Ga eens naar een podium of theater! (+ agenda) - De Utrechtse Internet Courant Ga eens naar een podium of theater! (+ agenda) - De Utrechtse Internet Courant

Ga eens naar een podium of theater! (+ agenda)

Ga eens naar een podium of theater! (+ agenda)
Met de vele podia en theaters in Utrecht en omgeving valt er altijd iets te beleven. In dit overzicht staan de leukste podia en theaters en een aantal uitgelichte evenementen.

Met de vele podia en theaters in Utrecht en omgeving valt er altijd iets te beleven. In dit overzicht staan de leukste podia en theaters en een aantal uitgelichte evenementen.


Stadsschouwburg Utrecht

Je vindt Stadsschouwburg Utrecht op een van de mooiste locaties van Utrecht: in het Zocherplantsoen op het Lucasbolwerk. In 2015 is het gebouw gerenoveerd en zo veel mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Willem Marinus Dudok. Jaarlijks worden in de schouwburg circa 450 voorstellingen geprogrammeerd in alle genres van de podiumkunsten, waar meer dan 200.000 bezoekers van genieten! Heerlijk eten en drinken doe je in restaurant Zindering, genieten van een snelle hap of een uitgebreide lunch kan in dag-café Mevr. Dudok. Voor een complete avond uit ben je bij Stadsschouwburg Utrecht aan het goede adres.


Theater De Paardenkathedraal

Veeartsenijstraat 155

Theater De Paardenkathedraal width=640

De Paardenkathedraal is het huis van Theater Utrecht. Het stadsgezelschap maakt en repeteert er voorstellingen en presenteert deze aan publiek. De Paardenkathedraal is de bijnaam van het markante gebouw dat rond 1904 ontworpen werd voor de Rijks Veeartsenijschool. Het was een manege waar paarden na een operatie konden revalideren. Tegenwoordig heeft het alle functionaliteiten van een theater. Theater Utrecht stelt het gebouw steeds vaker open voor voorstellingen van collega-gezelschappen uit de stad zoals Het Filiaal theatermakers, DOX en De Dansers.


Theater Lombok

Makassarstraat 84

Theater Lombok width=640

Een groep enthousiaste vrijwilligers tovert Het Muziekhuis aan de Makassarstraat één keer per maand om tot een theater voor kinderen van 2 tot 10 jaar. Kunst en cultuur om de hoek. Betaalbare kindervoorstellingen, met een lage drempel, voor iedereen. Gevarieerd en met kwaliteit: beeldend, poppentheater, mime, dans, muziek. Na de voorstelling een gratis glaasje sap, en nog even lekker spelen. Rolstoeltoegankelijk. Speeltuin voor de deur. Tip: met je kinderfeestje naar een leuke voorstelling.

 

 


Podium Hoge Woerd

Hoge Woerdplein 1, De Meern

Podium Hoge Woerd width=640

Op een unieke plek in Leidsche Rijn presenteert Podium Hoge Woerd een veelzijdig programma: muziek en muziektheater, cabaret en kleinkunst, familie- en jeugdvoorstellingen, theater en dans. In de zomer verhuizen we naar het buitenpodium en geniet je vanaf het terras of in het gras van muziek en familievoorstellingen. Het theater bevindt zich binnen de muren van Castellum Hoge Woerd, een moderne interpretatie van een Romeins fort, op de plek waar bijna 2000 jaar geleden Romeinen de limes (grens) bewaakten.

 


Theater Kikker

Ganzenmarkt 14

Theater Kikker width=640

Theater Kikker is een veelzijdig theater met twee zalen in hartje Utrecht en biedt een podium aan eigentijds toneel, moderne dans en jeugdtheater. Je ziet er grote, gevestigde namen, Utrechtse gezelschappen, individuele theatermakers en nieuw talent uit Nederland en Vlaanderen. In de schoolvakanties staan de mooiste jeugdtheatervoorstellingen op het programma tijdens Herfststukjes, Winterkost, Lente-Uitjes en het Uk&Puk Festival. Theater Kikker is een plek voor verbeelding, vernieuwing en verwondering.

 


ZIMIHC theater Stefanus

Braziliëdreef 2

ZIMIHC theater Stefanus width=640

ZIMIHC theater Stefanus is een uniek theater in de Utrechtse wijk Overvecht. Bijzondere (amateurtheater)voorstellingen, bewonersinitiatieven en zaalhuur. Bij ons is alles mogelijk! De foyer is een sfeervolle overdekte patio met een grote bar waarin je ons culturele en culinaire eetcafé Bij de Steef! vindt. Je kunt hier terecht voor ontbijt en lunch. Ook is het er fijn flexwerken. Of kom langs voor de pop-up, een bijzondere expositie, een relaxt lunchpauzeconcert of een avond Bij de Steef!

