Belgisch Biercafé Olivier is van iedereen | De Utrechtse Internet Courant Belgisch Biercafé Olivier is van iedereen | De Utrechtse Internet Courant

Belgisch Biercafé Olivier is van iedereen

Belgisch Biercafé Olivier is van iedereen
Foto: Robert Oostenbroek
Tekst: Monique Smitsloo

Tekst: Monique Smitsloo

De kerk waar Utrechters samenkomen

Er zijn maar weinig Utrechters die er nog nooit zijn geweest.. Belgisch Biercafé Olivier. De schuilkerk aan Achter Clarenburg is van iedereen. Van mannen in pakken die onderweg naar huis nog snel een ‘pintje pakken’ voordat ze op de trein springen. Van winkelende toeristen die een Luikse wafel komen eten. Maar ook van de thuiswerkende vrouw die elke dag in haar lunchtijd even de beroemde kat Guusje komt aaien om rustig te worden (true story). UITleven spreekt bedrijfsleider Mick Regtop. 

Documentaire-waardig

Pik een willekeurig moment uit in de week om bij Olivier langs te gaan. En het café is ondanks zijn torenhoge gestalte weer gezellig knus. Wonder boven wonder is er toch altijd een plekje te vinden. Aan die ellenlange houten bar bijvoorbeeld. Waar elf tapkranen op hoge snelheid worden bediend door medewerkers die zelfs tijdens een veelbewogen avond nog de tijd weten te vinden om fabuleuze verhalen te vertellen. Over brouwende smulpapen in illustere kloosters… Over het merkwaardige Pauwel Kwak-glas – dat ooit aan de koets werd gehangen en door zijn kostbaarheid traditiegetrouw wordt geserveerd tegen inlevering van een schoen. Wat dan ook. Het café is al net zo documentaire-waardig als zijn bieren.  

Foto: Robert Oostenbroek

Tachtig soorten glazen 

Het lukt bijna altijd. Elk biertje in zijn bijbehorende glas. Welke van de pakweg tachtig (!) brouwsels je ook bestelt. Immers, die Rochefort smaakt toch beter in de brede kelk met gouden randje dan in een exemplaar van Brugse Zot. “Dat is niet zo makkelijk”, vertelt bedrijfsleider Mick. “Soms weet je even niet waar al die glazen zijn gebleven. Ze vallen van het dienblaadje, verdwijnen op mysterieuze wijze of staan gewoon al op een andere tafel. Toch zetten we graag dat extra stapje. Het geeft natuurlijk wel de allerbeste beleving.” 

Die kapotte klok

Eén ding is zeker: mocht je een bedrijvenborrel meemaken op het hoge balkon – jawel, naast het orgel – dan wordt dat vrijwel onmogelijk een saaie bedoening. Zelfs de wanddecoraties bieden genoeg gespreksonderwerpen om een avond te vullen. Denk aan de verstopte Delirium-olifantjes of de klok bovenin de kerk die steevast op 23:55 staat – een ode aan de tijd waarin Vlaamse cafébazen tot middernacht alcohol mochten serveren en daarom geregeld een ‘kapotte’ klok lieten hangen.  

Kratten uit Schotland

Mick: “Op dit moment zijn er zoveel stromingen en interesses in bier, dat je het nooit helemaal goed doet. Maar dus ook nooit helemaal fout, dat scheelt. We gaan tegenwoordig wat losser om met het Belgische concept en serveren nu ook meer lokale, Nederlandse bieren. Het is toch wel leuk om mee te doen met die rage. We experimenteren sowieso graag. Dan tillen we weer wat kratten uit Schotland het café in en kijken we hoe de gast erop reageert. We zijn er altijd wel mee bezig om bijzondere dingen op de wisseltap of menukaart te zetten. Als het maar goed is.” 

Foto: Robert Oostenbroek

Knuffelen 

Het moet toch aanvoelen als een goocheltruc om telkens weer de favoriete drank van de gast te kunnen raden. Mick: “Dat is een sport. Doorvragen, uitproberen… Maar als het goed gaat, is dat fantastisch. Soms maak je iemand zo blij, dat de avond eindigt in knuffelen, haha. Dat hoeft niet altijd, maar stiekem streef ik er wel naar dat elke gast met een wow-gevoel het pand verlaat.” 

Die karaf kraanwater

Zelfs de karaffen met kraanwater geven Olivier een inspirerend tintje waar veel horecaondernemers nog wat van kunnen leren. Niet alleen verschijnt er al jaren vanzelfsprekend een gratis karaf water op tafel – zonder dat je wordt doorverwezen naar lucratieve mineraalflessen of een enkel glaasje. Ook dient deze het goede doel. “In een nieuwe try-out vragen we € 1 euro voor een karaf. De gast mag zelf bepalen of hij daaraan meedoet of niet. Het totaalbedrag gaat vervolgens naar de Make-A-Wish Foundation, een organisatie die kinderen met een ernstige ziekte helpt om hun dromen te verwezenlijken”, aldus Mick. 

Dat smaakt goed

Van de zomerse fruitbieren op het terras tot allerlei soorten bokbieren in de herfst (elf dit seizoen). Elk jaargetijde vraagt uiteindelijk toch weer om die typische bourgondische gezelligheid. Kunnen Mick en zijn team de drukte wel ‘handelen’? “Het is hier chaos, maar wel georganiseerde chaos. Dat vind ik nog steeds zo leuk aan de horeca. Sommige avonden denk je: ‘Sh*t, dit is best wel heftig.’ Maar dan krijg je het met z’n allen toch wel weer voor elkaar om alles op te lossen. En dan smaakt dat speciaalbiertje achteraf, toch extra goed…”

Belgisch Biercafé Olivier Utrecht

utrecht.cafe-olivier.be

“Elk biertje in het bijbehorende glas. Daar gaan we voor!” 

LEVEN!

LEVEN!

LEVEN! Is hét lifestyle magazine voor de regio Utrecht. Met mooie verhalen en reportages laten wij zien wat Utrecht allemaal te bieden heeft. Van mode, interieur en horeca tot kunst, wetenschap en onderwijs. Vanaf 2019 zullen wij steeds vaker te vinden zijn op DUIC.nl.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).