Een 750 jaar oud monument: voormalig poppodium Tivoli | De Utrechtse Internet Courant Een 750 jaar oud monument: voormalig poppodium Tivoli | De Utrechtse Internet Courant

Een 750 jaar oud monument: voormalig poppodium Tivoli

Een 750 jaar oud monument: voormalig poppodium Tivoli
Open Monumentendag Utrecht 2019

Open Monumentendag Utrecht 2019

Kunst, vermaak en spoorwegerfgoed

Zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. Het hoofdthema dit jaar is ‘Kunst & Vermaak’; in het kader van 175 jaar Spoorstad is er extra aandacht voor spoorwegerfgoed. Bijna  tachtig monumenten zijn opengesteld, omlijst door een nevenprogramma met onder meer lezingen, speciale rondleidingen en andere activiteiten. Het volledige aanbod is te bekijken op www.openmonumentendagutrecht.nl. We blikken deze week alvast vooruit.

In 1981 werd het leegstaande pand aan de Oudegracht gekraakt, nadat het oude Tivoli op het Lepelenburg spectaculair in vlammen was opgegaan. Als poppodium kreeg het al snel een grote reputatie. Spraakmakende  acts traden er op: van Prince tot Pearl Jam en van Nirvana tot de Red Hot Chili Peppers, vaak vlak voordat deze bands wereldwijd door zouden breken. Wie er toen bij was, had later een goed verhaal te vertellen!

Maar ook vóór die tijd kende het complex een rijk verleden. Al in 1267 werd hier de basis gelegd voor een klooster, dat 350 jaar later, na de Reformatie, een weeshuis werd. In 1926 trok de Nederlandse Vereeniging van Spoor- en Tramwegpersoneel  er in en stond het bekend als het NV-huis. In 1968 kocht de gemeente het leegstaande vakbondshuis, dat inmiddels was aangewezen als monument. Na de kraakactie in 1981 kreeg het complex de naam ‘Tivoli Tijdelijk’, maar een jaar later werd het poppodium legaal verklaard. 

Na 32 jaar muziekgeschiedenis geschreven te hebben, verhuisde Tivoli naar het Vredenburg. Het pand is nog enige tijd in gebruik geweest bij Kytopia, de groep rond de Utrechtse  muzikant Kyteman. Alle periodes hebben hun sporen achtergelaten in het complex, dat momenteel geschikt wordt gemaakt voor een nieuwe functie. In de Grote Zaal worden de nieuwe plannen gepresenteerd en ieder uur zijn er rondleidingen. Een prachtige kans om dit iconische monument te leren kennen!

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).