 


dB’s

CAB-Rondom 100

dB’s width=640

dB’s is het grootste popverzamelgebouw van Utrecht met 17 oefenruimtes, een gezellig café en een zaal waar uiteenlopende genres als rock, pop, punk, hiphop en metal aan bod komen. De toegangsprijzen zijn bewust laag en maken dB’s het ‘ontdekpodium’ bij uitstek. Bands als The Black Lips, Mister & Mississippi, Roosbeef, John Coffey, Kensington en Amen Ra had je hier al in een pril stadium van hun loopbaan kunnen ontdekken. Ontdek het zelf op www.dbstudio.nl


Stathe

Rozenstraat 15

Stathe width=640

De plek in Utrecht om relaxed te borrelen, een hapje te eten met je vrienden, te luisteren naar live muziek en te dansen op de platen van verschillende dj’s! Vanaf 19 Februari trappen we weer af met een nieuwe kaart, ditmaal met een mexicaans thema. Met een uitgebreid bierassortiment de perfecte formule voor een onvergetelijke avond. Hou de facebook pagina in de gaten voor de agenda van de livemuziek en andere evenementen.

 

 


Theaterhuis de Berenkuil

Theaterhuis de Berenkuil is een levendig cultureel verzamelpand in Wittevrouwen. Iedereen met een cultureel of creatief plan kan er terecht. De studio’s en theaterzaal worden verhuurd voor voorstellingen, repetities en cursussen. Aan jong en oud, professional en amateur. Met grote regelmaat zijn er voorstellingen van huurders te bezoeken, en wekelijks cursussen en workshops te volgen. Het pand wordt tevens bewoond door Utrechtse theatergezelschappen zoals Het Filiaal theatermakers, De Dansers, Café Theater Festival en DOX.

 


Aan de Slinger

De Slinger 40, Houten

Aan de Slinger width=640

Aan de Slinger is een sfeervol en compact theater met een gevarieerde theater- en filmprogrammering. Van cabaret tot toneel, van muziek tot dans. De grote Theaterzaal heeft een tribune met plek voor 292 gasten. De Kleine Zaal heeft een tribune met 91 comfortabele stoelen, en een eigen foyer en bar. U vindt ons direct naast het trein- en busstation in Houten. Vanaf Utrecht Centraal staat u binnen 9 minuten in ons pand. Bekijk het aanbod op de website.

 

 


ZIMIHC theater Zuilen

Pr. Christinalaan 1

ZIMIHC theater Zuilen width=640

ZIMIHC (spreek uit: zimmik) theater Zuilen is een professioneel podium voor alle artiesten en programmeurs die een thuis zoeken voor de kunsten. Als artiest kun je meters maken op ons podium en als programmeur een voorstelling neerzetten. Hierbij kun je op ons rekenen om je te helpen bij techniek, publiciteit en andere zaken. Bezoek een meeslepende voorstelling, speel mee met de pop-quiz, of doe een drankje bij onze leuke vrijwilligers van de foyerbar!

 

 

 

 


Lente-Uitjes

Verschillende theaters

Lente-Uitjes width=640

De mooiste jeugdtheatervoorstellingen (voor theaterliefhebbers van 2 t/m 12 jaar) in de voorjaarsvakantie! Zondag 24 feb t/m zondag 3 maart. Deze editie zijn er lekker veel voorstellingen van De Dansers, een Utrechts gezelschap van dansers en muzikanten. Ze zijn te zien in vijf theaters in de regio Utrecht. Lente-Uitjes is een project van de Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker (Utrecht), Podium Hoge Woerd (Leidsche Rijn), De Lieve Vrouw (Amersfoort) en Aan de Slinger (Houten)

 

 

 

 

 

 


Agenda

dB’s 
Paul Collins Beat (USA) + Misselijk
Zondag 17 februari (20:00)

The King of Powerpop Paul Collins komt voor een exclusief concert naar dB’s.
Aanstekelijke liedjes schrijven is een kunst die veteraan Paul Collins als geen ander verstaat. Gegarandeerd neuriënd de deur uit met songs die nog dagen in je hoofd blijven galmen.


Stadsschouwburg Utrecht
Between Us – The Ruggeds
Dinsdag 26 februari (20:00)

In ‘Between Us’ ontrafelen The Ruggeds de banden die hen al sinds hun tienerjaren verbindt. Dat doen ze met een mix van dans, muziek, acrobatiek en fysiek theater. Voor de voorstelling is er een inleiding en een actieve dansworkshop waarin wordt gewerkt aan basis tricks van het breakdance. De crew staat open voor een Q&A.


