Bewoners Overvecht Noord tegen dijk langs de wijk | De Utrechtse Internet Courant Bewoners Overvecht Noord tegen dijk langs de wijk | De Utrechtse Internet Courant

Bewoners Overvecht Noord tegen dijk langs de wijk

Bewoners Overvecht Noord tegen dijk langs de wijk

Met de oprichting van DROOM (De Randweg Overvecht op Maat) is de werkgroep Verkeer van het Bewonersplatform Overvecht in de weer gekomen tegen plannen van de gemeente Utrecht om de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) mogelijk verhoogd aan te leggen op een dijk. In de kersverse nieuwe editie van ’Dreefnieuws’, hét weekblad voor Overvecht, worden bewoners opgeroepen mee te denken over alternatieven.  

De NRU loopt langs Overvecht Noord en bestaat uit de Karl Marxdreef, de Albert Schweitzerdreef en de Einhtovendreef. De weg moet worden opgewaardeerd tot een volwaardig onderdeel van de Ring Utrecht als onderdeel van plannen om de doorstroming van het autoverkeer aan die kant van de stad te vergroten. In een aantal stappen worden alle mogelijke varianten voor de aanpassing van het wegtracé door de gemeente Utrecht teruggebracht tot maximaal drie voorkeursvarianten, waarover najaar 2012 besluitvorming plaatsvindt. Volgens afspraken wordt daarbij zowel naar de bereikbaarheid als naar de omgevingskwaliteit gekeken. De gemeente wil dat de stad bereikbaar is. Bewoners van Overvecht daarentegen willen dat het Noorderpark beter bereikbaar is. De NRU is een barrière. Bewoners moeten een drukke autoweg oversteken om het park te bereiken. Het verkeer zorgt voor geluidsoverlast en slechte lucht. Ongelijkvloerse kruisingen moeten gaan zorgen voor een betere doorstroming en daardoor moet de lucht beter worden.

Een aantal bewoners is afgelopen jaar gevraagd om hun mening te geven over ontwerpen voor de NRU, die werden gepresenteerd in zogenaamde inpassingateliers. In het laatste atelier eind september presenteerde de gemeente een dijk van meer dan acht meter hoog als een mogelijke oplossing. De andere oplossing, die binnen het budget past, is dat maar één van de kruisingen Gandhiplein, Henri Dunantplein of Robert Kochplein wordt verdiept. Voor sommige bewoners is dat een verbetering, maar voor anderen juist niet. En een oplossing voor veilige oversteken op de pleinen is er nog niet. De werkgroep Verkeer van het Bewonersplatform Overvecht heeft daarom DROOM (De Randweg Overvecht Op Maat) opgericht om met bewoners van Overvecht op de NRU-plannen te reageren. Na elk inpassingatelier heeft DROOM bijeenkomsten met bewoners georganiseerd om de mening te peilen.

In de laatste bijeenkomst hebben de bewoners de door de gemeente gepresenteerde voorstellen afgewezen. Zij willen geen metershoge dijk langs de wijk en ook niet dat maar één kruising verdiept is, omdat het over het geheel geen verbetering zal zijn. Bewoners willen dat de NRU niet wordt verhoogd, maar juist wordt verdiept. En als dat niet ineens kan, dan maar planmatig over een langere periode. De werkgroep verkeer roept daarom bewoners op om te voorkomen dat de NRU-DROOM geen nachtmerrie wordt en vraagt hen hun mening te laten horen op de bijeenkomst die de gemeente later dit jaar organiseert voor alle bewoners van Overvecht. Wie zich vooraf wil informeren over de plannen kan terecht op droomutrecht.nl of op de site van de gemeente over de NRU utrecht.nl/nru.

2 Reacties

Reageren
  1. HH

    Idee (is misschien al bekeken): Als de NRU wordt gerealiseerd, levert dat mogelijk een vermindering van het verkeersaanbod op de A27 op, zodat deze niet hoeft te worden verbreed naar 2 x 7 rijstroken en kan het budget voor de verdiepte aanleg van de NRU worden gebruikt.

  2. Michiel

    Of het zorgt juist voor een aanzuigende werking omdat er nu een beter alternatief komt voor de automobilist om Utrecht langs de oost- en noordkant te ronden richting Amsterdam. Volgens mij is dat ook een deel van de reden achter het opwaarderen van deze weg. Ik hoop echter wel dat er in de berekeningen rekening wordt gehouden met de waarschijnlijke aanzuigende werking…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).