De Inktpot: Nederlands grootste spoorwegmonument | De Utrechtse Internet Courant De Inktpot: Nederlands grootste spoorwegmonument | De Utrechtse Internet Courant

De Inktpot: Nederlands grootste spoorwegmonument

De Inktpot: Nederlands grootste spoorwegmonument
Toren Inktpot
Open Monumentendag Utrecht 2019

Open Monumentendag Utrecht 2019

Kunst, vermaak en spoorwegerfgoed

Zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. Het hoofdthema dit jaar is ‘Kunst & Vermaak’; in het kader van 175 jaar Spoorstad is er extra aandacht voor spoorwegerfgoed. Bijna  tachtig monumenten zijn opengesteld, omlijst door een nevenprogramma met onder meer lezingen, speciale rondleidingen en andere activiteiten. Het volledige aanbod is te bekijken op www.openmonumentendagutrecht.nl. We blikken deze week alvast vooruit.

In 1843 kwam de eerste stoomtrein Utrecht binnenrollen. Dankzij haar centrale ligging zou de Domstad uitgroeien tot dé spoorwegstad van Nederland. En dat is zij nog steeds. Anno 2019 is Utrecht Centraal met 240.000 reizigers per dag het drukste station van Nederland.

De rijke spoorweghistorie komt nergens beter tot uiting aan het Moreelsepark, waar een viertal spoorwegkantoren een uniek cluster vormen. Het eerste hoofdkantoor dateert uit 1870, het tweede uit 1895, waarna in 1921 het derde in gebruik werd genomen, dat wij nu kennen als ‘De Inktpot’. In 1990 verrees een vierde kantoor, waarin nu de NS zetelt. 

Verheugend is dat De Inktpot dit jaar weer is te bezoeken. Voor de bouw van dit spoorwegkasteel, nu de hoofdzetel van ProRail, zijn 22 miljoen bakstenen gebruikt, waarvoor een complete steenfabriek naast de bouwplaats was opgericht. Voor het ontwerp in Nieuw Zakelijke stijl tekende architect G.W. van Heukelom. Het interieur is minstens zo indrukwekkend als de buitenkant, met monumentale gangen, trappenhuizen en vergaderzalen, vol fraaie details in art-décostijl.  

Tot het team van Van Heukelom behoorde ook de jonge spoorwegarchitect Sybold van Ravesteyn. Het woonhuis dat Van Ravesteyn in 1930 voor zichzelf zou bouwen aan de Prins Hendriklaan is inmiddels ook een monument en eveneens op Open Monumentendag te bezoeken.

De Inktpot is alleen met een rondleiding toegankelijk. Die rondleidingen eindigen overigens in het tweede hoofdgebouw (uit 1895), dat via een onderaardse gang met De Inktpot is verbonden. 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).