Lente-Uitjes
De Dansers – Lepeltje Lepeltje (4+)
Verschillende data en locaties

Dromerig, speels en acrobatisch dansconcert met lef en matrassen met drie dansers en een muzikant. Zondag 24 februari / 13:00 & 16:00 / Stadsschouwburg Utrecht,  dinsdag 26 februari / 15:00 uur / Podium Hoge Woerd, woensdag 27 februari / 14:30 / Aan de Slinger


Lente-Uitjes
De Dansers – Binnenbeest (6+)
Verschillende data en locaties

Soms verander ik in een ondeugende aap. De meeste grote mensen stoppen hun Binnenbeest weg. Vijf dansers kunnen hun instincten niet meer onderdrukken en laten hun wilde kant zien.
Vrijdag 1 maart / 14:30 / Theater Kikker, zondag 3 maart / 15:00 / Podium Hoge Woerd


Theather Kikker
De Theatertroep – Opgediept
Maandag 4 t/m woensdag 6 maart (20:00)

Opgediept is een toneeltekst van Judith Herzberg over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een Joodse familie. Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang. De avond bestaat uit twee delen. Naast Opgediept is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien.


Stadsschouwburg Utrecht 
Kin – Barely Methodical Troupe
Dinsdag 5 maart (20:00)

De drie mannen van Barely Methodical Troupe veroverden het publiek in 2014 met ‘Bromance’ tijdens het Edinburgh Festival Fringe en de daaropvolgende Nederlandse tournee. Hun lastig te definiëren mix van circustechnieken, dans, urban en freerunning is dan ook onweerstaanbaar. Ze zijn nu in ‘Kin’ met ’n vijven, waaronder een vrouw, en dat verandert alles!


Stathe
The Tambles
Woensdag 6 maart (20:00)

Gouda is meer dan kaas alleen. Luister maar naar het Goudse viertal The Tambles. Ze grijpen je bij de strot en knijpen tot de tranen je in de ogen staan. Maar van geluk dan, hè! Want sinds het midden van de jaren ’60 heb je geen band meer gehoord, die die maximum rhythm & blues zo fris en fruitig rockt als dit kwartet!


Podium Hoge Woerd 
Fahd Larhzaoui – Shirt uit, Fahd!
Donderdag 7 maart (20:00)

Theatermaker Fahd Larhzaoui brak in 2014 door met zijn solo ‘Schijn’. In zijn nieuwe voorstelling bekijkt hij weer even eerlijk, humoristisch en scherp zijn lot. We treffen hem op een kruispunt in zijn bestaan. Hoe ga je om met totale vrijheid? Waar liggen grenzen als alles grenzeloos is? Kaarten via podiumhogewoerd.nl


Aan de Slinger
Bertolf  – Soelaas
Zaterdag 9 maart (20:15)

De allerbeste singer-songwriter van Nederland! Ook bekend van de band Her Majesty. Hij zingt nummers van zijn nieuwste album Soelaas en van z’n vorige platen, aangevuld met songs van Paul McCartney, Bob Dylan en Paul Simon. NRC: “Wonderschone persoonlijke liedjes”.


Theater Kikker 
Moving Futures – reizend dansfestival
Maandag 11 t/m woensdag 13 maart (20.00)

Onze obsessie met sociale media of de oerkrachten van de natuur, beleef tijdens Moving Futures het inspirerende universum van dans in Theater Kikker. Er is dagelijks een interactief en veelzijdig programma vol voorstellingen, muziek, film, audiovisuele kunst en verdiepende gesprekken.


Aan de Slinger 
Urban Myth: Eric Corton, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Susan Visser – Celia!
Vrijdag 15 maart (20:15)

Het waargebeurde verhaal over Celia Sánchez en Celia Cruz. De één van cruciaal belang voor de Cubaanse revolutie, de ander een populaire zangeres die naar de Verenigde Staten is gevlucht.  Met Eric Corton en swingende salsamuziek van Timbazo.


ZIMIHC Theater Stefanus
Waar het asfalt ophoudt – Tijdreis
Vrijdag 15 t/m zondag 17 maart (vr en za 20:15, zo 15:00)

We zijn allemaal tijdreizigers. Tijd – we zijn er zo vertrouwd mee. De klok, de wekker, onze agenda’s en kalenders. Hoe we elk jaar ouder worden, terwijl de klok tikt.
Hoe ervaringen en herinneringen terug kunnen keren en van gedaante veranderen. Tijd doet van alles met ons. Tijdreis is een voorstelling die onze reis door de tijd voelbaar maakt.


Stathe 
Daten in Stathe
Zondag 17 maart (17:00)

Wij regelen cocktails, een kaarsje op tafel en lekkere hapjes om samen te borrelen. Het enige wat jij hoeft te doen, is je aanmelden door een mailtje te sturen naar dateninstathe@gmail.com (Een leuke single vriend of vriendin opgeven mag natuurlijk ook!)


