Valentijnscadeaus - hier en in andere landen Valentijnscadeaus - hier en in andere landen

Valentijnscadeaus – hier en in andere landen

Valentijnscadeaus – hier en in andere landen
Valentijnsdag is een internationale dag waarop iedereen iets speciaals doet voor zijn of haar geliefde, zoals bijvoorbeeld het geven van een valentijnscadeau. Of het nu iets simpels is als een lief kaartje of iets grandioos zoals een luxe diner, partners zetten elkaar deze dag vaak extra in het zonnetje.

Valentijnsdag is een internationale dag waarop iedereen iets speciaals doet voor zijn of haar geliefde, zoals bijvoorbeeld het geven van een valentijnscadeau. Of het nu iets simpels is als een lief kaartje of iets grandioos zoals een luxe diner, partners zetten elkaar deze dag vaak extra in het zonnetje.

Met het geven van een Valentijnscadeautje kun je jouw Valentijn laten weten dat je hem of haar ziet zitten. Het geven van Valentijnscadeautjes is een traditie die in elk land net iets anders wordt gevierd. In dit artikel kom je meer te weten over hoe Valentijnsdag in verschillende landen wordt gevierd en welke gebruiken er per land bestaan voor het geven van Valentijnscadeaus.

Valentijnsdag in Nederland

Valentijnsdag wordt eigenlijk nog niet eens zo lang gevierd in Nederland. Halverwege de jaren negentig werd het geven van Valentijnscadeaus pas populair op grote schaal. Na de Tweede Wereldoorlog merkte Nederlandse bloemenhandelaren dat er rond de 14e van februari veel vraag was vanuit het buitenland naar bloemen. In andere landen was het een bekender gebruik om elkaar een bosje bloemen te geven op Valentijnsdag, maar in Nederland was dit niet het geval.

Door de jaren heen hebben bloemenhandelaren op verschillende manieren geprobeerd om deze traditie er ook in te krijgen bij de Nederlanders, maar uiteindelijk waren het de kranten die er in het begin van de jaren negentig voor zorgden dat Valentijnsdag een begrip werd. Veel kranten boden de mogelijkheid om een stukje te plaatsen in een speciale Valentijnsrubriek, waardoor het concept van Valentijnsdag een groot succes werd. Waar er in de tachtiger jaren slechts 25.000 Valentijnskaarten werden verkocht, schoten de verkoopcijfers halverwege de negentiger jaren omhoog tot maar liefst twee miljoen Valentijnskaarten.

Tegenwoordig wordt Valentijnsdag veel diverser gevierd en beperken we ons niet tot enkel het sturen van een kaart. Zo geven we de laatste jaren bijvoorbeeld veel meer chocolade, bloemen (grotendeels rozen natuurlijk) en tal van andere leuke Valentijnscadeaus aan onze geliefden. Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld ook denken aan originele cadeautjes zoals een iPhone XR hoesje of een tof accessoire van het merk OtterBox.

Valentine’s Day in de Verenigde Staten

Zoals alles in de VS is ook Valentijnsdag een groot gebeuren. De Amerikanen gaan deze dag bijvoorbeeld los met snoep, sieraden, chocola en valentijnskaarten. Er wordt jaarlijks ongeveer 18 miljard uitgegeven op 14 februari en winkels draaien overuren.

Valentijnskaarten zijn in de VS het meest populaire geschenk en worden niet enkel aan geliefden gegeven. Familie, vrienden en kinderen sturen elkaar bijvoorbeeld ook kaarten met daarop woorden van waardering en affectie. Je zou denken dat chocolade in de VS de populairste variant van Valentijns snoep zou zijn, maar dat blijken de suikerhartjes te zijn. Deze suikerhartjes worden voorzien van lieve en grappige teksten en worden in groten getale verkocht en uitgedeeld.

Inwoners van Finland waarderen vriendschap op Valentijnsdag

Inwoners van Finland vieren ook een vorm van Valentijnsdag, maar pakken het wel een beetje anders aan. In Finland is het namelijk gebruikelijker om juist de waardering voor vriendschap uit te spreken in plaats van voor geliefden. Finnen geven bijvoorbeeld een traditioneel roze roos aan hun vrienden. Naast de roze rozen is het ook gebruikelijk om snoep of een ander cadeau te geven.

Aparte dagen voor mannen en voor vrouwen

In het meest oostelijke deel van Azië worden enkel mannen op 14 februari flink verwend. In landen zoals bijvoorbeeld Zuid-Korea of Japan geven vrouwen chocola aan mannen. Hierbij beperken de Zuid-Koreaanse en Japanse vrouwen zich niet enkel tot hun geliefde, maar wordt er ook chocolade uitgedeeld aan mannelijke familieleden en collega’s.

Ongeveer een maand later, op 15 maart, zijn de vrouwen aan de beurt om in de watten gelegd te worden. Op deze datum is het aan de mannen om de vrouwen te trakteren. Vaak worden er op deze datum cake, snoep en bosjes bloemen uitgedeeld. Net zoals op Valentijnsdag beperkt niemand zich tot enkel zijn eigen liefje, maar worden ook vrouwelijke familieleden en collega’s verwend.

Een rode, roze, gele of witte roos?

In de Thaise Cultuur is de roos een zeer gewaardeerde bloemsoort. Zo zijn er in Thailand hele specifieke regels voor welke kleur roos je in welke situatie kunt geven. Wil je een roos geven aan je geliefde? Dan kun je een rode roos geven. Wil je juist een roos geven aan iemand die je heel erg dankbaar bent? Dan kun je beter gaan voor een donkerroze roos. Vrienden geven elkaar onderling altijd gele rozen. Als een roos niet verkrijgbaar is, kun je in vriendschappelijk verband ook kiezen voor een andere gele bloemsoort. Bijvoorbeeld een lelie of anjer.

Met witte rozen zul je op moeten passen, omdat deze enkel worden geschonken aan ouderen. Geef je onbewust een witte roos aan je jonge vriend of vriendin, dan zul je hem of haar geen leuke Valentijnsdag bezorgen. Met het geven van een witte roos schat je iemand in als “oud”, wat waarschijnlijk niet door iedereen zal worden gewaardeerd.