jaar 135.000 ton huisvuil en gft-afval op. Daarnaast haalt de gemeente 1 of 2 keer in de week het restafval in de wijken op. Restafval is huisvuil dat overblijft nadat inwoners hun afval voor recycling apart hebben gehouden. Door zo veel mogelijk afval gescheiden in te zamelen, dragen bewoners en gemeente bij aan een beter milieu en lagere kosten. In Utrecht wordt gft, glas, papier, plastic en textiel apart ingezameld en zijn inwoners bovendien verplicht hun klein gevaarlijk afval en grofvuil apart te houden. Waar zij hun restafval in doen verschilt per wijk. In een aantal wijken gebeurt dat een kliko (minicontainer), in andere wijken nog in huisvuilzakken. In Leidsche Rijn (en in delen van de stad) kunnen bewoners hun restafval al kwijt in ondergrondse containers.

1 Reactie

Reageren
  1. joeins

    Maak je ve5rhaal gebaseerd op Lunetten tot een overtuigende coverstory met een nieuw metrum aan verschijningen zodat erover kan worden gesproken en dat het niet alleen in de romp van het vieze magazine van de Utrechtse daklozen hoeft te verschijnen..overigens leuke taak voor dce SZp: in hoeverre lopen de4 verkopers van no 13e vrijdag in de pas met regels voor fatsoenlijk verkopen en wat moeten die regels dan inhouden..laat de sp maar eens zinvol actief worden op streaatniveau en over de verkopers van de straatkrant praten en wat voor ze gaan betekenen om zo wat mee positieve publiciteit te geven aan deze vorm van drankhandel..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).