Bevolkingsgroei Utrecht vraagt om meer woningen | De Utrechtse Internet Courant Bevolkingsgroei Utrecht vraagt om meer woningen | De Utrechtse Internet Courant

Bevolkingsgroei Utrecht vraagt om meer woningen

Bevolkingsgroei Utrecht vraagt om meer woningen
De bevolking in Utrecht zal de komende vijftien jaar sterk groeien. Meer huishoudens betekent extra woningen. Dit blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De bevolking in Utrecht zal de komende vijftien jaar sterk groeien. Meer huishoudens betekent extra woningen. Dit blijkt uit de Regionale bevolkings- en huishoudensprognose 2016 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Utrecht heeft momenteel rond de 170.000 huishoudens. Uit het Regionale bevolkings- en huishoudensprognose blijkt dat de huishoudens zullen groeien met 17,7 procent in 2030. We komen dan uit op ongeveer 200.090 huishoudens. Volgens de prognose gaan we steeds vaker alleen wonen, waardoor er nog meer huizen nodig zijn.

In de drie andere grote steden, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zal deze groei ook plaatsvinden. De verwachte groei van de Nederlandse bevolking zal met bijna 950.000 tussen 2015 en 2030 zijn. De vier grote steden samen zijn verantwoordelijk voor een derde van de Nederlandse bevolkingsgroei.

15 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Hoe meer inwoners, hoe meer verkeersoverlast van auto’s èn fietsers, hoe meer luchtvervuiling, hoe meer smog, hoe meer criminaliteit, hoe meer autobranden……., hoe meer……… Steeds vaker droom ik van een Utrecht uit de 70-er en 80-er jaren uit de vorige eeuw toen Utrecht nog een leefbare gemeente was met 225.000 inwoners, zonder die vreselijke UCP-bouwput in onze binnenstad wat nu al 20 jaar voort sleept. Die goeie ouwe tijd komt helaas nooit meer terug voor een geboren en getogen Utrechter.

  2. Utrechter

    De bevolking groeit tot 2030 niet met 13,6% maar met 21,4%. Het percentage wat jullie hebben gepakt dat is het aantal % 65-plussers. Hebben jullie de genoemde aantallen zelf berekend met het verkeerde percentage? [graag deze bijdrage laten staan].

  3. TienteU

    Zucht…..Wim, ik weet helemaal wat je bedoelt !

  4. K.Bos

    Aan die uitbreidingsgekte moet een eind komen. Landelijk en stedelijk.
    Daar moeten wij burgers onze eisen aan gaan stellen.
    De besturen hebben de mond vol over leefbaarheid en verpesten de maatschappij tot diep in haar voegen.
    Het gaat lijken op een misdadige planvoering.

  5. Frank

    Ik ben 68 en woon al 50 jaar in Utrecht. Ik vind het juist fascinerend om te zien hoe ons slaperig provinciestadje aan het transformeren is tot een grote levendige metropool. Wat mij betreft mag het nog wel een tandje spannender. Meer hoogbouwappartementen, meer woongebieden aan het merwedekanaal aan insteekhavens, hoogwaardig OV (tram), betere musea en andere publiekstrekkers

  6. herman

    Prachtige kansen voor de stad!
    Meer inwoners betekent ook meer bestedingen in winkels, uitgaansgelegenheden e.d. hogere belastinginkomsten, meer OV reizigers, meer sporters en dergelijke. Allemaal items die ervoor zorgen dat het beter wordt.

    Daarnaast unieke kansen om op mooie plekken woningen te bouwen, er is nog genoeg ruimte in de stad die veel beter benut kan worden.

  7. Kees de Krimper

    @ k.Bos

    Zo is het. Voortplantingsverbod zodat de bevolking krimpt en we kunnen slopen ipv bouwen. Zoiets bedoel je?

  8. Wim Vreeswijk

    Voortplanting is m.i. eenvoudig te ontmoedigen als Den Haag de vele kinderbijslagen afschaft. Voor vergrijzing hoeven we niet bang te zijn want automatisering gaat steeds meer werk overnemen.

  9. Joop

    Beste Frank

    Ik ben het met je eens.
    Mijn vrouw en ik zelf hebben nu een groot huis in hoograven.(we zijn 64Jaar jong)
    en willen graag door stromen naar een leuk en net appartement.
    in Utrecht nou dat lukt bijna niet,
    Ja Kanaleneiland of overvecht.
    moeten we dan nood gedwongen naar Nieuwegein voor iets leuks
    te krijgen Huur of Koop.?
    Nu kan het voor ons nog.
    Hoor graag iemand voor een goede tip.

  10. cas

    Het is wel jammer dat de huidige infrastructuur zo wordt ingericht dat groei voor zeer veel logistieke problemen zal gaan leiden.

  11. Maarten Rooijmans

    Het is te hopen dat Utrecht een antwoord heeft op de groeiende bevolking door mobiliteitsvraagstukken slim aan te pakken, want dat heeft het meeste met leefbaarheid te maken. Ik vermoed dat Utrecht op de goede weg is door het gemotoriseerd, en vooral het autoverkeer een halt toe te roepen. Minder auto’s betekent meer ruimte en meer kwaliteit en zo kunnen we makkelijk doorgroeien naar 400.000. Maar hoe radicaal we dit dan moeten doen, hoe je mensen kunt bewegen alternatief vervoer te nemen, en in welk tempo, is lastig te bepalen. Dat lijkt een lange weg. Toch is Utrecht goed bezig en staat de stad open voor innovatie. Dat geeft vertrouwen!
    Natuurlijk speelt gebrek aan woonruimte ook mee, dat is misschien nog lastiger op te lossen

  12. willow

    Er wordt niet gekozen voor leefbaarheid omdat het geen geld en prestige oplevert op de korte termijn voor bedrijven en politici. Ik had liever zoiets gelezen…

    Beperkte ruimte voor bouw betekend beperkte bevolksingsgroei Utrecht

    Omdat de meerderheid van de bewoners van Utrecht wil meer groen en schonere lucht, is de keuze voor leefbaarheid over groei door de gemeente …

  13. Barend

    @ Maarten Rooijmans

    Ook Gij, Brutus. Geinfecteerd door het utopische groenlinkse wensdenken. Meer bewoners. Autoverkeer halt toeroepen. En dit dan slim noemen als het om mobiliteit en bereikbaarheid gaat. Tsja…

  14. Paul

    Mooie kansen voor de onze stad, om juist de stedelijke kwaliteiten te verhogen. Amsterdam is een heel goed voorbeeld hoe door Appartementen bou aan het ij die gebied zoveel meerwaarde heeft gekregen dan voorheen. In Utrecht zou hoogbouw apartementen aan Amsterdam rijn kanaal ( Leidse Rijn zijde) een hele boeiende ” waterboulevard” kunnen ontstaan. Of bij Cartesius haven, prachtig alje je daar kan wonen ipv de huidige situatie.
    Voor mobiliteit kan Utrecht niet om een zeer goed metropole rail net heen, dat is evident.

  15. Bernhard

    @willow, Beste is even te kijken naar de Heathy Urban Living plannen voor Centrum West. Dat een voorbeeld voor andere steden dient te zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).