Onderzoekers van onder andere de Universiteit Utrecht hebben 5,7 miljoen euro gekregen om verschillende soorten sla te onderzoeken. Met het project Lettuceknow willen ze sla weerbaarder maken tegen ziekteverwekkers en klimaateffecten.
Over veel andere gewassen, zoals maïs en tomaat, is al veel bekend. “Voor sla geldt dat veel minder, terwijl dat toch één van de grotere groentegewassen is”, vertelt Guido van den Ackerveken, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en projectleider van het onderzoek.
Daarom gaan de onderzoekers uit Utrecht, Wageningen en Leiden zich in eerste instantie richten op de genenpakketjes van verschillende slasoorten. “Dit gaat veel belangrijke informatie opleveren over hoe sla groeit en hoe de weerbaarheid gereguleerd wordt”, aldus Van den Ackerveken.
Supersla
Daarna wordt die informatie gebruikt voor de veredeling. De onderzoekers gaan dan kijken hoe ze de beste eigenschappen van de verschillende slasoorten kunnen toepassen in een soort superslasoorten. Deze slasoorten moeten dan onder andere goed kunnen groeien in droge en warme omstandigheden.
Uiteindelijk is de kennis die de onderzoekers opdoen niet alleen toe te passen op sla, maar ook op andere planten, zoals witlof en zonnebloemen.
1 Reactie
Reagerengenetische manipulatie waarvan ze niet weten wat het op lange termijn betekend voor de consument.