Juniorgidsen in de Stadsschouwburg | De Utrechtse Internet Courant Juniorgidsen in de Stadsschouwburg | De Utrechtse Internet Courant

Juniorgidsen in de Stadsschouwburg

Juniorgidsen in de Stadsschouwburg
Open Monumentendag Utrecht 2019

Open Monumentendag Utrecht 2019

Kunst, vermaak en spoorwegerfgoed

Zaterdag 14 september is het weer Open Monumentendag. Het hoofdthema dit jaar is ‘Kunst & Vermaak’; in het kader van 175 jaar Spoorstad is er extra aandacht voor spoorwegerfgoed. Bijna  tachtig monumenten zijn opengesteld, omlijst door een nevenprogramma met onder meer lezingen, speciale rondleidingen en andere activiteiten. Het volledige aanbod is te bekijken op www.openmonumentendagutrecht.nl. We blikken deze week alvast vooruit.

Als er één gebouw in Utrecht in het teken staat van de Muzen is het wel onze Stadsschouwburg. Dit jonge monument werd opgeleverd in 1941 in de kenmerkende stijl van architect Willem Dudok, in lichtgeel geglazuurde baksteen. Het complex omvat diverse zalen, een café-restaurant met een ruim balkon en een feestzaal, harmonisch gerangschikt in vloeiende lijnen. Voor de schouwburg staat het beeld  ‘Feest der Muzen’ van de Utrechtse beeldhouwer Joop Hekman (1921-2013). Het beeld met de fontein werd in 1959 geplaatst. Nu, zestig jaar later, staat zij symbool voor deze Open Monumentendag.     

De Utrechtse bevolking moest wel even slikken toen bekend werd dat zo’n modern gebouw het Lucas Bolwerk zou gaan ontsieren. Inmiddels weten we dat deze locatie, tussen water en park, juist heel goed was gekozen en na bijna 80 jaar en diverse aanpassingen is het nog steeds Utrechts belangrijkste theater-icoon.   

Op Open Monumentendag zullen bezoekers hier worden rondgeleid door ‘Juniorgidsen’, die dit jaar zijn gerekruteerd uit leerlingen van de Montessorischool Buiten Wittevrouwen. De Juniorgidsen zijn sinds hun introductie een groot succes. Ze blijken uitstekend op hun taak voorbereid en weten op hun eigen charmante wijze iedere bezoeker voor zich te winnen. Op 14 september laten ze ons in een rondleiding van dertig minuten de meest interessante plekken van de Stadsschouwburg zien: van de entree, de Dudok- en de Zocherfoyer tot het toneel en de kleedkamers. Bij de eerste rondleiding, om 10.30 uur, zullen zij worden vergezeld door Lucia Claus, directeur van de Stadsschouwburg,   

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).