Groot tekort aan ambulancepersoneel in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Groot tekort aan ambulancepersoneel in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Groot tekort aan ambulancepersoneel in Utrecht

Groot tekort aan ambulancepersoneel in Utrecht
Een ambulance in Utrecht. Archiefbeeld DUIC
Er is een groot tekort aan ambulancepersoneel bij de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVO). De vakbond FNV Zorg en Welzijn waarschuwt daarom voor de paraatheid van ambulances de komende weken.

Er is een groot tekort aan ambulancepersoneel bij de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVO). De vakbond FNV Zorg en Welzijn waarschuwt daarom voor de paraatheid van ambulances de komende weken.

De gaten die nu in het personeelsrooster vallen, worden opgevuld door extern ingehuurde krachten. Volgens RAVU-manager ambulancezorg John van Engelen voldoen die krachten aan alle eisen. Ondanks dit gegeven zorgen de ingehuurde krachten voor nadelige effecten, aldus Fred Seifert, bestuurder bij FNV. “Soms is het tweetal dat op de ambulance rijdt, allebei van een extern bedrijf. Die kennen de regio misschien nog niet zo goed, zijn niet bekend met de materialen en kennen de lokale procedures niet goed. Dat kan zorgen voor allerlei problemen.”

Tot en met 2 juli zijn er minstens 97 diensten van de ambulances nog niet ingevuld. Ter vergelijking: in deze periode heeft de regio Brabant Zuid Oost nog 21 diensten openstaan en de regio Amsterdam elf. Regio Hollands-Midden zoekt er twee. Alleen in Rotterdam is het tekort nog groter dan in Utrecht, daar staan honderd diensten nog open.

5 Reacties

Reageren
  1. Tatuu

    Is er meer context? Wat is de oorzaak? Er zijn blijkbaar meer dan genoeg geschikte ambulancemedewerkers, alleen werken er veel bij een externe organisatie. Meer kan ik niet opmaken uit dit stuk.

  2. Scherpschutter

    Dat is een groot probleem. Ik kan me desalniettemin wel voorstellen dat weinigen op een dergelijke baan zitten te wachten. Ambulancepersoneel is anno 2017 helaas een sitting duck met bullseye op het voorhoofd in de steeds verder ‘verbalkaniseerde’ grote steden van Nederland.

    Je moet toch wel een bijzondere passie voor je werk hebben wil je voor 4000 bruto per maand (als je dat zelfs al haalt) de geweldsdreigingen en uitingen -naast de gebruikelijke stress- van een dergelijk zware job op de koop toeneemt.

    Een bijzonder slag mensen dit, die beloning noch het respect krijgen dat ze verdienen.

  3. jan van poel

    Verbalkanisering? In verschillende natiestaten uiteen gevallen grote steden, bedoel je dat? Wat een raar iets om te zeggen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Balkanisering

  4. Eva

    @Scherpschutter: 4000 bruto is een grote overschatting. Ambulanceverpleegkundigen beginnen rond 2400, groeien door tot zo’n 3800 bruto met veel ervaring. Bron loonwijzer.nl Ambulancechauffeurs verdienen nog een stuk minder.
    Realiseert u zich overigens, dat maar zo’n 20% van alle huishoudens (niet personen, huishoudens) in Nederland een inkomen heeft dat boven de 4000 euro bruto per maand ligt? Bron: CBS 2014 (http://visualisatie.cbs.nl/nl-NL/Visualisation/Inkomensverdeling)

  5. Nico

    Het probleem heeft o.a. te maken met het feit dat de ziekenhuizen in de regio niet samenwerken. Ambulanceverpleegkundigen worden gerecruteerd uit de groep spoedeisende hulp- en intensive care-verpleegkundigen. Het Antonius en UMC Utrecht proberen deze groepen met arbeidsmarkttoelagen vast te houden. Eigen postzegel eerst. De ziekenhuisdirecteuren vergeten daarbij dat ze ook een afhankelijkheidsrelatie hebben met de RAVU. Niet voor niets wordt op de spoedeisende hulp de ambulance gekscherend de ‘ broodkar’ genoemd…
    Verder terug in de tijd is, vanwege domme bezuinigingen en kortzichtig opleidingsbeleid, regionaal en landelijk domweg niet geïnvesteerd in het opleiden van de nieuwe aanwas. Een valkuil waarin ziekenhuisdirecties jaar-in-jaar-uit lopen.
    Het tekort aan verpleegkundigen zal daarom de komen de jaren alleen maar groter worden.
    Hoog tijd voor een regionaal masterplan. Daarom een oproep aan het
    UMC Utrecht, Diaconessenhuis, Sint Antonius Ziekenhuis en het Meander MC om de handen ineen te slaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).