Caligula van Theater Utrecht terug in de theaters | Caligula van Theater Utrecht terug in de theaters – De Utrechtse Internet Courant

Caligula van Theater Utrecht terug in de theaters

Caligula van Theater Utrecht terug in de theaters
Theater Utrecht presenteert Caligula, de bejubelde bewerking van de toneelklassieker van Albert Camus. De voorstelling gaat 31 januari in première in Stadsschouwburg Utrecht, daarna is het tot en met 1 maart in theaters door het hele land te zien.

Theater Utrecht presenteert Caligula, de bejubelde bewerking van de toneelklassieker van Albert Camus. De voorstelling gaat 31 januari in première in Stadsschouwburg Utrecht, daarna is het tot en met 1 maart in theaters door het hele land te zien.

 “De mensen sterven en zijn niet gelukkig.” Tot dit verpletterende inzicht komt de jonge, onervaren keizer Caligula na de dood van Drusilla, zijn zus én minnares. Er ontsteekt een storm in zijn hoofd. Getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven onderwerpt Caligula zijn onderdanen aan een genadeloos en gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood. Regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht brengt zijn veelgeprezen interpretatie van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus nu naar de grote zaal van de schouwburgen. “Eigenlijk zou je een stuk als Caligula elke vijf jaar moeten spelen om te zien wat het nu betekent” aldus Thibaud Delpeut.

Delpeut maakt een fascinerende, ijzingwekkende voorstelling de Volkskrant ★★★★

De titelrol wordt opnieuw vertolkt door acteur Vincent van der Valk. Naast hem spelen Bram Gerrits, Martijn Nieuwerf (Arlecchino 2014 voor zijn rol in Caligula) en twee nieuwe acteurs: de gevierde actrice Sylvia Poorta en het jonge talent Abdulaal Hussein, die beiden voor het eerst spelen bij Theater Utrecht.

Duel tussen kunst en gezond verstand. Keelsnoerend sterk gespeeld” Theaterkrant.nl ★★★★

Caligula – het verhaal

De liefde heeft de Romeinse heerser Caligula (Vincent van der Valk) afgezworen, maar hij weigert zich neer te leggen bij de zinloosheid van het bestaan. Koortsachtig zoekt hij naar een reden om te leven in een wereld zonder betekenis. De mens is pas echt vrij met de dood voor ogen, dat weet Caligula zeker. Hij organiseert een steeds grimmiger wordend regime van willekeurige terreur. Terwijl de adel het onder leiding van zijn grootste tegenstrever Cherea (Martijn Nieuwerf) na drie jaar wel genoeg vindt en een samenzwering tegen hem op touw zet, vervreemdt Caligula zich één voor één van zijn laatste medestanders: zijn minnares Caesonia (Sylvia Poorta), de jonge dichter Scipio (Abdulaal Hussein) en zijn loyale dienaar Helicon (Bram Gerrits).

Op intrigerende wijze snijdt Caligula waarden als vrijheid, liefde, schoonheid en waarheid aan flarden De Telegraaf ★★★★

Sectie op de ziel

In de ogen van zijn onderdanen wordt hij steeds waanzinniger. Maar ís Caligula wel waanzinnig? Of is hij alleen maar angstaanjagend eerlijk? In de regie van Thibaud Delpeut draait Caligula de camera’s om en richt ze op de mensen die hem bekijken. Als een chirurg, met videocamera’s als instrumenten, verricht hij zijn ‘sectie op de ziel’.

Diepe empathie voor Delpeuts ‘krankzinnige’ Caligula Het Parool ★★★★

Caligula – Theater Utrecht

Te zien 29 t/m 31 januari, 1 en 24 februari in Stadsschouwburg Utrecht.
Landelijke tournee t/m 1 maart 2019.
Meer info & tickets via deze link

Foto’s: Roel van Berckelaer