Erfpachters opgelet: Wat doet u met het afkoopvoorstel van de gemeente: betalen of mee-procederen? | De Utrechtse Internet Courant Erfpachters opgelet: Wat doet u met het afkoopvoorstel van de gemeente: betalen of mee-procederen? | De Utrechtse Internet Courant

Erfpachters opgelet: Wat doet u met het afkoopvoorstel van de gemeente: betalen of mee-procederen?

Erfpachters opgelet: Wat doet u met het afkoopvoorstel van de gemeente: betalen of mee-procederen?
Vele erfpachters procederen voor een betere situatie, u heeft immers de grondwaarde al 1 keer betaald! Samen staan we sterker, doet u ook mee?

Vele erfpachters procederen voor een betere situatie, u heeft immers de grondwaarde al 1 keer betaald! Samen staan we sterker, doet u ook mee?

Wat is er aan de hand?

De gemeente Utrecht maakt op erfpachtrechten rendementen waar menigeen slechts van kan dromen: de aanvangscanon is buitensporig hoog vastgesteld. Daarmee wijkt de gemeente Utrecht  sterk af van hetgeen bij andere erfpachtgemeentes gebruikelijk is.

Dit is gebleken uit onderzoek dat erfpachters lieten uitvoeren toen de gemeente hen tegen enorme bedragen aanbood de voortdurende erfpachtrechten om te zetten naar eeuwigdurende erfpacht (de conversieregeling 2017).

De rest groep van 2.800 erfpachters moeten elke 50 jaar opnieuw de grondwaarde betalen:

  • De erfpachters die destijds voor 50 jaar hebben afgekocht tegen betaling van 1x de grondwaarde moeten opnieuw de grondwaarde betalen als zij nu ingaan op het conversieaanbod van de gemeente of na afloop van de 50 jaar.
  • De erfpachters die jaarlijks canon betalen hebben door die buitensporig hoge canons ook al lang de grondwaarde 1x betaald. Een grote groep erfpachters betaalt inmiddels jaarlijks 20% van de oorspronkelijke grondwaarde wat betekent dat de gemeente nu elke 5 jaar de oorspronkelijke grondwaarde ontvangt. En ook deze erfpachters moeten opnieuw de grondwaarde betalen bij het conversieaanbod of na afloop van de 50 jaar.

Bij het conversiebeleid dat recent is ingevoerd, rekent de gemeente Utrecht aan de erfpachters voor wat zij na het eerste tijdvak van 50 jaar moeten gaan betalen, als zij geen gebruikmaken van de conversieregeling. De gemeente komt tot buitensporig hoge bedragen. Deze worden veroorzaakt door (vanuit juridisch perspectief) oneerlijke grondslagen voor de berekeningen en een eenzijdige en onjuiste uitleg van het erfpachtcontract.

Geen andere keus dan procederen

De erfpachters hebben tevergeefs geprobeerd met de gemeente in overleg te treden over het aanpassen van de contracten. Daarom hebben de erfpachters geen andere keus dan naar de rechter te stappen. De juridische erfpachtspecialist Eduard de Geer geeft aan dat de Utrechtse erfpachtcontracten van vóór 1989 in strijd zijn met het (Europese) consumentenrecht. Erfpachters hebben de bepalingen in de algemene voorwaarden die het erfpachtrecht in Utrecht zo oneerlijk maken, vernietigd en zullen de rechter vragen dit te bevestigen.

Mee-procederen is van belang voor nagenoeg alle erfpachters in Utrecht die een conversieaanbod van de gemeente hebben ontvangen. Er hebben zich al honderden erfpachters aangemeld. Hoe meer erfpachters mee procederen, des te sterker we staan.

Onze advocaat en rechtsbijstandverzekeringen gaan er van uit dat we deze zaak gaan winnen. Als dit gebeurt ontstaat een gunstiger situatie voor de erfpachters in Utrecht. Het tarief voor mee-procederen is laag en word door de meeste rechtsbijstandsverzekeringen vergoed.

Doet u ook mee?

Mail info@erfpacht-utrecht.nl of kijk op www.erfpacht-utrecht.nl