DUIC TV: 'Los woningschaarste in Utrecht regionaal op’ - De Utrechtse Internet Courant DUIC TV: 'Los woningschaarste in Utrecht regionaal op’ - De Utrechtse Internet Courant

DUIC TV: ‘Los woningschaarste in Utrecht regionaal op’

DUIC TV: ‘Los woningschaarste in Utrecht regionaal op’
De druk op de Utrechtse woningmarkt neemt toe. In een woonwensenonderzoek gepresenteerd door de Rabobank en gebiedsontwikkelaar BPD wordt onderzocht hoe de schaarste regionaal het beste op te lossen is.

De druk op de Utrechtse woningmarkt neemt toe. In een woonwensenonderzoek gepresenteerd door de Rabobank en gebiedsontwikkelaar BPD wordt onderzocht hoe de schaarste regionaal het beste op te lossen is.

“De stad Utrecht blijft zich voortdurend vernieuwen door de jaarlijkse instroom van studenten”, aldus Eric van Winsen, directeur BPD regio Noord-Oost & Midden. “Veel afgestudeerden blijven bovendien graag in de stad wonen. Maar de woningmarkt kan deze aanwas niet aan, de doorstroming stokt en relatief veel mensen wonen in een huis dat ze liever verlaten. Er is dus schaarste op de woningmarkt, niet alleen in het aantal, ook in de kwaliteit van het aanbod.”

“Stijgende huizenprijzen dragen bij aan de schaarste”, zegt Ronald van Maldegem, directeur Particulieren & Private Banking bij Rabobank Utrecht. Als bankier maakt hij zich zorgen over de betaalbaarheid van wonen en de doorstroming die daardoor stagneert. “We moeten oppassen dat de stad niet het domein wordt voor de rijken en de armen, en dat het middensegment zo uit de stad verdwijnt.”

Verhuisplannen

Van Winsen: “Bijna de helft van alle ondervraagden heeft verhuisplannen voor de korte of langere termijn. Maar voor velen lijkt de gewenste woning nu niet beschikbaar. Daarom kunnen we de behoefte aan stedelijk wonen beter niet alleen oplossen binnen de stad, maar ook in de directe nabijheid daarvan.”

Ook duurzaamheid is voor de Rabobank een belangrijk thema. “Woonconsumenten moeten een afweging maken: nu investeren in energiezuinigheid of eerst verhuizen en dan verbouwen? Terwijl ontwikkelaars voor de uitdaging staan om op buurt- en wijkniveau de leefbaarheid te vergroten.”

Het onderzoek
Het onderzoek van BPD en Rabobank Utrecht richtte zich op thema’s als leefbaarheid, duurzaamheid, betaalbaarheid en mobiliteit. De uitkomsten kwamen tot stand op basis van deskresearch, een stakeholdersanalyse, expertmeetings en een onderzoek onder bewoners. Voor dat laatste is een steekproef gehouden onder 1.790 bewoners van de stad en regio Utrecht. Doel van Rabobank Utrecht en BPD is om met politiek en markt mee te denken over een gezamenlijke (woon)visie voor de regio Utrecht.

Bekijk hier een infographic over het onderzoek.

Videoverslag

Rabobank Woonvisie (DUIC tv)

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).