De Paardenkathedraal | Theater Utrecht
What we leave behind – Davy Pieters
Donderdag 21 t/m donderdag 28 maart (20:00)

Een filmische en muzikale performance zonder woorden, geënsceneerd als een time lapse. Davy Pieters is gefascineerd door hoe wij als mensen invloed uitoefenen op elkaar en op de wereld om ons heen en hoe ons perspectief op de realiteit verandert. “Welke verhalen overleven de geschiedenis, welke gaan verloren?


ZIMIHC Theater Stefanus 
Avond Bij de Steef! met de Bezwaren Fanfare
Vrijdag 22 maart – Dagschotel €9,50 (18:30) – Optreden (gratis) (20:00)

Straatmuziek pur Sang! Deze vijfkoppige band begon met spelen in Utrechtse straten. Altijd op zoek naar nieuwe (muzikale)uitdagingen is niets deze enthousiaste band te gek. Allerlei muziek, van balkan tot pop, van jazz tot reggae, overgieten ze met een pittige saus waardoor er een eigen, energieke sound ontstaat. Aanmelden via: info@dekokjes.nl


ZIMIHC Theater Zuilen
Comedy Vibe presenteert: Jörgen Raymann, Nabil Aoulad Ayad e.a.,
Zaterdag 23 maart (20:30)

Comedy Vibe is terug! Met Jörgen Raymann, Nabil Aoulad Ayad, Dengboy Fu A Birti en Tim Hartog. Dit comedy event draait om saamhorigheid en gezelligheid: “bij Comedy Vibe is iedereen welkom en zijn wij één grote familie”, aldus organisator Roger Vrede. Leve de saamhorigheid en vier ‘m met een lach!


dB’s
Finale Clash of the Titans
Zaterdag 23 maart (19:30)

Op muziekgebied barst Utrecht van het talent. In de finale van Utrechts grootste bandwedstrijd strijden zes van Utrechts meest veelbelovende bands om de hoofdprijs van 1000 euro. Verwacht een eclectische avond aanstormend talent in uiteenlopende genres als jazz, hiphop, pop en metal. De sterren van morgen vandaag op het podium.


ZIMIHC Theater Zuilen 
AT ZIMIHC amateurtheaterfestival
Zaterdag 30 maart (14:00)

AT ZIMIHC is hét amateurtheaterfestival van Utrecht. De enthousiaste en strijdlustige deelnemers krijgen ieder 30 minuten de tijd om het beste van zichzelf te laten zien en kunnen hiermee prachtige prijzen winnen! Zin in een dag die bruist door theater? Be AT ZIMIHC!


Theater Lombok
Help, ik heb een vlieg ingeslikt!, door Mark van Vliet
Woensdag 17 april (11:00 en 15:00)

Een spannende, muzikale voorstelling met heel veel dieren en prachtige klassieke muziek van o.a. Saint-Saëns, Rossini en Tchaikovsky. ‘Hilarisch, een levend stripverhaal!’  Voor kinderen van 3 – 8 jaar.


Podium Hoge Woerd
Criss Cross Festival
Zaterdag 20 april (19:30)

Tijdens het gloednieuwe Criss Cross Festival maak je kennis met de nieuwste muziek uit wereldsteden als Rio de Janeiro, Istanbul, Sao Paolo, Rotterdam én Utrecht. Stuk voor stuk artiesten met een eigen, nieuwe sound, waarin hun roots en eigentijdse muziekstijlen doorklinken, waaronder Gaye Su Akyol, Tabanka en ISRI. Ontdek grenzeloze muziek in Podium Hoge Woerd!


De Paardenkathedraal | Theater Utrecht
PERMANENT DESTRUCTION – The HM Concert – Naomi Velissariou
Woensdag 15 t/m vrijdag 24 mei (21:00)

Een theatrale concert performance van Naomi Velissariou gebaseerd op het oeuvre van de Duitse toneelschrijver Heiner Müller. Met visuals van fotograaf / beeldend kunstenaar Jan Hoek en muziek van Joost Maaskant (Maask). Een gewaagde combinatie van bijtende en schrijnende lyrics en een mix van dansbare, poppy melodieën en beukende beats.


Theater Lombok
Bubbels & Bellen, door Opera Tralala
Woensdag 22 mei (11:00 en 15:00)

Wist je dat een zeepbel kan zingen? Hoe klinken de bubbels in je priklimonade? Samen gaan we het ontdekken met onze stem, handen en voeten. Doe je mee?
Een vrolijk meedoe-concert voor iedereen vanaf 1 jaar.